StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: RAVNATELJI ZADARSKIH ŠKOLA KOD NADBISKUPA PULJIĆA

Rade Šimičević: Kako odgajati mlade naraštaje kada danas ima svakavih kombinacija koje bi se htjele nazvati obiteljima!

20. prosinca 2017. - 20:30
nadbiskup_ravnatelji10-201217

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić na tradicionalnom božićnom susretu u Nadbiskupskom sjemeništu "Zmajević" održanom u srijedu upozorio je ravnatelje osnovnih i srednjih škola Zadarske županije na "zamke" u Istanbulskoj konvenciji Vijeća Europe. Zadarski nadbiskup je ravnateljima tridesetak osnovnih i srednjih škola pojasnio kako je prvi međunarodni ugovor koji sadrži definiciju roda zapravo trojanski konj rodne ideologije. Dao im je kratku lekciju nakon što se u svom obraćanju njihov predstavnik, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora Rade Šimićević, sa govornice zapitao "kako uopće odgajati mlade naraštaje kada danas ima svakavih kombinacija koje bi se htjele nazvati obiteljima".

- Medijski prostor je zagađen neistinama, a sve je više ratova i nereda u svijetu. Čovjek je opsjednut konzumerizmom, a Bog je ostao u štalici. Mladi odlaze iz domovine koju nismo dobili već smo je zaslužili u krvavom Domovinskom ratu. S druge strane nema više pojma otac i majka, već se kao primjeri navode "roditelj jedan" i "roditelj dva", a da na kažem kakvih sve kombinacija ima koje bi se htjele nazvati obiteljima. Kako danas odgajati mlade naraštaje kada smo pred takvim zidom – zapitao se Šimićević na što mu je Puljić odgovorio da se u tom smislu dužna pozornost treba posvetiti nastavnim uputnicima za predmete u kojima je najsnažnije zastupljen - identitetski značaj. Kao predmete koji izgrađuju nacionalni, kulturalni i vjerski identitet mladih istaknuo je hrvatski jezik i književnost, povijest i zemljopis, te vjeronauk.

- U ovim izazovnim vremenima kada je puno toga destruktivno u pogledu prirode i ljudske prirode, upravo Istanbulska konvencija uvodi termine rodne ideologije koja je vrlo opasna, ali evo mi živimo u takvim vremenima. Kroz konvenciju se "potiho" s nejasnim pojmovima na mala vrata uvodi rodna ideologija u naše društvo. Na prikriven način Konvencija uvodi novo poimanje ljudske spolnosti koje zadire u sam ustroj osobe. Ne smijemo se bojati reći istinu i objaviti ljudima – oprez!. Mladosti treba dati pravac i reći im to što imate na savjesti - rekao je Puljić, te dodao kako Konvenciju, unatoč njezinim nedostacima, svakako treba pozdraviti u dijelu u kojem se zalaže za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad ženama.

- Obiteljsko i svako drugo nasilje veliki je društveni problem o kojemu treba javno govoriti i učniti sve da bude iskorijenjeno. Posebice se treba založiti za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad ženama. U tom vidu treba pozdraviti i podržati dokumente koji štite od nasilja i brane žrtvu. Ipak, pitanje ranjivih skupina, žena i djece, ne smije biti podložno nikakvim ideologijama. Zabrinjavajuće je što se u međunarodnom dokumentu pojavljuju neprihvatljive definicije, prema kojima bi trebalo poimati "obitelj", "rod" i "rodno nasilje"- stav je Puljića koji se u obraćanju ravnateljima pozvao na riječi pape u miru Benedikta XVI.da biskup mora biti "Lichtkraft" i "Richtkraft", što u prijevodu znači snaga koja prosvjetljuje u usmjerava:

Nakon što mu je uručio prigodan božićni poklon, Šimićević je u ime ravnatelja zahvalio nadbiskupu Puljiću na pozivu, kao i na tome što svojim "autoritetom i vjeronaukom u školama promiče obitelj".

- Eto zato je potreban vjeronauk u školama. Želim da vas ima što više u kršćanskoj zajednici. Većina ravnatelja uvijek dođe kada ih vi zovete i kada nam vi uputite poziv. Uvijek se gotovo svi odazovu, a mi se ovdje jako dobro osjećamo. Nadbiskupiju vodite odgovorno i s puno mara, poručio je Šimićević nadbiskupu nakon čega je za ravnatelje škola u sjemeništu "Zmajević" organiziran i domjenak,

29. travanj 2024 06:06