StoryEditorOCM
4 kantunaODLIČNA VIJEST ZA ZADARSKE OBRTNIKE

Ugovori o zakupu s Gradom potpisivat će se na pet godina!

Piše A. Vučetić Škrbić
24. prosinca 2016. - 22:10
misel4.JPG

Umjesto na dvije godine kao do sada, zadarski obrtnici ubuduće će s Gradom ugovor o najmu u gradskim prostorima sklapati na pet godina! Velika je ovo i važna vijest za sve gradske obrtnike koji su nedavno preko Obrtničke komore pokrenuli inicijativu za produljenjem vremena najma jer su im dosadašnji ugovori o zakupu svake dvije godine otežavali život i poslovanje.

- To je nama bio veliki namet, i financijski i birokratski. Svaki obrtnik koji je htio nastaviti poslovati u gradskom prostoru morao je nakon te dvije godine iznova tražiti sve moguće porezne potvrde, plaćati troškove solemnizacije i ugovore javnom bilježniku. Ali, nije čak stvar toliko u financijskim izdacima koliko u nesigurnosti, jer zbog tako kratkog roka većina njih nije mogla ići u investiranje ili dignuti kredit. A samo u gradu na ovakav način, u gradskim prostorima, posluje više od sto obrtnika - kaže predsjednik Obrtničke komore u Zadru Stipe Knežević, zadovoljan ovakvom odlukom Grada.

Drugi velik korak, kaže Knežević, bila bi povlaštena cijena najma za deficitarne djelatnosti, pogotovo u staroj gradskoj jezgri, gdje ih je iz dana u dan sve više. U takvim bi slučajevima, dodaje, zakup trebao biti minimalan ili čak gratis, ali prije toga strateški treba odrediti koje djelatnosti Gradu trebaju.
- U ovom trenutku, a to je svima jasno, na Poluotoku stvarno ima dovoljno ugostiteljskih objekata. Ali zato fali dobrih trgovina. Vi ne možete razvijati turizam u staroj gradskoj jezgri bez dobrog dućana, a Zadar u ovom trenutku to nema. Zato Grad pri iznajmljivanju svojih prostora treba voditi računa o djelatnostima koje fale jer ne smije interes biti jedini kriterij - zaključuje Knežević.
 

20. lipanj 2024 17:06