StoryEditorOCM
4 kantunaNA PRAGU TRAGEDIJE

Vozači Hitne pomoći iz Zadarske županije ispalili na stanje vozila: Pogledajte s kakvim gumama šalju pacijente i nas na cestu!

Piše Božidar Lončar
7. studenog 2023. - 20:06

Predsjednik udruge "Hitna uživo 194" Tomislav Petrušić u objavi u grupi "Hitna uživo 194" na Facebooku sarkastično je preporučio pacijentima da se "životno osiguraju i u sanitet ne ulaze bez kacige na glavu", čime je, kako je ustvrdio, htio upozoriti javnost da su vozila kojim se prevoze pacijenti svakog dana neprikladni uvjetima na cesti:

- Zima dolazi. Sanitetski prijevoz. DZ (Dom zdravlja, op.a.) Zadarske županije spreman je za nove izazove. Pacijentima i djelatnicima preporučamo da se dodatno životno osiguraju i u sanitet ne ulaze bez kacige na glavi.

Uz Petrušićevu pomoć smo stupili u kontakt s Juricom Alavanjom, zaposlenikom DZ-a Zadarske županije iz njihove ispostave Pag koji je putem društvenih mreža prozvao Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, jer "oni nemaju sluha za ništa". Opisao je kako to izgleda svakog radnog dana.

- Voziti je kao da se skijate po cesti. Prošlog petka smo išli prema Rijeci, nered po cesti, krupa, kod Bosiljeva smo čuli da snijeg počinje padati. Trebalo nam je četiri, četiri i pol sata do Rijeke do koje inače dođemo za dva i pol sata, jer nisam mogao voziti brže od 70 kilometara na sat. Znamo voziti i do Slovenije i Italije – tvrdi Alavanja.

image
Facebook/‘Hitna uživo 194‘

Naš sugovornik s Paga ističe kako su obavijestili voditelja voznog centra koji im je odgovorio, kako je naglasio, da su gume na vozilo stavljene na ljeto. Vozila su od tada prošla već puno kilometara.

- Ta je guma "pojedena" s obzirom na kilometražu. Nisu nove gume nego su stavili polovne gume sa sanitetskog vozila koje je kod mehaničara. Dobili su četiri nova vozila, nisu ih još registrirali.

Imamo Fiat Ducato iz 2019. koji je prešao između 400 tisuća i 450 tisuća kilometara i sve mu štima osim guma. Imamo i Citroena iz 2010., njemu je brojač kilometara "riknuo" na 400 tisuća i nije u zavidnom stanju - dodaje Alavanja.

image
Facebook/‘Hitna uživo 194‘

Sa spomenutim Fiatom svakog dana od dva do tri puta prijeđe relaciju od Paga do Zadra i natrag, što je 55 kilometara samo u jednom smjeru. 

- To je prva smjena i prijevoz koji se smatra lokalnim. Poslijepodnevna uključuje i "vanjski" prijevoz iz Zagreba, recimo. Zadar bez ispostava ima 80 vožnji, a gdje su još Pag, Benkovac, Obrovac...?

Građani su ljutito komentirali objavu i prozvali resornog ministra Vilija Beroša, ali i komentirali kako vozač ne bi trebao pristao voziti takvo vozilo:

- Nažalost, tako je u cijeloj Hrvatskoj.

- E bogami, moje dijete sa takvim gumama nebi vozili, nema tog boga koji bi nas utjerali u to...

- Beroša iza u kombi, i po gasu do Zagreba...

- Odlične za klizanje po zaleđenoj cesti. Trebujte štapove i to je to…

- Trebalo bi Beroša utrpati u taj sanitet da on vozi sa takvim gumama ljetne gume, a zimsko vrijeme dolazi sramota od toga...

- Dobre gume za Grobnik…

Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ivana Šimić telefonski je obećala kako će im "sutra tijekom dana zamijeniti gume sa zimskima”. Službena očitovanja Zavoda i Županije zadarske stižu sutra, kazali su nam.

30. travanj 2024 05:30