StoryEditorOCM
ĐiradaU BENKOVCU

Glazbenu radionicu u organizaciji Zbora Fige i Udruge Kamene babe vodi muzikologinja Francesca Paleka, članica sastava Harmonija disonance

Piše M.K.
15. prosinca 2023. - 13:54

Posljednju u nizu radionica u ovoj godini u organizaciji Zbora Fige i Udruge Kamene babe vodi muzikologinja Francesca Paleka, članica sastava Harmonija disonance.

Radionica će se održati u ponedjeljak 18.prosinca od 18 do 20 sati na Kaštelu Benković, u prostorima Zavičajnog muzeja Benkovac.

O radionici:

Tradicija i improvizacija: na prvu kao da jedno isključuje drugo, ali povezuje ih temeljna ideja i inspiracija - sloboda izraza! Snažna vokalna tradicija na hrvatskim prostorima implicira priče koje su pojedinci i zajednice interpretirali na toliko različitih i kreativnih načina te koje danas učimo i izvodimo prema očuvanim zapisima i snimkama, ali na naš način - improviziramo! Tradicijska glazba je autentična platforma za pronalaženje vlastitog glasa, ojačavanje zajednice i identifikaciju s kolektivnim nasljeđem koje se iskustveno prenosi s generacije na generaciju. Kroz pjevanje, pronalazimo slobodu da se predamo priči i istražujemo naš zajednički, individualni, jedinstven izraz!

Koje su naše priče? Možemo li jedni druge voditi kroz glazbu? Znamo li se slušati? Usudimo li se stvarati u trenutku?

„VOKALNA TRADIONICA: stari i novi narativi“ je vokalna radionica na kojoj ćemo naučiti pjevati i interpretirati par tradicijskih napjeva s različitih područja u Hrvatskoj te ćemo se upoznati s improvizacijskom tehnikom takozvanog vocal paintinga, u slobodnom prijevodu, „slikanja glasom“. Čeka nas jedan zajednički kreativni trenutak – pridružite nam se, poručuju organizatorice.

O voditeljici:

Francesca Paleka (1995.) završila je osnovno i srednjoškolsko opće i glazbeno obrazovanje u Zadru. 2021. godine diplomirala je muzikologiju na Muzičkoj akademiji i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom studija aktivno i pasivno je sudjelovala u glazbenim događanjima različite vrste te su ju produkcija i organizacija radionica i koncerata zaintrigirale kao potencijalno profesionalno okruženje. Volontirala je na festivalima ozbiljne glazbe kao što su Glazbene večeri u sv. Donatu u Zadru, Zagrebački međunarodni festival komorne glazbe i Muzički biennale Zagreb na kojem je od lipnja 2022. do lipnja 2023. godine radila kao producent. Nakon diplome, posvetila se proučavanju tradicijske i world music glazbe te je sudjelovala na etno kampovima i radionicama u Hrvatskoj, Švedskoj, Cipru, Njemačkoj, Francuskoj te Bosni i Hercegovini. Članica je vokalnog ansambla Harmonija disonance i ansambla gamelana Jaman Suara, a trenutno radi kao učiteljica glazbene kulture u Salima na Dugom otoku i vanjski suradnik zadarskog Koncertnog ureda.

Zbor Fige: https://www.facebook.com/zborfige2019

Kamene babe: http://kamenebabe.org/

 

 

 

30. travanj 2024 05:02