StoryEditorOCM
4 kantunaPRIGODNIČARSKI AKTIVIZAM

Zašto Zadar nije potpisao Europsku povelju o ravnopravnosti spolova? SDP proziva HDZ, a oni šest godina temu nisu stavili na Dnevni red!

Piše Iva Ivanac
8. ožujka 2024. - 21:48
Zadar, 080318. Prosvjedni mars gradjana i gradjanki povodom 8. ozujka, Medjunarodnog Dana zena u organizaciji Gradjanske inicijative. Prosvjedna povorka krenula je od Branimirove obale, preko gradskog mosta, pa do Narodnog trga.Jure Miskovic/Cropix

Žene su na dnevnoj bazi suočene s brojnim oblicima društvene diskriminacije: za iste poslove primaju manje plaće od svojih muških kolega, niže su im mirovine, zbog trudnoće i materinstva nemaju jednaka prava pri zapošljavanju, izloženije su nasilju, kako psihičkom tako i fizičkom. 

Kako bi se takva diskriminacija ublažila, ali i javnosti poslala poruka kako bilo kakvim oblicima diskriminacije nije mjesto u društvu, brojne županije, gradovi i općine potpisnice su Europske povelje o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. 

Europska povelja sadrži načela ravnopravnosti žena i muškaraca, otklanjanja višestruke diskriminacije i nepovoljniji položaj, uklanjanja rodno uvjetovane stereotipe i uključuje rodne perspektive u sve aktivnosti lokalne i regionalne samouprave. 

Potpisivanje Europske povelje za Grada Zadar posljednji je put predložio SDP još početkom 2018. godine, ali prijedlog na Gradskom vijeću nije prošao. Kao ključan razlog zašto nisu podržali Povelju predstavnici HDZ-a su istaknuli činjenicu da je potpisnik predgovora ove univerzalne poruke bio srpski državljanin Đorđe Staničić. Odluka na koncu nije prošla, imala je 10 glasova "za" i 15 "suzdržanih".

- SDP je jedina stranka koja progovara o neravnopravnosti i diskriminaciji i svojim socijaldemokratskim politikama se trudi upravo tu neravnopravnost i diskriminaciju izbaciti iz grada i politika koje proizlaze od strane HDZ-ovih redova. Mislim da je pitanje nepotpisivanja Europske povelje zapravo nepostojanje političke volje od strane HDZ što je i danas vidljivo kada znamo da HDZ nema niti jednu nositeljicu liste za predstojeće parlamentarne izbore, smatra Danijela Vukoša (SDP), gradska vijećnica i predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Zadra.

- Nepotpisivanje Europske povelje je i posljedica repatrijarhalizacije društva u posljednjih 30 godina u kojem su žustro sudjelovali, s jedne strane HDZ kao konzervativna stranka, a s druge strane Crkva, koja u mnogim stvarima podržava neravnopravnost žena smatrajući kako su žene drugotne što je u zadnje vrijeme vidljivo na brojnim trgovima Hrvatske na kojima se pojavljuju "klečavci" koji se očito bore za neka prošla crna i sumorna vremena, istaknula je Vukoša.

Na pitanje zbog čega SDP nakon 2018. temu Europske povelje stavio na dnevni red Gradskog vijeća, poglavito nakon zadnjih izbora otkada HDZ više nema većinu, dakle zašto je gotovo šest godina tu temu do koje im je toliko stalo potpuno zanemario, Vukoša odgovara:

- SDP će na nekom od sljedećih sjednica Gradskog vijeća ponovno pokrenuti inicijativu pa ćemo onda imati priliku vidjeti tko je za to da žene žive u 21., a ne u 19. stoljeću, zaključila je.

Za razliku od Grada, u Zadarskoj županiji su se neke stvari ipak pomakle s mrtve točke. Naime, sredinom 2022. godine, na prijedlog SDP-a, Županijska skupština dala je "zeleno svijetlo" za potpisivanje "Europske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj razini", ali... 

- Iako je Županijska skupština izglasala takvu odluku, Zadarska županije još uvijek nije formalno potpisala Europsku povelju, niti izradila akcijski plan ravnopravnosti spolova temeljem Povelje. Akcijskim planom definiraju se ciljevi i prioriteti, mjere za postizanje tih ciljeva, te sredstva za provedbu mjera i vrijeme za njihovu provedbu. U svakom slučaju, "zeleno svijetlo" jest korak naprijed jer je Zadarska županija bila jedna od rijetkih županija u državi koja dugo vremena nije htjela izglasati Povelju, kaže Vedrana Mišković, županijska vijećnica SDP-a i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zadarske županije. Dodala je i kako očekuje da će se formalni čin potpisivanja Europske povelje uskoro i dogoditi i da će se započeti s izradom Akcijskog plana.

Iako iz Zadarske županije nismo dobili službeni odgovor zbog čega procedura za potpisivanje Europske povelje nije pokrenuta,  u neslužbenom razgovoru doznali smo kako je proceduru za potpisivanje povelje trebalo pokrenuti Povjerenstvo za ravnopravnost spolova na čijem je čelu Mišković. Uz to, u Zadarskoj županiji su, tvrde, preko Hrvatske zajednice županija tražili s kime mogu dogovoriti potpisivanje povelje, ali kako na razini Hrvatske tada nije bila imenovana koordinatorica za potpisivanje Europske povelje, cijela stvar je ponovno zapela na procedurama i čekanjima obavijesti o postupku potpisivanja.

Hoće li do potpisivanja Europske povelje doći, vidjet ćemo, ali je znakovito da je HDZ, iako ima izvršnu vlast u rukama, i na razini grada i na razini županije povjerenstva za ravnopravnost spolova prepustio opoziciji, konkretno SDP-u. To sigurno nešto govori o tome koliko je tema ravnopravnosti spolova važna stranci na vlasti, ali i tome koliko je SDP aktivan u promicanju ”svojih” politika mimo prigodničarskih datuma, kao što je to međunarodni Dan žena...

Šest načela ravnopravnopravnosti povelje

Europska povelja o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini ima šest temeljnih načela: ravnopravnost žena i muškaraca; kako bi se osigurala ravnopravnost žena i muškaraca, mora se pristupiti pitanju višestruke diskriminacije i nepovoljnijeg položaja; ravnoteža u zastupljenosti žena i muškaraca u odlučivanju preduvjet je demokratskog društva; uklanjanje rodnih stereotipa od ključne je važnosti za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca; za poboljšanje ravnopravnosti žena i muškaraca nužno je uključivanje rodne perspektive u sve aktivnosti lokalne i regionalne uprave; planovi i programi djelovanja za koje su osigurana odgovarajuća sredstva nužno su oruđe za unapređenje ravnopravnosti žena i muškaraca.

13. lipanj 2024 00:17