StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Tajni aranžman za preuzimanje Turisthotela: jesu li četiri dioničara prodala dionice Tankerskoj po većoj cijeni od službene? Dobili su milijune eura!

Piše Ivica Nevešćanin
19. veljače 2023. - 20:10

Hoće li Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), dopustiti Tankerskoj plovidbi preuzimanje zadarskog Turisthotela?

Iako je rok za predaju javne ponude istekao 18. veljače, HANFA je još 10. veljače potvrdila da je zaprimila ponudu Tankerske za preuzimanja. Od tada je počeo i teći rok od 14 dana u kojem HANFA treba obaviti provjeru ponude zadarskog brodara te odobriti njihovu namjeru preuzimanja Turisthotela.

Tankerska je kao vlasnik 39,34 posto dionica za Turisthotel ponudila cijenu od 4600 kuna po dionici, što znači da će im za preuzimanje preostalih dionica najveće turističke kuće u Dalmaciji trebati oko 134 milijuna eura. Rok u kojem HANFA treba provjeriti ponudu Tankerske ističe idućeg tjedna, no pitanje je hoće li se to i dogoditi.

Kao što je Zadarski.hr već pisao, predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić je krajem siječnja prijavila policiji Marija Pavića, predsjednika uprave Tankerske plovidbe, za prijetnje, a o svemu je obaviještena i HANFA. No dok se čeka odluka zadarskog Općinskog državnog odvjetništva o toj prijavi, HANFA je zaprimila novu prijavu s dokumentacijom koja otvara sumnje na pokušaj neprijateljskog preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe.

image

Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić i predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić

Iva/Slobodna Dalmacija

HANFA-i je, kako doznajemo, dostavljena prepiska elektronske pošte između bivše članice uprave Turisthotela Danke Nekić i člana NO Ante Barića s posrednicima u prodaji dionica, tvrtkom Interkapital iz Zagreba, konkretno s Tonćijem Korunićem. Prepiska datira iz rujna prošle godine, a prodaja se dogodila koncem listopada, kad je četvero dioničara svoje udjele prodalo Tankerskoj po cijeni od 4600 kuna po dionici.

Iz prepiske koja sadrži i jednu tablicu pod nazivom „Prijedlog za kompenzaciju razlike u cijeni kod dionica TUHO” može se, međutim, zaključiti da su četiri velika pojedinačna dioničara - Ante Barić, Danka Nekić, Zoran Milišić i Matko Stojanov - svoje udjele prodali po višoj cijeni od one koju su službeno prikazali.

Odnosno, da su uz pomoć Interkapitala dogovarali financijski model po kojem će za svoje dionice dobiti od 600 do 1000 kuna više od službene cijene ponuditelja!

Kod obveze javne ponude, kao što je poznato, ponuditelj odnosno Tankerska, ne smije ponuditi cijenu nižu od one kojom su stekli više od 25 posto dionica, a ona je iznosila 4600 kuna.

Ovakva financijska operacija ukazuje da je stvarna cijena dionice Turisthotela puno viša i da je četvero pojedinačnih dioničara koji su Tankerskoj omogućili stjecanje preko 22 posto dionica, toga itekako bilo svjesno. Zbog čega svoje dionice, izgledno je, nisu htjeli prodati po cijeni od 4600 kuna jer su je smatrali preniskom. Zato su s Interkapitalom, brokerskom kućom koja je poznata iz Afere Borg, tražili model koji će im nakon prodaje nadoknaditi razliku do stvarne cijene kroz određene financijske aranžmane, tako da bi cijena za njihove dionice na koncu bila između 5500 i 5800 kuna. Prikriveni aranžman, ako se ostvari, osim toga uključuje i isplatu predujma dividende bivšim dioničarima za 2022. godinu.

image

Tablica iz komunikacije između Danke Nekić, Ante Barića i tvrtke Interkapital

Zadarski.hr/

Zanimljivo je da su sporne poruke pronađene na poslovnom serveru Turisthotela na službenoj adresi Danke Nekić, ali nakon što je prodala svoje udjele i napustila tvrtku.

O ovoj komunikaciji između Nekić, Barića i Interkapitala prošlog su tjedna upoznati i svi članovi Nadzornog odbora Turisthotela koji bi, nakon dvije odgođene sjednice, negdje krajem veljače, ili početkom ožujka, trebao ponovno odlučivati o isplati predujma na dividendu za 2022. u iznosu od 12 eura.

Informacija da su bivši dioničari i članovi poslovodstva Turisthotela prije prodaje svojih udjela dogovarali aranžman s većom cijenom dionica, snažno je uznemirila neke male dioničare s kojima smo razgovarali. Ni oni nisu zadovoljni ponuđenom cijenom od 4600 kuna po dionici jer drže da je Turisthotel daleko vrijednija tvrtka. Smatraju da je realna cijena dionice veća od tisuću eura, odnosno da je stvarna vrijednost tvrtke preko 300 milijuna eura, a ne 220 milijuna eura za koliko bi je Tankerska mogla preuzeti.

Osim toga, ako se pokaže da su neki dioničari svoje udjele stvarno prodavali po prikrivenoj cijeni, smatraju da bi HANFA trebala zaustaviti preuzimanje Turisthotela kojeg bi Tankerska tako kupila po cijeni debelo ispod realne. Time će, kažu, najviše biti oštećeni mali dioničari, koji drže gotovo 60 posto dionica, moguće i do 30 milijuna eura, a oni koji su Tankerskoj omogućili preuzimanje za to će biti masno nagrađeni.

- Pratimo situaciju koliko možemo jer do nas informacije o prodaji dolaze na kapaljku. Također pratimo i ono što se objavljuje u medijima. Ne možemo vjerovati da se na takvom poslovnom nivou događaju prijetnje između predsjednika uprava i da se u sve to upetljava policija. Naše je mišljenje, a nismo u tome usamljeni, da je vrijednost dionice Turisthotela daleko veća od ponuđene. Ona bi trebala biti iznad tisuću eura, a kompanija se sada preuzima po cijeni od oko 610 eura – kažu nam neki mali dioničari koji su pristali na razgovor pod uvjetom da im ne navodimo imena.

image

TN Zaton

/Slobodna Dalmacija

Neki drugi ipak pozdravljaju preuzimanje Turisthotela od strane jedne domaće, odnosno zadarske, tvrtke.

- Svi mi imamo neke svoje prigovore na sadašnju upravu i vođenje tvrtke, ali svejedno nisam protiv prodaje. Mislim da Tankerska ima dobru upravu koja će Turisthotelu podići vrijednost. Što se tiče same cijene dionice, mislim da ona nije realna. Nije mi jasno zašto se prije prodaje nije provela revalorizacija imovine. Turisthotel u Zatonu ima oko 100 hektara zemljišta, od toga je u državnom vlasništvu 20 hektara. Procjena vrijednosti Zatona rađena je prije dvadeset godina, kada je kvadrat bio ispod 50 eura. Danas to zemljište vrijedu puno više, po nekim procjenama oko 150-200 milijuna eura.

Pored toga, Turisthotel ima praonice rublja u Zadru i Dubrovniku, planira nove hotele na Forumu i u bivšem kinu Pobjeda, uhodane lokale po Zadru, na računu ima oko 60 milijuna eura gotovine... Sve to nije na pravi način vrednovano u cijeni dionice i zbog toga smatram da je preniska. No s druge strane, siguran sam da to neće spriječiti druge male dioničare da svoje udjele prodaju Tankerskoj, tako da će Tankerska na kraju ipak preuzeti Turisthotel. Pošteno bi bilo da to bude i po poštenoj cijeni - smatra naš sugovornik koji je također tražio anonimnost.

Ipak, svi naši sugovornici osuđuju mogućnost da su dioničari koji su potaknuli prodaju Turisthotela imaju neki tajni aranžman s ponuditeljima.

- To samo govori da su i oni bili svjesni kako je cijena dionice tvrtke nerealno niska. Vjerujem da svoje dionice nikad ne bi prodavali po 4600 kuna da se nisu osigurali na neki drugi način – komentira naš sugovornik.

Ako se tako nešto pokaže točnim, što će procijeniti HANFA, moguće je da se u cijelu priču uključi i Državno odvjetništvo, što bi teško kompromitiralo proces prodaje, ali i destabiliziralo samu tvrtku koja je započela pripreme za nadolazeću sezonu.

Frane Skoblar, predsjednik Nadzornog odbora i donedavno jedan od najvećih dioničara Turisthotela, odbio je našu ponudu da objasni što se događa oko procesa prodaje, sve dok se o preuzimanju ne oglasi HANFA.

- Još uvijek sam dioničar i dok traje postupak preuzimanja ne želim to komentirati – poručio nam je.

image

Meri Matešić Sičić i Frane Skoblar

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Sukob između Turisthotela i Tankerske izbio je nakon što je uprava Turisthotela predložila Nadzornom odboru isplatu predujma dividende za 2022. godinu. Zadnjih 15 godina avans na dividendu uvijek se isplaćivao u siječnju, a u kolovozu, nakon održane skupštine, ostatak. Isplata se sada preklopila s trenutkom preuzimanja, zbog čega je došlo do reakcije predsjednika uprave Tankerske Marija Pavića koji je, prema prijavi, prijetio Meri Matešić Sičić ako isplati predujam dividende, jer to smatra nezakonitim. Prijetio je tužbom, njoj i svima koji u tome budu sudjelovali, misleći na Franu Skoblara, kao čovjeka koji stoji iza Matešić Sičić. Slična "upozorenja" su, neslužbeno, dobivali i neki članovi Nadzornog odbora.

Predujam dividende iznosi oko 4 milijuna eura, a Tankerska bi od toga, kao najveći dioničar, dobila oko 1,6 milijuna eura. Pitanje je zašto taj novac ne žele? Ostatak od 2,4 milijuna podijeli bi mali dioničari i mirovinski fondovi (oko 15 posto). Ali, ako je vjerovati tajnom ugovoru, i bivši dioničari koji su svoje udjele prodali Tankerskoj krajem listopada prošle godine.

U slučaju da ne dođe do isplate dividende, na računu Turisthotela ostalo bi dovoljno novca kojim bi Tankerska pokrila preuzimanje i tako Turisthotel praktički kupila njegovim novcem.

Tko su zadarski multimilijunaši?

Prema podacima sa Zagrebačke burze, Tankerska je do 39,34 posto dionica Turisthotela došla u dva navrata, kupnjom dionica od pojedinačnih dioničara.

U prvoj kupnji, obavljenoj 28. listopada 2022., Ante Barić je prodao 32842 dionice, Danka Nekić 19887 dionica, Zoran Milišić 17805 dionica, a Matko Stojanov 9989. Njihovi udjeli iznosili su oko 24,53 posto, a prodali su ih po cijeni od 4.600 kuna za dionicu.

Po istoj cijeni, ali 18. siječnja ove godine, dionice su prodali Božidar Janković (18552), Lidija Baraba (18860) te Mate Maras (7275), Maja Maras Schumacher (7275) i Lida Maras (1632), ukupno 14,61 posto.

Kad se sve to pomnoži ispada da je Ante Barić za svoje dionice dobio 151.073.200 kuna, Danka Nekić 91.480.200 kuna, Zoran Milišić 81.903.000 kuna, Matko Stojanov 45.949.400 kuna, Božidar Janković 85.339.200 kuna, Lidija Baraba 86.756.000 kuna, Mate Maras 33.465.000 kuna, Maja Maras Schumacher 33.465.000 kuna i Lida Maras 7.507.200 kuna.

image

Meri Matešić Sičić i Mario Pavić u obilasku TN Zaton

Stipe Surac Www.stipesurac/Slobodna Dalmacija

Barić prodao dionice i zadržao mjesto u NO

Jedina članice uprave Turisthotela je Meri Matešić Sičić, a pet je članova Nadzornog odbora: Frane Skoblar, predsjednik, Mate Bilaver, zamjenik predsjednika, Ante Barić, Zorislav Vidović i Milenko Alerić (sindikalni povjerenik). Skoblar je vlasnik 11,85 dionica, Barić je kao drugi najveći pojedinačni dioničar svoje dionice prodao Tankerskoj, ali je ostao i dalje član Nadzornog odbora. Zato se neki mali dioničari i pitaju koga on tamo predstavlja.

05. svibanj 2024 19:51