StoryEditorOCM
ĐiradaNA LOKVANJU

Dragon teatar će u Saljskom polju igrati vječni komad Williama Shakespearea “San Letnje noći”

Piše A. v. Š.
9. lipnja 2024. - 10:01

‘Dragon teatar‘ već jedanaest godina djeluje u Salima na Dugom otoku vodeći kazališne radionice i izvodeći predstave za djecu. Kad se poklope kazaljke ‘Dragon‘ zagriza ozbiljne kazališne komade s mladim i odraslim otočkim umjetnicima.

Ovaj put riječ je o vječnom komadu Williama Shakespearea ‘Snu Letnje noći‘ i prijevodu na prekrasne govore mjesta Sali, Zaglava i Žmana. Premijerno igranje održati će se u srijedu, 12. lipnja u 21:15 sati u Saljskom polju na mikrolokaciji Lokvanj.

Predstavu najavljuje ravnatelj Saljske knjižnice Ante Mihić,koji je ujedno i jedan od glumaca.

– I ona, gospođica Maja Šimić, redateljica u Salima, već desetak godina raste, produbljuje se, nijansira estetiku teatra sa entuzijastičnim amaterima iz Dugog otoka. Predivna je to priča. Ni crne marčene bure, ni memljiva juga rascvitanoga maja, ni studeni jenara nisu mogle spriječiti Maju tući more i stvarati teatar, igrati se mora kako bi se kvalitetnije živjelo. Maja zna, ja znam, kako jedino kazalište može oživjeti donje slojeve kompleksnog i kompliciranog bića zvanog čovjek.  Jedino te teatar čini pismenim kako bi te dubine mogao objasniti. I onda si lagan, relaksiran i mio sebi, okolini i Bogu.

Ljute se na Maju. Ljutnja je kvalitetniji osjećaj od ravnodušnosti. Ljutnja je oživljena duša. Ravnodušnost je polumrtva duša. Kada se ljutiš na Maju, znaj ne razumiješ sebe i ljutnju odapinješ na drugoga. Ljutiš se na Maju, jer ona ponire dublje. Nakon Mate Matišića,  Lope de Vege, gospođe i gospodo, William Shakespeare u Salima, piše Mihić.

U Predstavi igraju Damir Ramov, Filip Šešelja, Ivan Špralja, Zdenko Dominis, Matija Ramov, Sani Burin, Ivona Petešić Frka, Ante Mihić, Mario Živković i Božidar Bačić.

25. lipanj 2024 04:09