StoryEditorOCM
4 kantunaPOBUNA MJEŠTANA

Prosvjed protiv betonizacije u Privlaci: ‘Uništava se prepoznatljivost pješčanih plaža i privlačkog ‘sabuna‘ i kukavički se podilazi krupnom kapitalu!‘

Piše Zadarski.hr
23. lipnja 2023. - 22:37

Više od sedamdeset sudionika pridružilo se u petak nastavku borbe protiv betonizacije u Privlaci kraj Zadra. Organizatori prosvjeda zahvaljuju svima koji su hrabro došli na prosvjed, usprkos velikoj vrućini, kako bi pružili podršku zaštiti plaže Livadica i cijelog Sebačeva, te Batalaže u Privlaci.

- Prosvjed koji je održan na našoj prekrasnoj pješčanoj plaži s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja obalnih područja, okupio je mještane, vlasnike nekretnina na tom području i njihove goste, od kojih neki u Privlaku dolaze više od 20 godina.

Sudionici su hrabro i odgovorno krenuli putem zaštite naših preostalih prirodnih resursa i borbe protiv njihovoog uništenja. Vjerujemo da će pružena podrška i angažman imati snažan utjecaj na našu zajednicu i okoliš, te da će potaknuti sve ostale mještane da se hrabro priključe ovom pokretu.

Ne možemo i ne želimo dozvoliti pojedincima, ‘moćnicima‘ u foteljama, da kroje našu sudbinu. Nećemo dozvoliti da uništavaju naš prirodni okoliš pod izlikama ‘rekonstrukcije‘. I do sada smo bili svjedoci loše politike u Privlaci i tome mora doći kraj. Ovakvom bezumnom betonizacijom i nerazumnim i štetnim projektima već je nanesena nepovratna šteta duž cijele Privlake, nećemo dopustiti da se uništavanje nastavi.

Uništavanjem naše plaže, uništava se sva prepoznatljivost privlačkih pješčanih plaža i dobro poznatog privlačkog sabuna, te se kukavički podilazi krupnom kapitalu, zanemarujući naše prirodno okruženje i stvarne potrebe ljudi. Sječa stabala, betonizacija obale, uništenje morskog dna i prirodnog staništa Periski i Posedonije - za “šaku para” pojedinci su u stanju nepovratno uništiti naš okoliš. Vijećnici su sad na potezu  - poručili su sa skupa.

Organizatori prosvjeda svjesni su da se ovakve inicijative ne mogu ostvariti bez podrške i aktivnog sudjelovanja ljudi čija je hrabrost i angažman temelj za ostvarivanje pozitivnih promjena u društvu. 

- Prisustvo najhrabrijih mještana od presudnog je značaja i poslala se snažna poruka svima da se zajedno može stvoriti promjena. Energija okupljenih i njihova odlučnost da zaštite našu obalu inspiracija su za sve one koji još uvijek misle da su premali i da ne mogu ništa kontra vladajućih i njihovih zakulisnih igrica - kažu organizatori, te ističu kako je ovaj prosvjed samo početak puta zaštite plaže.

- Pozivamo sve građane i donositelje odluka da se pridruže našem pokretu i da zajedno radimo na stvaranju okoliša koji će biti prepoznatljiv po svojoj čistoći i ljepoti - poručila je dr. Stela Sušac - Pavić, jedna od organizatorica prosvjeda.

Novi prosvjed najavljen je za 22. srpnja u 18 sati na plaži Livadica. Oragnizatori pozivaju sve odgovorne da dođu pogledati, naučiti i saznati sve o ovom štetnom projektu.

- Mada su nas u medijima prozvali ‘oporbom‘ – mi ne predstavljamo oporbu već pojedince sa zdravim razumom, bez obzira na političku opredijeljenost. Demant na načelnikove izjave najavljujemo u novom Priopćenju - poručili su.

02. svibanj 2024 00:25