StoryEditorOCM
4 kantunaPROVIDUROVA PALAČA

Zadar će u četvrtak zablistati na mapi kulturnih događaja u Europi, stigle su vrijedne umjetnine; za izložbu organiziran prijevoz iz Zagreba

Piše L.B.
19. prosinca 2022. - 22:04

„Nakon otvorenja Providurove palače ništa više u kulturnom životu Zadra neće biti kao što je bilo posljednjih godina,  kada su dosezi kulturnih projekata bili na niskoj razini ili ih nije ni bilo.“

Ovakvo razmišljanje dijeli zadarska kulturna javnost, koja iščekuje prvi veliki događaj u Providurovoj palači, zadarskom „centru Pompidou“: izložbu 199 umjetničkih djela, probranih u zagrebačkom Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (NMMU), djelâ koja svojim visokim umjetničkim vrijednostima i izvedbama zorno svjedoče o izvanrednim dosezima hrvatske likovne umjetnosti cijele jedne epohe. Zbirka Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti sadrži 12.000 umjetnina i Muzej je sa Gradom Zadrom potpisao sporazum o postavu čije otvorenje Zadrani s nestrpljenjem očekuju. Svjedočili smo prije nekoliko dana dolasku prvih umjetnina u Providurovu palaču, gdje su se na tri kata raspoređivali vrijedni artefakti, sve u skladu sa stilovima.

- U tijeku su završne pripreme za otvaranje izložbe „Jedan svijet“ u Providurovoj palači. Radi se uistinu o produkcijskom iskoraku. Za NMMU izazov je izmještanje građe na duži period, a za Grad Zadar izazov je opremanje novog prostora, kako interijerskom tako i muzejskom opremom, od postamenata preko muzejskih reflektora do aparature vezane uz kakvoću i kvalitetu zraka. Grad Zadar i Odjel za kulturu, u suradnji s partnerom Narodnim muzejom Zadar, privodi svoje zadatke kraju. Kustosi NMMU I NMZ u fazi su finalizacije samog postava, smještaju se zahtjevnije skulpture i slike, fiksiraju se natpisi – kazala je u ponedjeljak Dina Bušić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu.

Izložba se održava pod pokroviteljstvom Vlade RH.

- U četvrtak se u 19 sati u Providurovoj palači otvara izložba Jedan svijet. Radi se o izložbi umjetnina iz postava zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti za koju kustosku koncepciju potpisuje Branko Franceschi. Na dan otvorenja izložbe ulaz je besplatan. Tom prigodom Nacionalni muzej moderne umjetnosti organizira besplatan prijevoz autobusom s polaskom u 13.30 sati ispred Glavnog kolodvora u Zagrebu te povratak iz Zadra u 21.00 sat. Sudjelovanje se može potvrditi na e-mail: info@nmmu.hr - poručeno je iz zadarske gradske uprave.

- Neizmjerno smo sretni da ćemo u četvrtak, 22. prosinca građanima otvoriti vrata u Jedan svijet, svijet kako ga kroz hrvatsku modernu umjetnost vidi ravnatelj NMMU-a, naš Zadranin Branko Franceschi, smješten u novoobnovljenu i višestruko nagrađivanu Providurovu palaču autora arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića. Zadar je ovim projektom dobio sadržaj kakav zaista zaslužuje – kazala je pročelnica Bušić.

- Po prvi put se zbirka krovnog nacionalnog muzeja postavlja na duži vremenski rok izvan kulturnog i političkog središta države. Riječ je aktualizaciji ideje decentralizacije nacionalnih institucija na razini muzeološke prakse. Ponosni smo i zahvalni što su nam Grad Zadar, Narodni muzej i Ministarstvo kulture RH bili podrška i suradnici u projektu kojem je cilj optimalizacija naše bogate kulturne baštine na nacionalnoj razini - istaknuo je ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi.

- Postavili smo 199 umjetnina, među kojima mnoga ikonička umjetnička djela izvedena od druge polovice devetnaestog stoljeća do danas, u rasponu od tradicionalnih likovnih disciplina poput slikarstva i skulpture do multimedije i interaktivnog projekta. Zastupljene su sve umjetničke discipline, pravci i tendencije mnogolike umjetničke prakse koja je obilježila vizualnu umjetnost našeg doba. Fokus našeg muzeja je stvaralaštvo kojem je cilj proizvodnja umjetničkog objekta u okviru referentne umjetničke prakse u povijesnom i kronološki suvremenom smislu n- kazao je Franceschi.

Na pitanje zašto je izložba nazvana "Jedan svijet", ravnatelj NMMU-a je kazao da je naziv preuzet od slike Unus mundus Željka Kipkea, koja je u postavu predstavljena.

- Funkcionira na više razina, pa dihotomiju apstraktne i figurativne umjetnosti predstavlja kao dva lica jedinstvene likovne kulture, dva grada i dvije kulturne institucije povezana jednom muzejskom zbirkom, što je metafora našeg političkog i kulturnog jedinstva; stvaralačku prošlost i sadašnjost u objedinjujućem zahvatu, pa sve do metafizičkih konotacija o jedinstvu spoznaje i percepcije. I tako dalje - zaključio je ravnatelj NMMU-a.

image

Branko Franceschi, ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti 

Jure Mišković/Cropix
image

Dina Bušić, pročelnica gradskog Odjela za kulturu

Luka Gerlanc/Cropix
image

Postavljanje "Gundulićevog sna"

Jure Mišković/Cropix
image

Pripremanje izložbe

Jure Mišković/Cropix
02. svibanj 2024 21:29