StoryEditorOCM
4 kantunaSABOR U ŠIBENIKU

Tko su zadarski kandidati za Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a, a tko za gradonačelnika i župana? Evo što kaže Kalmeta

Piše I.N.
18. listopada 2024. - 14:49

Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, te predsjednik gradskog odbora HDZ-a u Zadru, jedini će biti kandidat iz Zadarske županije za člana predsjedništva stranke na redovitom Općem izbornom saboru HDZ-a koji se u nedjelju 20. listopada održava u Šibeniku

Prije izbora za stranačko predsjedništvo, oko dvije tisuće izaslanika trebalo bi promijeniti statut stranke tako da će umjesto deset članova predsjedništva, kao što se to radilo zadnjih više od 20 godina, biti izabrano njih čak 21, po jedan iz svake županije. Dosad se deset članova predsjedništva biralo tako da je postojalo pet skupina županijskih organizacija iz kojih se biralo po dva člana predsjedništva s njihovog područja. Tako su dosadašnji članovi predsjedništva iz četiri dalmatinske županije – Šibensko-kninske, Zadarske, Splitske i Dubrovačke – bili splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i ministar europskih fondova Šime Erlić. Sustav izbora sada se mijenja tako da će svaka županija imati svog predstavnika u Predsjedništvu stranke.

Osim stalnih članova, Predsjedništvu su iz Zadarske županije po funkcijama pridruženi Božidar Kalmeta, kao predsjednik županijske organizacije HDZ-a, župan Božidar Longin te saborski zastupnici s ovog područja, Nikolina Baradić, Ante Babić i Rade Šimičević.

Uz izbor članova Predsjedništva stranke u Šibeniku će se birati i 40 članova Nacionalnog obora HDZ-a. Kao kandidati iz Zadarske županije predloženi su Jure Brižić, načelnik Općine Preko i dosadašnji član Nacionalnog odbora, Snježana Jurinić, predsjednica Sportske zajednice Grada Zadra i pomoćnica gradske pročelnice za kulturu i sport, a odnedavno i članica vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, te Ivica Musić, bivši načelnik Općine Lišane Ostrovačke.

Javnost je ipak najviše zanimalo koji će kandidati na Općem saboru biti predloženi za gradonačelnika i župana na lokalnim izborima u svibnju iduće godine. Predsjednik ŽO HDZ-a Božidar Kalmeta potvrdio nam je da se u Šibeniku ipak neće odlučivati o kandidatima za čelne ljude jedinica lokalne samouprave.

- Glasat će se o novim članovima Predsjedništava i Nacionalnog vijeća, a od izbora kandidata za gradonačelnike i župane se odustalo. Sve organizacije nisu još provele ankete o mogućim kandidatima, a i prerano je donositi odluku o tome. Ako se nešto po tom pitanju promijeni, javnost će na vrijeme biti obaviještena – kazao nam je Kalmeta, dodavši da su stranačke ankete za područje Zadra i Zadarske županije provedene iz Zagreba, a imena kandidata su posložena prema naputcima ŽO HDZ-a i same središnjice.

Upravo imena kandidata za gradonačelnika i župana najviše pobuđuju interes javnosti uoči Općeg sabora HDZ-a u Šibeniku. Naime, kao potencijalni kandidati za gradonačelnika Zadra u stranačkim anketama neslužbeno su se spominjali Šime Erlić, Ante Ćurković, Ante Babić, Dario Nakić, Darko Kasap i Grozdana Perić, dok se među kandidatima za župana navode Josip Bilaver, Božidar Longin, Jure Brižić, Željko Čulina i Gašpar Begonja.

Koja su se imena našla na anketnim listićima i kako su prošla kod građana, navodno znaju samo Kalmeta, Erlić i vrh HDZ-a. Konačna odluka o kandidatima HDZ-a za lokalne izbore očekuje se krajem godine, odnosno nakon završetka predsjedničkih izbora. Optužnica USKOK-a koja je nedavno potvrđena protiv Longina za trgovanje utjecajem, neće bit prepreka da se pojavi na izborima ako ga stranka prihvati kao kandidata za treći uzastopni mandat, što će uvelike ovisiti i o njegovom rezultatu u dosadašnjim, ali i budućim anketema. 

Inače, ankete rejtinga kandidata HDZ-a u Zadru i Zadarskoj županiji provodio je zagrebački Ipsos puls na reprezentativnom uzorku od preko 600 punoljetnih građana.

18. listopad 2024 14:56