StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U BIOGRADU

Zrinka Škara i Anđela Vulin: Dobile smo otkaze jer smo upozoravale na nezakonit rad ravnatelja škole. Ivica Kero: Argumentaciju ću iznijeti na sudu.

Piše Predrag Opačić
22. rujna 2021. - 20:52

Ravnatelj Srednje škole Biograd Ivica Kero 22. srpnja je potpisao dva otkaza ugovora o radu kojima su bez posla ostale pedagogica Anđela Vulin i nastavnica engleskog i francuskog jezika Zrinka Škara. Posljedica je to gotovo dvogodišnjih loših odnosa u biogradskoj školi u kojoj je registrirano na desetke različitih pritužbi i prijava prosvjetnoj inspekciji, a sada će sav nered biti predmet sudskih rasprava koje će uslijediti jer je „poletjelo” i više kaznenih prijava.

U rješenju o otkazu Anđeli Vulin navedeno je da nije ispunjavala svoje radne obaveze, te je „zloupotrebljavala svoj položaj pedagoga škole” time što je „podržavala druge zaposlenike u njihovom neprofesionalnom i neetičnom ponašanju udružujući se s njima u destabilizaciji i zatrpavanju tijela škole brojnim prijavama i dopisima”. Ne postoji ni najmanja mogućnost suradnje s ravnateljem i ostalim kolegama, što ostavlja „negativan utjecaj na zaštitu prava i interesa djece u školi”, kaže se u tom rješenju.

I Zrinka Škara je otpuštena zbog neispunjavanja svojih obaveza i kršenja etičkog kodeksa, „uznemiravanja zaposlenika” time što Školskom odboru dostavlja brojne prijave čak i u predmetima u kojima postoje rješenja nadležnih tijela. Takvo je ponašanje dovelo do „netrpeljivosti i nepovjerenja” među zaposlenicima.

Međutim, sve će to pasti na sudu, uvjerene su Zrinka Škara i Anđela Vulin.

image
Jure Miskovic/Cropix

-Kad su nam dali otkaze, Školski odbor je održao najkraću sjednicu u povijesti: u svega 23 minute su odradili četiri točke dnevnog reda, jer je sve unaprijed bilo dogovoreno! A pričali su o dva otkaza i sudbini dvoje ljudi, ogorčene su Škara i Vulin.

-Ravnatelj je bio zadovoljan našim radom: prva opomena koju mi je dao bila je 2.srpnja., a druga samo 4 dana iza toga, potom i raskid ugovora, a sve za vrijeme bolovanja. Niti jedna nadležna institucija nije utvrdila nikakve pogreške u mom i Zrinkinom radu dok su u ravnateljevom utvrđene brojne nezakonitosti, kaže pedagogica Vulin.

image
Jure Miskovic/Cropix

-Nijedan zahtjev za zaštitu naših radnih prava nije prihvaćen, sve su ih odbili jer „nisu osnovani”. A onda mi dadu otkaz i u rješenju napišu da sam u školi od 2011. iako radim od 2000. godine, što govori i o radu školske administracije. Nikoga nije briga što je moj učenik osvojio prvo mjesto u Hrvatskoj iz engleskog jezika, za nagradu sam dobila otkaz, kaže Zrinka Škara i dodaje:

image
Jure Miskovic/Cropix

-Za ravnatelja je uznemiravanje zaposlenika postavljanje pitanja na sjednici Nastavničkog vijeća za što škola koristi odvjetničke usluge. Osobno sam to pitanje dva puta postavila i Školskom odboru, dva puta je to pitala i kolegica Vulin, ali do danas nisam dobila odgovor. Ali je zato ravnatelj DORH-u prijavio i prosvjetnu inspektoricu koja ga je prijavila za neprijavljivanje kaznenog djela krađe kada je ukradena 21 knjiga iz knjižnice bez ikakve sankcije od strane ravnatelja.

Otpuštene zaposlenice biogradske Srednje škole su uvjerene da pravi razlozi otkaza nisu u rješenju kojeg je potpisao ravnatelj Kero.

-Pravi razlog je to što već dugo upozoravamo na nepravilnosti u radu i nezakonit odluke ravnatelja škole, uvjerene su Škara i Vulin po kojima je odnos prema njima postao još gori otkako su formirale sindikalnu podružnicu „Preporoda”.

Nabrajajući nezakonitosti na koje su reagirale, otpuštene djelatnice navode niz primjera: od zapošljavanja bez javnih natječaja, nepoštivanja prednosti invalida pri zapošljavanju, angažiranja potpuno nestručnih zamjena za odsutne nastavnike, nepoštivanja procedure u radu školskih institucija, sumnjive isplate humanitarne pomoći koja, tvrde one, nikada nije stigla do obitelji kojoj je namijenjena.

-Organizirana je humanitarna akcija, novac je prikupljen, ali ga je ravnatelj nakon skoro tri godine uplatio Udruzi za potrebite, a ne obitelji kojoj je bio namijenjen. Nema sumnje da je ravnatelj takvim postupkom nedvojbeno narušio ugled škole Nama se izmišlja neetično ponašanje, a ravnatelj osobu odgovornu za krađu knjiga iz školske knjižnice stavi u Etičko povjerenstvo!? Prosvjetna inspekcija je utvrdila zapošljavanje bez javnog natječaja zbog čega je škola samo u jednom takvom slučaju platila kaznu, ali se s takvom praksom nastavilo. Prosvjetna je inspekcija utvrdila i „neuredno uredsko poslovanje”. Inspekcije su otkrile da je od 133 sata zamjena, njih 54 bilo odrađeno od nestručnih osoba u svega 1,5 mjesec. Na kraju, navodno smo „uznemirile” Nastavničko vijeće pitajući zbog čega škola plaća odvjetnički ured, a nije u sudskim sporovima. Kasnije smo shvatile da ravnatelj podnosi kaznene prijave dorhu protiv svojih zaposlenika i to plaća školskim novcem jer mu je Školski odbor odobrio korištenje odvjetnickih usluga iako škola nije u sporu. Upozoravali smo Zadarsku županiju što se događa u školi kojoj su osnivač, ali oni šute. U školi vlada grozno raspoloženje, a nas se optužuje da „maltretiramo kolektiv”, kažu Škara i Vulin pripremajući se za sudsku bitku.

image
Ivica Kero, ravnatelj srednje škole Biograd
Cropix

-Što očekujemo? Poništenje otkaza i uspostavljanje zakonitog ponašanja u školi. To je jedini način da se zaštite djelatnici, ali, što je najvažnije, i učenici naše škole, zaključuju Zrinka Škara i Anđela Vulin.

Za sudske postupke se priprema i ravnatelj Ivica Kero koji nam je uputio svoj pismeni odgovor o svemu:

-Kao ravnatelj škole dužan sam osigurati zdravo radno okruženje, izvršavanje radnih obveza i zaštititi, kako učenike, tako i djelatnike škole. U tom smislu i s tim ciljem, uz suglasnost Školskog odbora, donio sam odluke o čijoj će zakonitosti mjerodavan sud donijeti pravne institucije. Također, smatram da ne bi bilo u redu kroz medije diskutirati o kolegicama s kojima je škola u potencijalnom tužbenom procesu pa ćemo svu svoju argumentaciju iznijeti na sudu, najavio je ravnatelj Kero.

Pročelnik Ivan Šimunić: Po našim informacijama stanje u Srednjoj školi Biograd je dobro

-Prema informacijama s kojima raspolažemo stanje u Srednjoj školi Biograd je dobro. Škola je prethodnu školsku godinu, a i ranije, bila pod relativno čestim nadzorom prosvjetne inspekcije što je zbog učestalih prijava počelo opterećivati odgojno-obrazovni proces u školi. A to nije dobro kako za djelatnike, tako ni za učenike. Nalazi prosvjetne inspekcije dostavljaju se školi radi daljnjeg postupanja prema nadležnostima, tj. radi usklađivanja propisa i načina rada škole. Ukoliko bi došlo do većeg kršenja propisa, prosvjetna inspekcija može naložiti i razrješenje ravnatelja, prokomentirao je biogradski “slučaj” županijski pročelnik za školstvo Ivan Šimunić.

image
Ivan Knez, gradonačelnik Biograda
Jure Miskovic/Cropix
Gradonačelnik Ivan Knez: Loša klima i poremećeni ljudski odnosi su u odgovornosti ravnatelja!

-U našoj Srednjoj školi su neke stvari odavno krenule naopako, a nije bilo hrabrosti da ih se presiječe na vrijeme, pa se sve zakompliciralo. Zbog te humanitarne pomoći, ravnatelja se željelo prikazati kao lopova, ali on to nije: novac je skupljen, ali je poseban račun za pomoć konkretnoj obitelji u međuvremenu zatvoren, pa je novac proslijeđen udruzi. Za svađu je potrebno dvoje, ali loša klima i poremećeni ljudski odnosi u školi, u odgovornosti su ravnatelja, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

image
Ivan Šimunić, županijski pročelnik za školstvo
Jure Miskovic/Cropix
21. lipanj 2024 13:27