StoryEditorOCM
ĐiradaNARODNI MUZEJ

Izložba "Niobe od porinuća do nasukavanja" prati sudbinu i plovidbeni put poznate ratne krstarice

Piše Piše Predrag Opačić
2. listopada 2023. - 10:39

Sutra će u Maloj izložbenoj dvorani Kneževe palače u 18 sati biti otvorena izložba "Niobe – od porinuća do nasukavanja" autorice Anite Baradić.

Izložba "Niobe od porinuća do nasukavanja" priča plovidbeni put ratne krstarice koja je sudjelovala u brojnim borbenim operacijama u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Niobe je započela svoj plovidbeni put davne 1901. godine, a završila nasukavanjem na otoku Silbi 1943. godine. Osamdeset godina nakon nasukavanja Niobe, priču o brodu donosi nam autorica Anita Baradić, magistra geografije porijeklom sa otoka Silbe. Ali, ovo nije priča samo o brodu, njegovoj palubi, cimama i sidrima. Ovo je priča o ljudima čije je živote ovaj brod obilježio. Sjećanja koja su ostala zapisana u rijetkim zapisima i starim fotografijama, iznijet će na površinu dušu ovoga broda i živote svih onih koji su tamo ostali, kao i onih koji su preživjeli.

Izložba Niobe- od porinuća do nasukavanja sastoji se od 22 fotografije (70 x 50), od toga 19 crno bijelih fotografija i 3 u boji.

Izložbu možete pogledati do 11. listopada, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje!

02. svibanj 2024 13:17