StoryEditorOCM
4 kantunaSVE STALO?

Pročelnici o "štetama" zbog blokade proračuna: na čekanju modernizacija autobusnog kolodvora, olimpijskog bazena, obnova mjesnih odbora...

Piše M. Kalajžić
18. siječnja 2024. - 16:45

Gradonačelnik Branko Dukić na svom je kolegiju prozvao vijećnike koji su ga, kako je kazao, prihvaćanjem nezakonitih amandmana prisilili da obustavi proračun i uspostavi tehničku izvedbu. Koliki je razmjer financijske "štete", objasnili su pojedinačno njegovi pročelnici:

Upravni odjel za financije, pročelnik Ivan Mijolović

- Kao što je gradonačelnik već izjavio, tehnički proračun u prvom kvartalu iznosi 24,6 milijuna eura. To je znatno manje od iznosa kojega smo predvidjeli prijedlogom proračuna. U idućim periodima do uspostavljanja novoga proračuna ne možemo ugovarati nove investicije, nova projektiranja i nove poslove, već samo ispunjavati ugovorene obveze i imati rashode za funkcioniranje nužnog dijela posla.

Otvara nam se nova EU perspektiva za koju bi trebali imati novu projektnu dokumentaciju, a nažalost mi sad ulazimo u neki vakuum za koji ne znamo koliko će trajati, odnosno kad ćemo biti spremni za buduća projektiranja. Bit ćemo skučeni za investiranja budućih projekata koji nam dolaze, poput izgradnje novih vrtića. Nadam se da taj period neće potrajati predugo i zbog iznosa proračuna u budućim godinama koje dolaze.

Sve će se ovo reflektirati i na iduće godine, odnosno buduće proračune. Možemo očekivati stagnaciju. Svjesni smo rekordne godine, zaposlenosti, neto dobiti tvrtki na našem području... Nužni rashodi ne mogu doprinijeti niti građanima niti nijednoj političkoj opciji u Gradskom vijeću. Nadam se da situacija neće potrajati predugo i da efekti neće biti preveliki.

image

Pročelnici o proračunu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo, pročelnik Darko Kasap:

- Jučer su počeli radovi na rekonstrukciji raskrižja Put Biliga i Puta Pudarice gdje ćemo dobiti novi kružni tok nakon što je završena rekonstrukcija raskrižja Put Biliga i Ulice Hrvatskog sabora od strane Hrvatskih cesta. To je projekt vrijedan pola milijuna eura, tvrtka Cestogradnja izvodi radove koji će trajati pet mjeseci od dana uvođenja, do sezone bi taj projekt trebao biti u cijelosti gotov. To je jedan od projekata kojega smo započeli i ugovorili u prošloj godini.

Nastavit ćemo s radovima na novom gradskom groblju, očekujemo da bi i taj projekt trebao biti gotov do kraja ljeta. Nažalost nećemo moći ugovoriti izgradnju same grobnice na groblju, znamo da je tvrtka Nasadi praktički iskoristilila sve raspoložive grobnice, to će biti problem koji zbog ovakvog proračuna nećemo moći riješiti.

Nastavljamo s radovima na uređenju zelenila na rivi, nastavljamo s izgradnjom parkirališta iznad groblja u Diklu, Križanićeva ulica, Jakova Šubića Cezana, spojna cesta između Krležine ulice i Trpimirove obale uz budući hotel Hayat Maraska će se također raditi, međutim čitav niz projektata koji nisu ugovoreni, za koje nije provedena nabava, kao što je Trpimirova obala u Diklu gdje se obavljaju radovi na izgradnji sustava odvodnje neće biti ugovoreni, oborinski kolektori, praktički za cijeli sliv Puta Bokanjca koji se mora riješiti nećemo moći raspisati natječaj, spojna cesta u Ulici Put Peroša i Put Špetica, rekonstrukcija Ulice Stanka Vraza, energetska obnova osnovnih škola u Stanovima, Petra Preradovića, Šime Kožičića Benje, izgradnja igrališta na Plovaniji, Sinjoretovu... samo su neki od projekata koje smo planirali u ovom proračunskom razdoblju, a oni su sada praktički na čekanju.

Upravni odjel za EU fondove, pročelnica Stefani Mikulec Perković:

- Projekti koji su već u provedbi su rekonstrukcija dječjeg vrtića Pčelica i Smiljevac za koje smo sredstva osigurali u sklopu prvog poziva koji je bio za predškolsku infrastrukturu. Gradu Zadru su odobrena sredstva i za dva druga vrtića, na Crvenim kućama i nadogradnja DV Duga, to se dogodilo u sklopu drugog poziva na sufinanciranje... Ukupna vrijednost ulaganja osiguranih iz nacionalnog plana oporavka i otpornosti je 3,7 milijuna eura za četiri vrtića koja su u ovom trenutku u otežanim uvjetima provedbe zbog proračuna koji je u blokadi i onemogućava nama da osiguramo vlastita sredstva koja su ujedno i obveza svakog ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Nakon razmatranja trenutne situacije, u uvjetima blokade proračuna objektivno smo u uvjetima osigurati dio proračuna za realizaciju jednog projekta dječjeg vrtića što znači da svi ostali projekti ulaze u fazu ugroženosti, neki i u visoku fazu zbog rokova o dodjeli bespovratnih sredstava. Ako se ova situacija nastavi dulji period, mi zbog nemogućnosti osiguravanja sredstava vlastitog udjela, morat ćemo razmotriti i raskide ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Prijave na druge natječaje također su u ovom trenutku upitne i otežane zbog iste stvari i financijske održivosti projekta. Modernizacija autobusnog kolodvora, izgradnja olimpijskog bazena, daljnja rekonstrukcija Tuđmanove... zahtijevaju stabilnu financijsku okolinu i osiguranje vlastitih sredstava tako da su svi projekti nažalost ugroženi. U ovim trenucima kad je financijska omotnica najizdašnija do sada, propuštene prilike neće se moći vratiti niti nadoknaditi.

image

Pročelnici o proračunu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove, pročelnica Dolores Grdović Kalmeta:

- Od 2009. godine kad sam postala pročelnica ovoga Odjela do vremena kad su počele ove proračunske nestabilnosti, uz prijašnje probleme s epidemijom koronavirusa, na području mjesnih odbora Grada Zadra izgradili smo pet potpuno novih objekata za potrebe mjesnih odbora: Kožino, Dračevac, Novi Bokanjac, Vidikovac i Plovanija. Zadnje dvije godine, unatoč kompletnoj dokumentaciji za rekonstrukciju MO Puntamika gdje planiramo proširiti prostor za civilne udruge i ambulantu, nismo mogli početi prošle godine zbog identične situacije kao sad. Projekt MO Crvene kuće s popratnim sadržajima ambulantom i vrtićem nažalost moramo odgoditi...

Ove smo godine naručili projekt za MO Jazine 1, malu prizemnu zgradu uz sadašnju zgradu Medicinske škole odnosne bivšeg Đačkog doma, gdje bi po prostornom planu izgradili puno bolji objekt na nekoliko etaža za mjesni odbor i niz udruga koje imaju potrebu za prostorima u centru grada. Međutim od projektiranja ove godine ništa. Obnova fasade MO Crno, izmjena stolarije u MO Jazine 2... Možda padne kiša pa ćemo imati osnovu za hitnu sanaciju.

Upravni odjel za kulturu i šport, pročelnica Dina Bušić:

- Bavimo se dijelom i projektima u sportu, planirali smo uređenje dva do tri igrališta u mjesnim odborima. Projektnu dokumentaciju imamo pripremljenu, radi nemogućnosti provođenja javne nabave u ovoj godini nećemo biti u mogućnosti provesti je. Isto tako prošlu godinu smo radili obnovu skakaonice, u sličnom problemu je rampa na Veslačkom domu, nju smo planirali obnoviti u ovoj godini, jer smo napravili sanaciju terase.

Planirali smo projektnu dokumentaciju za samu školjku bazena Kolovare kao nastavak sanacije skakaonice, sjvernog i južnog dijela popločanja. Za udruge u sportu sreća je da imamo zajednicu kojoj Grad osigurava nužne troškove.

U kulturi ne postoiji zajednica koja zaprima dotacije od Grada već pojedinačno sklapamo ugovore. Mislim da će se tu na dnevnoj razini vidjeti nedostatak produkcije velikog broja udruga u kulturi i tehničkoj kulturi, njih 86 ukupno, 420 tisuća eura su sufinanciranja. Radimo i redovne programe s civilnim društvom i udrugama na tjednoj bazi u gradu i izvan centra, bit će vidljiv taj nedostatak. U kulturi smo ostali bez inicijalnih sredstva za Centar za mlade što je značajno jer su se intenzivirale aktivnosti, zgrada je na čekanju... U planu je bila obnova utvrde Forte, ulaza u Ribarnicu, kulturne signalistike i čitav niz manjih projekata s područja baštine.

29. travanj 2024 03:48