StoryEditorOCM
4 kantunaIZBORNA GROZNICA

Tko je tko među kandidatima SDP-a iz Zadarske županije za Sabor u IX. i VII. izbornoj jedinici: donosimo "sretnih" 13...

Piše Iva Ivanac
22. ožujka 2024. - 21:01

Na listi prijedloga SDP-a za IX. Izbornu jedinicu nalazi se deset kandidata iz Zadarske županije, dok su za VII. Izbornu jedinicu stigla tri prijedloga. SDP očekuje kako će u IX. izbornoj jedinici uzeti četiri mandata, a u VII. izbornoj jedinici najmanje četiri.

SABINA GLASOVAC – nositeljica liste za IX. izbornu jedinicu, potpredsjednica Sabora, saborska zastupnica, članica Predsjedništva SDP-a Zadarske županije. Bila je pomoćnica ministra Željka Jovanovića, pa onda kratko i pomoćnica ministra Mornara nakon čega daje ostavku i vraća se u Zadar. Glasovac je bila i kandidatkinja za gradonačelnicu Zadra na izborima 2017. godine kada je SDP ostvario jedan od najboljih rezultata na lokalnim izborima jer su tada uzeli sedam mandata.

Bila u županijska i gradska vijećnica, a lokalni HDZ-ovci su Glasovac najviše zamjerali to što nije iz Zadra već iz Našica. U Zadar je došla studirati, a profesorica je engleskog i njemačkog jezika i književnosti. Glasovac je i koordinatorica IX. izborne jedinice.

IRENA DRAGIĆ – dugogodišnja gradska vijećnica i profesorica hrvatskog jezika. Dugi niz godina radi u Hrvatskom Zavodu za zapošljavanje. U vijećnici je poznata po britkom jeziku i ne libi se prozvati izvršnu vlast za loše odrađen posao. Odlazak u Sabor bila bi kruna njene političke karijere.

IVAN KUČINA – voditelj ureda čelnog čovjeka SDP-a Peđe Grbina. Kučina dolazi iz Biograda na moru, a bio je aktivan član u Forumu mladih SDP Zadarske županije i jedan mandat potpredsjednik Foruma.

SANDRO LOVRINOVIĆ – predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije. Lovrinović je student diplomskog nastavničkog smjera povijesti i geografije na Sveučilištu u Zadru.

HELENA MIKULANDRA – mlada županijska vijećnica koja se svojim radom i zalaganjem istaknula kroz Forum mladih, a trenutno je predsjednica kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini. Mikulandra je završila i diplomski studij Prostornog planiranja i regionalnog razvoja na Odsjeku za geografiju Sveučilišta u Zagrebu.

VEDRANA MIŠKOVIĆ – županijska vijećnica i v.d. predsjednica ŽO SDP-a Zadarske županije. Kad izađe za govornicu županijske skupštine, vladajući vijećnici pažljivo slušaju, jer znaju da će Vedrana izvući makar "mini" aferu. Na posljednjoj županijskoj skupštini ostali su zatečeni, jer nisu znali da veliki projekt Ministarstva zdravstva "hitna služba iz zraka" uopće ne pokriva Zadarsku županiju. Mišković je inače sveučilišna specijalistica kriminalističkog istraživanja pa joj umijeće istraživanja uvelike pomaže prilikom priprema za skupštinu, no dugi niz godina bila je zaposlena u arhitektonskom uredu.

NINO MRČELA – SDP-ov ”čovjek za brojke”. Mrčela je inače ekonomist zaposlen u velikoj hotelskoj kući. Gradski je vijećnik koji se najviše bavi temama sporta.

DANIEL RADETA – predsjednik GO SDP Zadar i gradski vijećnik koji je navukao na sebe bijes "desnog" građanstva jer je kao uvjet za izglasavanje ovogodišnjeg proračuna postavio uklanjanje murala na Bulevaru i spomen ploče poginulom branitelju Rajku Lozi. Zbog uvjeta, koji se nije svidio svima u SDP-u, bio je verbalno i fizički napadnut više puta. Uoči nacionalnog skupa SDP-a u Zadru sredinom veljače, 29-godišnji Filip Šekerović izlio mu je na glavu sadržaj kemijskog wc-a. Radeta je i predsjednik zadarske Udruge iznajmljivača privatnog smještaja.

DANIJELA VUKOŠA – gradska vijećnica i predsjednica Foruma žena SDP-a Zadar. Vukoša je profesorica sociologije i filozofije, a godinama već radi kao odgojiteljica u Obrovcu. U svojoj političkoj borbi često progovara o temama vezanim uz prava žena, socijalnu skrb i obrazovanje. U gradsko vijeće prvi put je izabrana 2017. godine.

JURE ZUBČIĆ – bivši predsjednik ŽO SDP Zadarske županije koji je nedavno iz osobnih razloga dao ostavku na to mjesto i vratio mandat u Županijskoj skupštini. Zubčić je u stranci od punoljetnosti i prošao je sve stepenice: u dva mandata bio je predsjednik županijskog Foruma mladih, ali i potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske, gradski vijećnik i županijski vijećnik, a na koncu i predsjednik županijskog SDP-a.

Nacionalno je postao poznat kada je ispravljao grafite u Zadru iz "ubi Srbina" u "ljubi Srbina". Zbog toga je gostovao u emisiji „Nedjeljom u dva” kao gost slovenskog pjevača Zorana Predin koji je rekao kako želi upoznati "čovjeka budućnosti".

Njegove političke akcije uvijek su imale odziva u lokalnim i nacionalnim medijima, a Zubčić upravo zbog toga, bez obzira na privremeno povlačenje, zaslužuje mjesto na listi. Brojne organizacije SDP-a u Zadarskoj županiji predložile su ga kao kandidata za Sabor.

Kada je u pitanju VII. Izborna jedinica, predloženi kandidati su DRAŽEN CRLJENKO – član GO SDP Pag, TONI HERENDA – županijski vijećnik i predsjednik SDP Pag i MARINELA VIŠTICA ĆEPULO – predsjednica SDP Vir.

27. travanj 2024 13:26