StoryEditorOCM
ĐiradaOVAJ VIKEND

Highlander Velebit: najstariji sudionik ima 71, a najmlađi 12 godina. Stigli planinari iz SAD-a te predstavnici američkih outdoor brendova

Piše Zadarski.hr
14. rujna 2024. - 08:11

Starigrad i Paklenicu su ovih dana ponovno okupirali ljubitelji planina iz cijeloga svijeta. Počela je još jedna avantura života a radi se naravno o Highlander Velebit planinarskom pohodu koji je počeo 10. rujna na Zavižanu te se tijekom ovog vikenda  odvija na području Paklenice. 

U svoju avanturu života mitskom hrvatskom planinom i ove se je godine upustilo oko 600 ljubitelja planine i prirode iz raznih krajeva Europe i svijeta a nakon uzbudljivih dana i sati na planini cilj ih sve očekuje u Starigradu-Paklenici. 

Highlander Velebit je otvoren za sudionike svih uzrasta i kondicijskih razina. Najstariji sudionik ove godine ima 71 a najmlađi tek 12 godina. Uz formate Hercules  od 100 km sa startom na Zavižanu i Pegasus od 50 km sa startom na Baškim Oštarijama, sudionici su mogli odabrati i kraće formate Orion i Lyra koji kreću 14.9. s plaže Jaz u Starigradu gdje je tijekom subote i nedjelje organiziran i cilj za sve sudionike uz brojna prateća glazbena, edukativna i rekreativna događanja. Uz ljude, Highlander Velebit voli i pse – ove godine 20-ak pasa sa svojim vlasnicima sudjeluju u ovoj nezaboravnoj pustolovini.

Highlander Velebit se održava osmu godinu za redom i s Velebita se proširio na gotovo cijeli svijet pa možemo slobodno govoriti o globalnom konceptu događaja. Naime, Highlander avanture se održavaju i diljem Europe, Amerike i Azije. 

Održivi pristup i očuvanje prirode ključni su elementi Highlander  događanja. Sudionici se trebaju pridržavati pravila da ne ostavljaju ništa u planini („Leave No Trace“), a moći će i sudjelovati u „Responsible Stewardship“ izazovu, skupljajući smeće s ruta prema principu „Erase the Trace“. Najuspješniji u tom izazovu će biti nagrađeni na cilju. Svrha je dodatno promicanje važnosti očuvanja prirodnih ljepota. Od početka godine postoji i Zero Waste kategorija sudionika koji cijeli put prelaze bez stvaranja i grama otpada.

Ovogodišnji Highlander Velebit doživljava svoje najveće izdanje. Broj stranih sudionika narastao je za čak 22 %, čime se dodatno jača globalna prepoznatljivost ovog događanja. Stigli su i planinari iz SAD-a, uključujući predstavnike velikih američkih outdoor brendova koji su, nakon što su prisustvovali Highlander događanjima u Americi, odlučili povući do Hrvatske i upoznati Velebit. Nakon događaja mnogi od njih planiraju ostati još neko vrijeme uživati u Hrvatskoj sa svojim obiteljima.

Sigurnost sudionika na stazi ponovno osigurava HGSS, zajedno s medicinskim timom i volonterima, čiji je angažman neizostavan dio ove avanture i daje sudionicima dodatni osjećaj sigurnosti, iako do sad nikad nisu imali nikakvih većih intervencija. Podršku ovom događaju pružili su i HTZ-a, Turistička zajednica zadarske županije, Turistička zajednica općine Starigrad te brojne druge institucije i sponzori.

„Highlander  Velebit nije samo planinarski događaj, već globalni fenomen koji okuplja ljubitelje prirode i avanture iz cijelog svijeta. Spoj izazova, očaravajuće prirode i održivosti  čini ga jednim od najvažnijih događaja za promociju Hrvatske kao vrhunske destinacije za avanturistički turizam. Pozivamo vas da podržite ove hrabre planinare na cilju u Starigradu u subotu, 14. rujna i nedjelju, 15. rujna.“ pozivaju organizatori.

14. rujan 2024 08:11