StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA STRAHA

Uznemireni mještani Selina: Park prirode Velebit "upisuje" nam se na čestice! Iz Parka umiruju: samo se definira pravni režim zaštićenog područja!

Piše M. Kalajžić
1. prosinca 2022. - 21:47

Što će biti s našim zemljištem, zašto se na čestice „upisao” Park prirode Velebit, što to znači za naše nekretnine, možemo li ih koristiti ili prodavati kao do sada – "zasuo" nas je s mnoštvom pitanja mještanin iz Selina koji je ovih dana dobio sudsko rješenje o upisu zabilježbe zaštićenog područja Park prirode Velebit.

- Nadležna Općina Starigrad nije se udostojila obavijestiti javnost o tome, a to bi im trebala valjda biti i ustavna obveza. Rješenje koje smo dobili, dostavlja se i strankama i ostalima, među kojima je i Općina Starigrad – kazao nam je vlasnik nekoliko parcela i nekretnina u Velebitu koja su "ušla u popis".

- To su sva zemljišta i poljoprivredna i ostala koja se do sad nisu pokazivala u javnosti, oranica, kuća, dvor... Rješenje koje sam ja dobio kaže da je Općinski sud u Zadru po ovlaštenom zemljišnoknjižnom referentu u ZK stvari radi provedbe obavijesti područnog ureda za katastar - riješio temeljem obavijesti o provedenim promjenama evidentiranim posebnim pravnim režimom, izdanom u Zadru 17. 10. od Državne geodetske uprave područni ured za katastar Zadar, zakona o zaštiti prirode iz 2009. nadopunjen 2019. godine - da se dopušta zemljišnoj knjizi, za KO. Seline zabilježbe zaštićenog područja Park prirode Velebit nad nekretninama koje su navedene po pojedinačnim točkama. Ne znamo što ove promjene znače, jer do sada se to područje nalazilo u Parku prirode Velebit, ali sad se po novom oni po svim česticama knjiže, pa ne znam čemu ta njihova ažurnost da uđu u svaku česticu?  - pita se građanin te dodaje:

- Prije bi bilo navedeno područje Općine Starigrad u Parku prirode Velebit. Kad bi tražili građevinsku dozvolu, tražili ste suglasnost Parka prirode Velebit na određeni projekt. Ali sad oni terete česticu po česticu, bez iznimke, kao da je opterećena hipotekarnom zabilježbom od banke, to nas brine. Sili su na česticu, sve do jednu, poljoprivrednu i građevinsku. A narod ne zna što to znači u naravi, hoću li moći koristiti plavi dizel u obradi svoje njive? Hoću li moći prodati svoju parcelu ili kuću? A Park prirode Velebit je od Visočice do Ervemnika, Gračaca, dokud Velebit seže sve do crte obalnog pojasa. I kuća u kojoj živim je u Parku prirode, ali sad su oni sili na zemljište. Što to znači prilikom obrade zemljišta, prodaje nekretnine, dograđivanja... To nitko ne zna – zabrinut je građanin.

Odgovor smo zatražili u Parku prirode Velebit. Evo što nam je odgovorio ravnatelj Mario Šaban:

- Planina Velebit proglašena je parkom prirode Zakonom o proglašenju planine Velebit parkom prirode 1981. godine (NN 24/1981) kada je definirana i granica Parka, sve nekretnine su još od tada u pravnom režimu parka prirode i radi se o nekretninama koje predstavljaju prirodno bogatstvo od osobitog interesa za Republiku Hrvatsku koje treba imati njezinu osobitu zaštitu, međutim to nije do sada provedeno u katastarskim planovima. Pravni temelji za upis zabilježbi tog posebnog pravnog režima su čl. 36 st. 6 Zakona o zemljišnim knjigama (NN 63/19) i čl. 127 Zakona o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19),

Upisom posebnog pravnog režima definirane su sve katastarske čestice koje su sastavni dio Parka prirode Velebit. Upis se provodio u sklopu projekta „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju zaštićenim područjima – KK.06.5.2.06.0001“ za sve nacionalne parkove i parkove prirode na području Republike Hrvatske, a detaljnije informacije mogu pronaći na poveznici https://eppr.dgu.hr/.

Upis pravnog režima nema vlasničkih ograničenja, te neće utjecati na mogućnost kupoprodaje i raspolaganja nekretninama unutar zaštićenog područja Parka prirode Velebit.

Na poveznicama Bioportal ili ARKOD – Vaša zemlja. Kao na dlanu. (apprrr.hr) možete vidjeti granice svih zaštićenih područja u Republici Hrvatskoj pa tako i Parka prirode Velebit – stoji u odgovoru koji bi ipak trebao umiriti vlasnike nekretnina u Parku prirode Velebit.

29. travanj 2024 09:22