StoryEditorOCM
4 kantunaGRAFITI NA KALELARGI

Počasni konzul i novoizabrani čelni čovjek Albanaca u Zadru Anton Dedaj: "Ne bih razgovarao o našoj manjini..."

Piše L. Burčul
1. lipnja 2023. - 11:34

"Grad su nam uzeli šiptarski restorani", uvredljivo je ispisano velikim crnim slovima u samom centru Zadra, na zgradi Gradske straže. U zadarskoj policiji započele su radnje na otkrivanju počinitelja, autora grafita koji je na Poluotoku osvanuo u srijedu ujutro, a komunalni redari su ga već oko osam sati brisali.

O položaju albanske manjine u Hrvatskoj, a prvenstveno u Zadru, o tome koliko je ona asimilirana u autohtono stanovništvo i već stotinama godina čini dio gradske zajednice, te o participaciji u doprinosu razvoja Zadra, dogovorili smo razgovor s Antonom Dedajem, novoizabranim čelnim čovjekom zajednice Albanaca u Zadru, izabranim na nedavno održanim izborima za Vijeće albanske nacionalne manjine u Zadru. Dedaj je, kako je poznato, i počasni konzul Republike Albanije u Zadru.

Nakon što smo dogovorili razgovor, Dedaj je nazvao i kazao da ipak ne bi dolazio na dogovoreni susret. Razlog, kako je naveo, isključivo je bio vezan uz činjenicu da ne može izaći iz kuće.

U redu, gospodine Dedaj, porazgovarat ćemo onda mobitelom i dobit ćete tekst na autorizaciju.

- A, ne, sami ste rekli da je bolje da se sretnemo.

Bolje je, ali ako se ne može ili nema vremena, komentirati uvredljive grafite se može i razgovorom na mobitel.

- Ne bih ja razgovarao.

Ne želite uopće razgovarati?

- Ne.

Ali ljudi koje zastupate, koje prezentirate, cijela albanska zajednica u Zadru to od vas očekuje...

- Ne bih razgovarao.

Prije manje od sat vremena ste bili voljni razgovarati, što se dogodilo?

- Ništa, ja ne bih razgovarao.

Tako je u četvrtak ujutro završio (drugi) razgovor s Antonom Dedajem, pa će i zadarska javnost, a u prvom redu Albanci koji žive u Zadru, ostati uskraćeni za informaciju što je čelni čovjek zadarske albanske zajednice i počasni konzul Republkike Albanije u Zadru poduzeo da se zaštiti ugled ove skupine, kao i da se osvrne na djelovanje Vijeća albanske nacionalne manjine u Zadru.

Ova manjina u subotu će se, kao i svake godine, predstaviti na manifestaciji na Trgu pet bunara, zajedno sa drugim nacionalnim manjinama, u povodu Međunarodnog dana kulturne raznolikosti.

Ipak, ovakav Dedajev istup, točnije odbijanje istupanja, samo nekoliko tjedana nakon što je izabran na čelo albanske nacionalne manjine, sigurno neće dobro "sjesti" zajednici Albanaca u Zadru. Dedaj je izborima za Vijeće albanske nacionalne manjine u Zadru bio na listi zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije. S obzirom da ga je predložila udruga sa središtem u Rijeci, uslijedila je, već uoči izbora, žalba Kulturne udruge albanske nacionalne manjine (KUANMZ), koja je smatrala da se ne bi trebali birati članovi udruge koja nije registrirana u Zadarskoj županiji. Žalba je, međutim, odbijena.

Na tim je izborima sudjelovala i Udruga Albanaca Zadarske županije, no pobjedu je odnijela Dedajeva lista zajednice Albanaca Primorsko-goranske županije.

18. travanj 2024 23:14