StoryEditorOCM
4 kantunaNEVOLJE NA VRATIMA:

U gradsku upravu Grada Obrovca stiže inspekcijski nadzor! "Svi mi koji tu živimo trebamo znati kuda ide novac, pa nije Grad Obrovac privatna firma!"

Piše Lada Burčul
20. prosinca 2021. - 13:20

U gradsku upravu Grada Obrovca, s početkom 2022. godine, stiže inspekcijski nadzor. Provedba inspekcijskog nadzora planira se u prvom tromjesečju naredne godine. Takva obavijest „svježe“ je stigla iz Ureda povjerenika za informiranje Republike Hrvatske, s potpisom savjetnika povjerenika Marka Kovačića.

- Zbog nerješavanja zahtjeva za pristup informacijama i zbog nepostupanja po aktima upozorenja Povjerenika za informiranje, u Gradu Obrovcu bit će proveden neposredni inspekcijski nadzor u području prava na pristup informacijama. Provedba inspekcijskog nadzora planira se za prvo tromjesečje 2022. godine, a o rezultatima nadzora bit ćete obaviješteni nakon predmetnog postupanja, a po izvršenju naloženih mjera – stoji u dopisu iz Ureda povjerenika za informiranje RH.

- U Gradu Obrovcu se niz godina ne može dobiti nikakva informacija, na koju imaju pravo ne samo gradski vijećnici, već i bilo koji građanin – objašnjava Igor Jurjević, nezavisni gradski vijećnik s liste MOST/HSLS.

image
Obrovac danas
L.B.

- Da li smo očekivali inspekcijski nadzor? Pa treba naglasiti da nije normalno da se mi uopće obraćamo Uredu povjerenika za informiranje, jer sva pitanja koja smo postavljali Gradu Obrovcu, svi ti podaci koje smo tražili, u normalnim jedinicama lokalne samouprave nalaze se na njihovim web stranicama. Na mrežnoj stranici Grada Obrovca ne samo da ne možete naći ono što je važno, nego odgovore ne možete dobiti niti kada se direktno obratite službenici za informiranje Grada Obrovca Gordani Renić – kaže Jurjević. U Obrovcu, kako je poznato, u Gradskom vijeću većinu ima deveteročlana koalicija sastavljena od šest HDZ-ovaca i tri SDSS-ovca, dok je u oporbi pet vijećnika – četiri sa liste MOSTA i HSLS-a, te Radovan Čiča kao nezavisni vijećnik grupe birača.

Građani Obrovca, kao i oporbeni vijećnici, odgovore na pitanja o radu Gradske uprave pokušavaju dobiti i preko internetske stranice „Imamo pravo znati“, odakle se pitanja također direktno prosljeđuju službeniku za informiranje Grada Obrovca. Nikada nisu dobili niti jedan odgovor, ni na jedno postavljeno pitanje. Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama, odgovore bi trebali dobiti u roku od 15 dana.

image
Gradonačelnik Obrovca Ante Župan
Cropix

Kad mjesecima nije išlo na taj način, Klub vijećnika HSLS-a i MOST-a uputio je predstavku Povjereniku za informiranje RH, od kojih je promptno stigao odgovor.

U odgovoru iz Ureda povjerenika se spominje i „nepostupanje Grada Obrovca“ na pitanja koja sežu u 2017. godinu, kada je također gradonačelnik bio Ante Župan (HDZ) koji Obrovcem vlada gotovo četvrt stoljeća.

- Od tijela javne vlasti tražili ste informacije koje se odnose na četiri savjetnika koje je gradonačelnik imenovao 2017. godine (imena i prezimena savjetnika, ugovoreni iznosi mjesečnih neto naknada za rad i izvještaji o radu za svakog savjetnika posebno), te iste informacije za druge savjetnike, ako su imenovani – stoji u dopisu iz Ureda povjerenika za informiranje, gdje se ističe da će u Gradu Obrovcu biti proveden inspekcijski nadzor „zbog većeg broja predstavci za nerješavanje zahtjeva za pristup informacijama“.

image
Obrovački vijećnik Igor Jurjević
Zadarski.hr

- Ured povjerenika za informiranje ne šalje inspekciju „na prvu“; Grad Obrovac je najprije od njih dobio požurnicu da nam se dostave odgovori, a nakon što to nije učinjeno, iz   Ureda je u Grad Obrovac poslano upozorenje, uz koje je navedena i novčana kazna. Ništa to nije pomoglo. Treći korak je provođenje inspekcijskog nadzora, sukladno Zakonu – kaže Jurjević.

Inače, preko stranice „Imamo pravo znati“ Obrovčani su, primjerice, pitali na što je konkretno Grad Obrovac u prvih šest mjeseci ove godine potrošio 1,16 milijuna kuna u četiri stavke -  službena putovanja, intelektualne i osobne usluge, „ostale usluge“ i „ostali nespomenuti rashodi poslovanja“. Odgovora nema.

Postavljeno je i pitanje koje je posebno privuklo pozornost: na sjednici Gradskog vijeća Obrovca donesena je odluka o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada Obrovca, za cijenu od 4,5 milijuna kuna, i to Centru za pružanje usluga u zajednici Tereza. Međutim, ovlaštenik da izvrši prodaju u ime Grada Obrovca je gradonačelnik Ante Župan, a kupovinu, u ime ustanove Centar za pružanje usluga u zajednici Tereza, opet je ovlaštenik Ante Župan. Vijećnici su tražili procjenu tržišnih vrijednosti nekretnina.

Odgovora nema.

Tražili su i popis korisnika koji su dobili subvencije i u kojim iznosima nakon javnog poziva za dodjelu subvencija za razvoj stočarstva Grada Obrovca. Zatražen je popis onih koji su se prijavili na taj javni poziv, ali nisu dobili subvenciju. Pitali su tko i na koji način kontrolira da se subvencionirani materijal namjenski iskoristio, te tko su članovi Povjerenstva za provedbu postupka subvencioniranja.

Nikad odgovor nisu dobili.

Pitanja možemo nabrajati, sva su ostala bez odgovora, zbog čega u obrovačku Gradsku upravu i stiže inspekcijski nadzor.

- Nije to stvar samo vijećničkih pitanja na koja se također gradska vlast konstantno oglušuje, što je evidentno kršenje vlastitog Statuta, Poslovnika i u konačnici Zakona. Svi mi koji živimo u Obrovcu trebali bi znati kako se raspodjeljuje gradski novac. To je u drugim sredinama normalna stvar. Pa nije Grad Obrovac privatna firma, to su javna sredstva. Iznosi su pozamašni, a rezultati su, nažalost, vidljivi svima koji barem na trenutak svrate u Obrovac – kazao je Igor Jurjević.

image
Faksimil pisma iz Ureda povjerenika za informiranje RH
03. svibanj 2024 06:27