StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA PRAVDA

Sudačko vijeće ocijenilo kandidate za nove predsjednike Županijskog i Općinskog suda. Dva su imena u velikoj prednosti, ali odluka je na DSV-u!

Piše I. N.
27. lipnja 2024. - 21:59

Hrvoje Visković za novog predsjednika Županijskog suda, a Jadranka Nižić Peroš za novu predsjednicu Općinskog suda. 

Rezultati su to glasovanja zadarskog Sudačkog vijeća sastavljenog od devet županijskih i šest općinskih sudaca koji su ovih dana ocjenjivali kandidate za novog predsjednika Županijskog i Općinskog suda u Zadru. Njihovu odluku predsjednica sudačkog vijeća Iva Lovrin idućeg će tjedna dostaviti Državnom sudbenom vijeću (DSV) koje će na koncu i odlučiti tko će iduće četiri godine voditi sudsku vlast u Zadru i Zadarskoj županiji.

Ocjene koje je Sudačko vijeće dalo svojim kolegama nisu obvezujuće za DSV, ali svakako jesu važan orijentir raspoloženja zadarskih sudaca prema predloženim kandidatima. Za predsjednika Općinskog suda glasaju svi članovi Sudačkog vijeća, dok za predsjednika Županijskog suda glasuju samo županijskih suci.

Za predsjednika Županijskog suda u Zadru natječu se Hrvoje Visković i Ivan Marković. Kako su obojica ujedno i članovi Sudačkog vijeća njihove je nominacije ocjenjivalo sedam županijskih sudaca. Svih sedam sudaca prednost su dali Hrvoju Viskoviću, bivšem glasnogovorniku suda, aktualnom predsjedniku Kaznenog odjela Županijskog suda te predsjedniku ogranka Udruge hrvatskih sudaca (UHS).

Njegov protukandidat Ivan Marković je također dugogodišnji sudac Kaznenog odjela, a u središtu javnosti našao se u jesen 2019. godine kada je odlučivao o pritvoru petorici mladića osumnjičenih za silovanje, seksualno zlostavljanje i snimanje 15-godišnje djevojčice iz okolice Zadra. Sudac je petoricu osumnjičenih pustio na slobodu odmah nakon ispitivanja, no izvanraspravno vijeće je naknadno promijenilo njegovu odluku i odredilo im pritvor. Takva je Markovićeva odluka naišla na preispitivanje u javnosti zbog čega je sudac, prema podacima HND-a, podnio 26 tužbi na Općinskom sudu u Zagrebu protiv medija.

Za predsjednika Općinskog suda javilo se čak šest kandidata: uz sadašnju v.d. predsjednicu Općinskog suda u Zadru Jadranku Nižić Peroš, za mjesto prvog čovjeka tog suda natječu se i Josip Dušević, bivši glasnogovornik Općinskog suda, Marija Knez, sutkinja Općinskog suda u Koprivnici, privremeno upućena na rad u Općinski sud u Zadru, Iva Brakus Marin, sutkinja Ovršnog, izvanparničnog i ostavinskog odjela, Katja Morić Arambašić, sutkinja Parničnog odjela, te Tomislav Šimić, sudac Općinskog suda u Sesvetama. Šimić je početkom lipnja imenovan za županijskog suca u Osijeku, no prilikom odlučivanja Sudačkog vijeća u Zadru svoju kandidaturu za predsjednika nije povukao.

Od 15 članova sudačkog vijeća, njih 14 je ocjenjivalo kandidate (izuzela se kandidatkinja Katja Morić Arambašić), a najviše glasova dobila je v.d predsjednica Jadranka Nižić Peroš, dok je Tomislav Šimić dobio samo jedan glas. 

Šimić je ranije bio sudac Općinskog suda u Zadru, no odlukom DSV-a je 2018. godine premješten na Općinski sud u Sesvetama. Odluka je donesena nepunih mjesec dana od kada se sudac zbog zdravstvenih razloga sam povukao iz postupka kojeg je vodio protiv 31-godišnjeg Darka Kovačevića Daruvarca zbog teškog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke.

Dok je bio u Zadru sudac Šimić je, baš kao i Ivan Marković, pokretao postupke protiv medija u cilju zaštitu svog ugleda, a u tome im je sličan i bivši predsjednik Mario Pešić.

Jadranka Nižić Peroš je, podsjetimo, dužnost vršiteljice dužnosti prihvatila nakon što je bivši predsjednik Mario Pešić suspendiran s tog mjesta zbog pokrenute USKOK-ove istrage u kojoj se sumnja da je kao predsjednik suda zlouporabio položaj i ovlasti te krivotvorio službenu ili poslovnu dokumentaciju, što je javnosti otkrio portal Zadarski.hr.

Članovi sudačkog vijeća su županijski suci Dijana Grancarić, Blanka Pervan, Hrvoje Visković, Iva Lovrin, Marina Tanta, Sandra Radanović, Sanja Dujmović, Ivan Marković i Sanja Prosenica te općinski suci Ana Mišlov, Katja Morić Arambašić, Tomislav Bago, Ivana Čačić – Brčić, Ivana Klišmanić i Ivana Parać Krišto

Jedini kandidat za novog predsjednika Trgovačkog suda je Tomislav Jurlina koji je pozvan na razgovor u DSV 4. srpnja.

27. lipanj 2024 22:02