![<p>Iva Bencun direktorica TZ Zadar, Ivan Stiblik organirator festivala i Martina Pernar Škunca iz Paške sirane</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/20/o_26615482_1024.jpg)
Deset prije početka poznat je kompetni program prvog Zadar wine festivala koji će 31. ožujka i 1. travnja po prvi puta na jednom mjestu, u 500 godina starom zadarskom Arsenalu, okupiti proizvođače, ugostitelje, ali i sve ljubitelje vina.
U planu su četiri tematske radionice na kojima će biti predstavljene dvije domaće najpopularnije sorte, Graševina koja će biti zastupljena u cijelom pojasu od Varaždina do granice sa Srbijom te Malvazija, a posebna pažnja bit će posvećena vinskoj regiji Sjeverne Dalmacije te sommelierstvu za početnike.
Iako su Zadar i Zadarska županija trenutno jedna od najbrže rastućih vinskih regija u Hrvatskoj, sa sve više vinara, međunarodnih priznanja i velikih investicije u ovu granu, ovo je prvi put da se organizira festival u trajanju od dva dana.
Kako doznajemo od Ivana Stiblika, sommeliera i suorganizatora Zadar wine festivala, prijave se primaju zaključno s četvrtkom, 23. ožujka, a organizatori su jako zadovoljni odazivom vinara i brojnih drugih izlagača, od proizvođača likera i rakija do autohtonih delicija koji će na festivalu predstaviti gastronomske posebnosti svih hrvatskih regija.
S obzirom na vrijeme održavanja početkom travnja, prvi Zadar wine festival bit će značajan iskorak u turističkoj predsezoni u gradu, ali i izvrsna prilika proizvođačima da predstave svoja vina i povežu se s ugostiteljima koji baš u vrijeme pripremaju vinske karte za nadolazeću sezonu.