StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI VETERINAR OPERIRAO MUFLONA!

Rogonju su mi donijeli u ordinaciju sa slomljenom nogom, a sad opet trči Dugim otokom!

26. veljače 2017. - 14:44
mms_20170225_120203

- Danas mi je u kancelariju upa rogonja od 3-5 iljada eura da mu popravimo slomljenu nogicu. Na odlasku iz ambulante zahvalio se pišanjem i nečastivim pogledom. Neka mu je sa srićom! - napisao je u šali na facebook stranici specijalističke Veterinarske prakse Jazine, zadarski veterinar specijalist kirurgije, Edi Maričić.

Ipak, veterinar se nije niti malo šalio. Muflon s Dugog otoka, težak 50 kilograma i star nekoliko godina, spašen je zahvaljujući Milutinu Žamperi, lovcu na Dugom otoku koji se obratio iskusnom zadarskom veterinaru Ediju Maričiću, vlasniku specijalističke veterinarske prakse Jazine, nakon što je uspio uloviti teško ozlijeđenu životinju koja se dugo patila zbog teške ozljede.

- Muflon, kojega smo „od milja“ prozvali Rogonja, zbog zbilja impresivnih rogova s kojima mi je donešen u ordinaciju, dobro je, zdravo i na nogama! Vraćen je u lovište, u jedan specijalni tor gdje se oporavlja i nadam se da će ozdraviti do kraja. Operacija je uspjela, ali nije bilo lako, jer se ipak radi o divljoj životinji kakva se ne sreće svaki dan, pogotovo ne na kirurškom stolu. Bio je to stoga i profesionalni izazov i sretan sam što je sve dobro završilo – kazao nam je dr. Maričić s kojim smo uspjeli razgovarati preko mobitela.

Muflon je pronađen s prijelomom noge koji se, kako je utvrđeno na pregledu, dogodio prije mjesec dana, pa se razvila i upala okolnog tkiva.

- Gospodin Žampera ga je uspio na siguran način uhvatiti i donijeti u ordinaciju. Trebalo se dobro pripremiti jer kontaktirajući druge kolege nitko nije znao što napraviti po pitanju sedacije, da ne kažem narkoze, tako da se na kraju od Zoološkog vrta do Veterinarskog fakulteta tražila informacija. Katedra za lovstvo je ponudila opciju i išlo smo na sigurno. Kad sam životinju uspio pogledati, ustvrdio sam da se uopće ne radi o frakturnom mjestu koje mi je dojavljeno, međutim prijelom noge je bio. Važno je i to što je životinja primirena i na propisan način prevezena u ambulantu, što je vrlo bitno jer inače divlja životinja može uginuti uslijed prevelikog stresa. Naravno, bilo je neizvjesno hoće li ta životinja uspjeti preživjeti operaciju jer u tom slučaju propadaju svi napori. Uspjeli smo i to je zaista bio izazov. Mi imamo edukaciju spram divljih životinja, ali nakon toliko godina rada u maloj praksi ovo je nešto s čim se ne susrećete svaki dan. Rogonja je otišao doma i nadam se da ga neće ništa slično zadesiti idućih godina. Što se tiče rogova, oni su zaista jedno impresivno oružje koje je respektabilno. Da je počeo skakati, od ambulante ne bi ostalo ništa – kazao je dr. Maričić koji se zahvalio i svojoj pomoćnici, sestri Mariji Klarica, koja je, rekao je, bila na visini zadatka.

Rogonja se vratio u koral izgrađen u obliku suze tako da se može potjerati u jedno „slijepo crijevo“ gdje se može pregledati, previti, dati mu antibiotike, sve to opet bez dodatnog stresa.

Pregled muflona bit će za mjesec dana, a ako sve bude u redu, Rogonja će se vratiti u divljinu.

Tamo gdje mu je i mjesto.
 

17. travanj 2024 21:20