StoryEditorOCM
4 kantunaMODEL ‘A‘

Za dva tjedna svi učenici bi se mogli vratiti u školske klupe: i nastavnici i roditelji to priželjkuju

Piše PSD
16. siječnja 2021. - 09:08

Drugo polugodište počinje u ponedjeljak povratkom u klupe najmlađih učenika, onih od prvog do četvrtog razreda, u cijeloj zemlji te maturanata, dok svi ostali razredi osnovnih i srednjih škola do daljnjega ostaju u online nastavi (model C).

Iznimaka ima jedino u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, čiji su lokalni stožeri već prije odlučili do kraja siječnja zadržati u online nastavi i učenike četvrtih razreda srednjih škola.

Također, napokon su "presječena" nagađanja oko početka nastave na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije – državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak potvrdio je u petak kako se nastava na najmanje iduća dva tjedna odgađa za osam škola iz Petrinje i Gline te devet škola kojima je osnivač Grad Sisak.

Tjedan do procjene

Što se tiče ostatka Hrvatske, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako zasad nisu dobili informacije o tome da će neka od škola provoditi B, mješoviti model nastave, to jest da će se nastava za više razrede osnovnih škola i srednjoškolce od prvog do trećeg razreda od ponedjeljka organizirati na način da dio učenika istog razreda dolazi na nastavu u učionice, a drugi prate nastavu od kuće.

Glavno pitanje ostaje kada će se ostali učenici moći vratiti u škole, odnosno kada će se za njih moći organizirati nastava licem u lice prema modelu A.

– Nadamo se što prije, kroz tjedan ili dva, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Već nakon tjedan dana od početka nastave osnivači i lokalni stožeri, ako procijene da je ta situacija na njihovu području povoljna, mogu zatražiti povratak svih učenika u klupe – odgovaraju na naš upit iz Ministarstva ministra Radovana Fuchsa.

Slično govore i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje od ponedjeljka, među ostalim, kreće brzo antigensko testiranje na koronavirus oko 1,5 tisuća maturanata srednjih škola.

– Drugo polugodište u ponedjeljak na području Splitsko-dalmatinske županije počinje na isti način kao i u ostatku Hrvatske. Ne očekujemo probleme u provedbi ni nastave uživo za mlađe učenike i maturante, ni u online nastavi za ostale. Procjenjivat ćemo situaciju i u kontaktu sa županijskim i nacionalnim stožerom donijeti odluke vezane uz povratak svih učenika na nastavu u škole – kaže Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sve manje zaraženih

Nastava u školama u ponedjeljak počinje u znatno povoljnijim epidemiološkim okolnostima nego prije zimskih praznika. Prema najnovijim podacima MZO-a od petka, trenutačno je svega 0,05 posto učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pozitivno na koronavirus, ili njih 231, te 0,19 posto pozitivnih prosvjetnih djelatnika, to jest njih 135. To je nešto manje nego u tjednu od 4. do 10. siječnja, kada je evidentirano ukupno 279 učenika zaraženih koronavirusom, a u prosjeku dnevno zabilježeno 40 novozaraženih učenika. Brojke su niske u gotovo svim županijama, što svjedoči i "semafor" Ministarstva obrazovanja.

Iako s iznimno niskim brojkama, u "crvenom", to jest iznad prosjeka u odnosu na ostale županije, protekli je tjedan bilo samo šest županija: Primorsko-goranska s ukupno 35 učenika osnovnih i srednjih škola pozitivnih na koronavirus, ili njih 0,12 posto, Splitsko-dalmatinska s ukupno 58 pozitivnih učenika (0,11 posto), te Međimurska, Varaždinska, Karlovačka i Zagrebačka. U "zelenom", dakle ispod prosjeka u odnosu na ostale županije, ukupno je 13 županija, među njima i Šibensko-kninska sa svega dva pozitivna učenika (0,02 posto), Zadarska s četiri (također 0,02 posto od ukupnog broja) te Dubrovačko-neretvanska sa šest pozitivnih đaka (0,04 posto).

20. travanj 2024 02:01