StoryEditorOCM
4 kantunaBLAŽENE RATE

"Posao stoljeća" Tonija Jerolimova pretvorio se u kamen oko vrata Općine Preko: dug "Dubokom plavetnilu" narastao s milijun eura na 17,5 milijuna kuna

Piše P.O.
29. lipnja 2022. - 13:56

Još u vrijeme dok je Prekom kao načelnik vedrio i oblačio Ante Toni Jerolimov, tadašnja „mlada zvijezda HDZ-a”, sklopljen je ugovor između Općine i tvrtke „Duboko plavetnilo” o kupoprodaji zemljišta teškoj 4,3 milijuna eura. Od tada do danas, taj se „posao”, kojeg je Jerolimov najavljivao kao prekretnicu u razvoju cijelog otoka Ugljana, pretvorio u kamen oko vrata Općini Preko koja je po pravomoćnim sudskim presudama iza cijelog neobavljenog posla ostala u dugu od milijun eura! Problem je u tome što je početni dug od milijun eura u međuvremenu s kamatama narastao na čak 17,5 milijuna kuna.

Kad je posao kupovine zemljišta trebalo realizirati, prvu ratu od milijun eura „Dubokom plavetnilu” je pozajmio bečki odvjetnik Leopold Specht. Ali, ugovor nikada nije realiziran do kraja nego je raskinut najprije 31. 10. 2010., a onda je raskinut i drugi ugovor potpisan dvije godine poslije. Tako su „austrijski investitori” nestali iz Preka, ali je ostala presuda Trgovačkog suda u Zadru u korist bečkog odvjetnika koji je tražio povrat uplaćenih milijun eura. Međutim, ni ta presuda nikada do kraja nije ispunjena.

-Vještak je tada predlagao da Općina isplaćuje taj dug u mjesečnim ratama od 69.000 kuna, ali je sutkinja odlučila podići taj iznos na 120.000 kuna mjesečno. Trenutno, Općina ne plaća ni toliku ratu jer je Županijski sud u Vukovaru naložio novo financijsko vještačenje kako bi se došlo do visine rate. Dug nije sporan, mi ćemo to platiti kad na računu budemo imali dovoljno sredstava, a sada nam odgovara plaćati u ratama kako ne bismo doveli u pitanje funkcioniranje Općine i projekte koje smo već započeli, kaže sadašnji općinski načelnik Jure Brižić priznajući da je protiv Općine Preko krajem prošle godine pokrenuta ovrha na cjelokupni iznos od 17,5 milijuna kuna duga.

-Da, bila je ta ovrha, ali je općinski račun ubrzo deblokiran, općina kao jedinica lokalne samouprave niti ne može biti blokirana. Ponavljam, nije nam sporan dug, platit ćemo ga, ali čekamo to financijsko vještačenje kako bismo vidjeli kako i u kolikim ratama, objašnjava Brižić.

Brižić je pokušao od Vrhovnog suda dobiti reviziju sudskog postupka, ali u tome nije uspio. Zanimljivo je da je to isto zemljište koje su namjeravali kupiti „austrijski investitori”, kasnije prodano jednom slovačkom investicijskom fondu koji je, odmah uplatio traženi iznos od 19,5 milijuna kuna.

Zato je načelniku Brižiću i postavljeno pitanje zbog čega tim sredstvima nije pokrio stari dug prema austrijskom odvjetniku.

-Nismo to mogli učiniti jer je u trenutku prodaje zemljišta spor oko rata duga već dvije godine bio predmet sudskog spora, zaključuje Jure Brižić.

02. svibanj 2024 19:28