StoryEditorOCM
ĐiradaBOGAT PROGRAM

Evo što Arheološki muzej Zadar priprema posjetiteljima u Noći muzeja

Piše Zadarski.hr
25. siječnja 2022. - 13:01

Već dugi niz godina Arheološki muzej Zadar, s ciljem unaprjeđenja svoga temeljnog poslanja, koristi suvremene tehnologije. U našemu se radu digitalno i stvarno, koliko god u svojoj osnovi bili u suprotnosti, nadopunjuju, omogućujući učinkovitije sakupljanje, zaštitu, izlaganje i predstavljanje povjerene nam baštine. Uporaba suvremene tehnologije osigurala je neprekinutu komunikaciju s našim posjetiteljima i u ovim izvanrednim okolnostima, posebice u organizaciji Noći muzeja. Stoga vas i ove godine pozivamo da nam se pridružite u petak 28. siječnja 2022. na Facebook stranici Muzeja od 18 do 1 sat, u programu koji su za Vas priredili muzejski djelatnici, samostalno ili u suradnji s vanjskim suradnicima ili ustanovama, a koji donosi 3D virtualne šetnje, digitalnu pamtilicu, videopriloge i neizostavne nagradne igre.

Na kraju programa, nešto o njegovim početcima. Naime, u godini u kojoj obilježavamo 190. obljetnicu Arheološkoga muzeja Zadar, obilježavamo i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Oni koji ostanu s nama do kraja, imat će priliku uživati u programu koji je ostvaren u našoj drugoj Noći muzeja, sada već davne 2009. godine.

Arheološki muzej Zadar neće biti otvoren za posjetitelje u Noći muzeja 2022. Program će se u Noći muzeja, u petak 28. siječnja 2022., moći pratiti na Facebook stranici Muzeja od 18 sati do 1 sat ujutro.

PROGRAM:

18.00 – 01.00

JEDAN MUZEJ – BEZBROJ PRIČA / Odjel za marketing i odnose s javnošću i Alba Digital

Promidžbeni spot Arheološkoga muzeja Zadar na inovativan način popularizira muzejsku građu i djelatnost muzeja općenito. U spotu se mogu vidjeti najatraktivniji muzejski izlošci kao i prekrasni kadrovi Muzeja snimljeni iz zraka. U sklopu programa Noći muzeja spot će biti premijerno prikazan na Facebook stranici Arheološkoga muzeja Zadar.

19.00 – 01.00

MUZEJ + IGRA = PAMTILICA / Neven Mazić, Anabela Teslić i Jelena Vekić Bašić

Da bismo naše najmlađe posjetitelje upoznali s građom koju Arheološki muzej Zadar izlaže u stalnome postavu, priredili smo novu digitalnu igru. Nakon 2D i 3D slagalice došla je na red i igra pamćenja. Cilj je igre pronaći parove i proći sve razine. Naš je cilj da ilustracije muzejskih predmeta ostanu u pamćenju još dugo nakon što igra završi.

20.00 – 01.00

RIMSKI HRAM UZ MODERNE TEHNOLOGIJE / Vladimir Kusik, Robert Maršić, Kornelija A. Giunio i Neven Vlakić

U obliku videopriloga predstavit će se rimski hram u današnjemu Ninu – najveći antički hram na istočnoj obali Jadrana. Zračne snimke, fotografije i trodimenzionalni modeli pratit će obradu raznolikih tema iz prošlosti – od rimske religije i rituala do arhitektonskih značajki i povijesti arheoloških istraživanja hrama rimske Enone.

21.00 – 01.00

3D VIRTUALNI PRIKAZ TREĆEGA ŠIVANOG BRODA IZ ANTIČKE LUKE U ZATONU KOD NINA / Dušanka Romanović

Izložba „Tajne šivanih brodova antičke luke u Zatonu kod Nina“ pruža kratak pregled istraživanja triju šivanih brodova pronađenih u luci, tzv. serilija. Tehnika gradnje tih brodova sa sigurnošću se može atribuirati Liburnima koji su bili poznati kao vrsni brodograditelji.

Brod Zaton 3 detaljno je dokumentiran, a Kotaro Yamafune napravio je njegov 3D georeferencirani fotogrametrijski model.

22.00 – 01.00

KERAMIČKA AMFORA S NATPISOM „FELIX ARBA“, suvenir antičkog doba / Martina Rajzl

Keramička amfora s natpisom „FELIX/ARBA“ (‘Sretni Rab’) pronađena je u grobu u Ninu 1895. Stilske i tipološke značajke, natpis izveden tehnikom „a la barbotine“, svrstavaju je u grupu predmeta lokalne proizvodnje koji se mogu interpretirati kao antički suveniri. Lagana i lako prenosiva bila je namijenjena tržištu malih razmjera i s eventualnim tekućim sadržajem imala je funkciju mementa s putovanja.

23.00 – 01.00

PROJEKT 3D DOKUMENTACIJE MATERIJALNE KULTURNE BAŠTINE / Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru i Arheološki muzej Zadar

Studenti i profesori Odjela za geografiju u suradnji s Arheološkim muzejom Zadar proveli su projekt 3D dokumentacije materijalne kulturne baštine na primjeru pluteja iz crkve sv. Nediljice i kipa cara Tiberija u stalnome postavu Muzeja. Za prikupljanje podataka korišteni su ručni 3D skeneri Artec Eva i Artec Spider koji predstavljaju najnoviju tehnologiju za digitalnu 3D dokumentaciju predmeta.

00.00 – 01.00

U 190, 15 / Ivan Čondić, Jakov Vučić i Jelena Vekić Bašić

U godini u kojoj obilježavamo 190. obljetnicu Arheološkoga muzeja Zadar obilježavamo i 15 godina sudjelovanja u manifestaciji Noć muzeja. Sada već davne 2008. AMZd je, u suradnji s Muzejom antičkoga stakla, prvi put sudjelovao u Noći muzeja. Za kraj večerašnjega programa donosimo vam film iz muzejske produkcije koji je pratio izložbu „Lux in Tenebris“ otvorenu u Noći muzeja 2009.

11. lipanj 2024 12:16