StoryEditorOCM
4 kantunaHLADNI TUŠ

Zadar neće postati ‘hrvatski centar moderne umjetnosti‘ još barem šest mjeseci: odgođen dolazak zbirke NMMU u prostor Providurove palače!

Piše Ivica Nevešćanin
13. lipnja 2022. - 22:06

Dva mjeseca nakon svečanog otvorenja Providurove palače, točnije kompleksa Dvije palače, iz gradske uprave stiže hladni tuš: useljenje zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) iz Zagreba najavljeno za srpanj odgađa se za kraj godine!

Neslužbenu informaciju potvrdila nam je Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport, koja je u veljači Zadarskom.hr priznala da se nakon postignutog dogovora s NMMU ”lakše diše”. Otada su prošla četiri mjeseca, Providurova palače je otvorena sredinom travnja velikom retrospektivom Ratka Petrića, a sada se cijela stvar sa "Zadrom kao novim centrom moderne umjetnosti u Hrvatskoj", prolongira za šest mjeseci. Razloga je, kaže Bušić, nekoliko...

image

Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturi i sport

Jure Miskovic/Cropix

- Izložbu Ratka Petrića ostavljamo tijekom ljeta kako zbog velikog interesa tako i zbog vremena koje je potrebno da bi se NMMU pripremio za Zadar na najadekvatniji mogući način s izborom djela, ali i odredio izloške s obzirom na novouređeni prostor Providurove palače, te isto tako i kako bi stvorili sve potrebne uvjete unutar izložbenih prostora.

Što to konkretno znači?

- To znači da je pred nama posljednja faza opremanja interijera Providurove palače. Vrijednost nabave koju ćemo uskoro raspisati je 1,6 milijuna kuna plus PDV, a sredstva su osigurana u proračunu UO za kulturu i sport. Unutar tih sredstava planiramo uređenje kafeterije i garderobe, nabavku dodatnih reflektora za izložbene dvorane, sustava postavljanja za umjetnine, odvlaživače zraka kao redovne opreme za svaki muzejski prostor. Napominjem da u zgradi nema nekih izvanrednih problema već je to sustav regulacije vlažnosti kojega svaki profesionalno opremljeni prostor mora imati – navodi Bušić.

image

Gradonačelnik Branko Dukić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ravnatelj NMMU Branko Franceschi

Luka Gerlanc/

Treba dakle nabaviti adekvatnu rasvjetu za bolju prezentaciju umjetnina, ali i odvlaživače zraka koji bi vlagu u prostoru Providurove palače trebali konstantno održavati između 40 i 60 posto. Jer višak vlage, kao i njen nedostatak u prostoru, može ozbiljno ošteti umjetnine, a Dvije palače moraju imati standarde u rangu najboljih izložbenih prostora. 

Drugi problem u tom kontekstu predstavlja činjenica da je zgrada Providurove palače izgrađena relativno friško. Građevinari uvijek kažu da se u novoizgrađenim objekte s puno betona ne bi trebalo odmah useljavati, odnosno živjeti, najmanje godinu dana, dok se beton postupno ne isuši. Sve su to elementi koji mogu utjecati na proces izlaganja vrijednih i razmjerno starih umjetnina. Petrićeve umjetnine su manje podložne takvim procesima jer su rađene uglavnom od umjetnih materijala na koje vlaga pretjerano ne utječe.

image
Jure Miskovic/Cropix

No je li se sve to znalo i kad se svečano najavljivao dolazak NMMU-a za srpanj? Zasigurno jest, iako Bušić danas kaže da je srpanj kao rok bio ”interni dogovor”. Zvuči kao običan spin jer su iz Grada u veljači svjesno u prvi plan gurnuli priču o NMMU kao dugoročnom rješenju za sadržaj Providurove palače, očito kako bi kupili vrijeme za mirni doček svečanog otvorenja i amortizirali sve glasnije političke kritike da tako velike i skupe investicije u zgradu nemaju opravdanje u sadržaju. Sada kada je sve prošlo, na vidjelo izlaze problemi (privremeno) gurnuti pod tepih. Nadamo se da će i njih riješiti, jer sve je bolje nego da se stvari za šest mjeseci opet vrate na početak. Bez NMMU-a u Providurovoj palači to više ne bi bio hladni tuš nego potop. Biblijskih razmjera... 

25. travanj 2024 03:16