StoryEditorOCM
4 kantunaREZULTAT

S 1,63 milijarde kuna dobiti zadarski poduzetnici su odmah iza Zagreba! Dukić: ‘Nema uspješnog grada bez uspješnog poduzetništva i obrtništva‘

Piše promo/zadarski.hr
20. rujna 2023. - 22:18

Financijska agencija usporedila je rezultate poslovanja poduzetnika u hrvatskim gradovima prema kriteriju neto dobiti poduzetnika u 2022. godini. Iza Zagreba, prema iskazanom konsolidiranom financijskom rezultatu, odnosno ostvarenoj neto dobiti u 2022. godini, nalazi se Zadar čiji su poslovni subjekti ostvarili dobit u visini od 1,63 milijarde kuna. Dobre poslovne pokazatelje zadarskih tvrtki u prošloj godini najavila su i izvješća HGK županijske komore Zadar, ali i provedene ankete među zadarskim poduzetnicima.

- Prije svega treba čestitati zadarskim gospodarstvenicima na ostvarenim rezultatima i uspješnom poslovanju i to nakon korone, a u vrijeme ratnih zbivanja i inflacija koje pogađaju čitav svijet. Treba istaknuti ponajprije Tankersku plovidbu koja nosi najveći udio u ovom rezultatu, ali svakako i sve zadarske poslovne subjekte koji su pokazali otpornost, inovativnost i tržišnu konkurentnost – zadovoljno je komentirao FINA-ine rezultate poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj gradonačelnik Branko Dukić.

Statistički podaci kazuju kako Zadar zauzima visoka mjesta u još niz pokazatelja. Tako je broj zaposlenih osoba na području Grada Zadra u zadnjih 10 godina narastao za oko 20 posto i danas je u Zadru blizu 40 tisuća osoba u radnom odnosu. Bilježi se i kontinuirani rast neto plaća koji se posljednjih godina kreće od 5 do 7 posto. Broj nezaposlenih posljednjih godina kreće se oko 3 posto. Pritom treba istaknuti kako je u Zadru i prošle godine zabilježen pozitivan migracijski saldo, i onaj inozemni i onaj među županijama.

Statistički rezultati za prvih 8 mjeseci ove turističke godine ukazuju na porast noćenja od 4 posto (do 31. kolovoza premašeno je 2 milijuna noćenja) u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu, a 18 posto u odnosu na prvih 8 mjeseci prošle godine. Te rezultate prati i ostvareni promet u zadarskoj zračnoj luci koja je milijuntog putnika primila 20 dana ranije nego prošle rekordne sezone, a u usporedbi s tom godinom, u ovoj je godini zabilježeno 16 posto više putnika. 

U pomorskom prometu linijski i cruising promet bit će na vrlo sličnim razinama kao i rekordne 2019. godine. Najave za 2024/2025 godinu nude optimizam s obzirom na više od 220 najava brodova na kružnim putovanjima u 2024. godini i dosezanje rekordnog broja cruising dolazaka od očekivanih 230.000 putnika.

Uz poslovne tvrtke, fokus gradske uprave je i zadarsko obrtništvo koje također u znatnom udjelu sudjeluje u ukupnoj slici lokalnog gospodarstva. Dukić očekuje kako će i oni već u ovoj godini dati veliki doprinos pozitivnim gospodarskim kretanjima u idućem razdoblju, a imajući u vidu još jednu uspješnu turističku sezonu i graditeljski zamah kojemu doprinosi i Grad Zadar svojim ulaganjima u društvenu i komunalnu infrastrukturu.

- Nema uspješnog grada bez uspješnog poduzetništva i obrtništva i zato čuvamo i razvijamo naše partnerstvo. Dokazali smo to i u vrijeme pandemije poticajnim mjerama koje su se nadovezale na uspješne i učinkovite mjere Vlade RH. Nastavljamo s još većim poticajima za poduzetnike i obrtnike jer na njihovim rezultatima leži rekordna zaposlenost i rast plaća, a time i davanja u gradski proračun. Iz njega neizostavno ta sredstva opet vraćamo gospodarskom sektoru kroz investicije u suvremenu infrastrukturu, poslovnu zonu i poduzetnički inkubator, nove ciljane poticaje, ali i ulaganja u obrazovanje i znanost – navodi gradonačelnik Dukić i podsjeća kako je Grad Zadar do sada zaprimio 51 pismo namjere za poslovanje u novoj Gospodarskoj zoni Crno, a na službenom popisu su i 64 zainteresirana poslovna subjekta za korištenje poticajnog poslovnog okruženja u novom Poduzetničkom inkubatoru.

04. prosinac 2023 03:52