StoryEditorOCM
4 kantunaKULTURNO DOBRO

Započeli radovi u gradskim perivojima: Uređuje se spomenička baština u parkovima Vladimira Nazora i Sfinga

Piše PROMO
10. listopada 2023. - 19:06

U Perivoju Vladimira Nazora započeli su radovi konstruktivne sanacije dijela bedema utvrde Forte i prolaza (svoda) u perivoj s istočne strane.

Jedan od najljepših zadarskih perivoja, Perivoj Vladimira Nazora, nalazi se unutar obuhvata utvrde Forte koja je ispred gradskih zidina izgrađena tijekom 16. stoljeća kako bi osigurala bolju obranu grada. Utvrda je podignuta na mjestu gradskog predgrada – Varoša po nacrtu i pod nadzorom mletačkog generala Sforze Pallavicina. U njoj je sagrađeno više vojarni, skladišta, barutana te cisterna. Cijelo je područje utvrde pretvoreno u perivoj sa zavidnom razinom hortikulturnog uređenja, zbog čega je i zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Sanacija obuhvaća dio zida koji se nalazi unutar obuhvata kulturnog dobra kulturno-povijesne cjeline grada Zadra, a također pripada „Obrambenom sustavu Zadra“ koji je upisan u Listu svjetske baštine UNESCO kao dio serijskog dobra „Venacijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar“. U sklopu ovog zahvata sanirat će se i prolaz to jest bačvasti svod od opeke i bočni kameni zidovi koji nose svod i koji se nastavljaju prema Perivoju.

Radovi se izvode uz suglasnost resornog ministarstva te s prethodnim odobrenjem Konzervatorskog odjela u Zadru, a u provedbu sanacije sa stručne su strane uključene ustanova Natura Jadera i komunalna tvrtka Nasadi d.o.o.

Zbog sigurnosti prolaznika pješaka, tijekom provedbe radova bit će podignuta drvena skela koja će osiguravati prolaz koji povezuje Perivoj Vladimira Nazora i prostor Ravnica. Promet za vozila koji je na toj lokaciji dozvoljen samo Nasadima, privremeno je obustavljen te je preusmjeren prema Ulici Krešimira Ćosića. Također, tijekom radova bit će zatvoren i dio parkovne staze koja prolazi iznad spomenutih vrata, a koristi se za šetnju, rekreaciju ili sportske aktivnosti.

image
Luka Gerlanc/Cropix

U postupku javne nabave za izvođača radova izabrana je tvrtka Bino Commerce d.o.o., vrijednost radova je 82.804,41 eura od čega je za ovaj projekt, uz proračunska sredstva Grada Zadra, Ministarstvo kulture i medija osiguralo 39.816,84 eura.

U drugom zadarskom perivoju, Sfinga, sljedećeg tjedna počinju konzervatorsko-restauratorski radovi na arhitektonskim elementima parka. Radovima vrijednim 34.691,25 eura sanirat će se klupa s reljefom i polukružna klupa, špilja s ribnjakom, postolje poligonalne edikule te kružna fontana. Nakon realizacije projekta RECOLOR, ovim radovima nastavlja se druga faza uređenja Perivoja Sfinga. Radove izvodi tvrtka Kvinar d.o.o.

image
Luka Gerlanc/Cropix
07. srpanj 2024 06:10