StoryEditorOCM
4 kantunaREAGIRANJE

Plaće u vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar ne isplaćuju se u skladu s odlukama Vlade RH za javne službe! Evo što je istina...

Piše Zadarski.hr
21. rujna 2024. - 08:25

Na naš tekst o povećanju plaća u gradskoj upravi i gradskim ustanovama, stiglo je reagiranje Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju (SRPOOH) kojeg prenosimo u cijelosti: 

Po pitanju plaća djelatnika kojima je Grad Zadar osnivač, među njima su i oni koji rade u dječjim vrtićima,,Sunce‘‘,,,Radost‘‘ i,,Latica‘‘, a vjerujemo da niste imali informacije što se točno isplaćuje u vrtićima i je li stvarno potpuno usklađeno s Odlukama Vlade RH za javne službe, odnosno za vrtiće usklađeno s onime što se primjenjuje za osnovne škole.

U objavljenom tekstu je napisano, citiram:

- Svi ostali proračunski korisnici, kao što su vrtići i vatrogasna postrojba, reguliraju plaće djelatnika kroz granske ugovore. Konkretno, koncem prošle godine potpisan je novi Kolektivni ugovor za zaposlene u predškolskim ustanovama Grada Zadra sa Sindikatom radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske te Sindikatom obrazovanja, medija i kulture Hrvatske. Plaće zaposlenika u dječjim vrtićima izjednačene su već s prethodnim kolektivnim ugovorom s plaćom zaposlenika u osnovnom školstvu. Na temelju toga, zaposlenicima dječjih vrtića Radost, Sunce i Latica osiguran je rast plaća u skladu s Odlukama Vlade RH za javne službe.

Moramo ukazati da se plaće u vrtićima kojima je osnivač Grad Zadar NE ISPLAĆUJU U SKLADU s Odlukama Vlade RH za javne službe.

Naime, plaće su usklađene samo nekim djelatnicima no ne i najvećem broju djelatnika, a radi se o čak 75 % djelatnika zadarskih vrtića, a to su VŠS odgojitelji. 

Prema Zakonu o predškolskom odgoju i obrazovanju plaće u dječjim vrtićima ne smiju biti manje od onih u osnovnim školama.

Grad Zadar nije priznao koeficijent 2.01 za odgojitelje kako stoji u Uredbi od 1. 3. 2024. u kojoj su izjednačeni učitelji VŠS i VSS te više ne postoji odvojen koeficijent za VŠS  i VSS učitelja, pa time i za VŠS i VSS odgojitelja.

Postavili smo pitanje koji je koeficijent VŠS odgojitelja s obzirom da nije vidljiv u novom propisu od 1. 3. 2024. te smo dobili odgovor;

prema mišljenju Ministarstva znanosti i obrazovanja potrebno je  postupiti prema važećem propisu.

Koeficijent koji se primjenjuje u zadarskim vrtićima je oko 11 % niži od zakonom propisanog i iznosi 1.80. što je tim gore jer je to još već razlika između VŠS i VSS odgojitelja u odnosu na Uredbu o koeficijentima koja se primjenjivala do 1. 3. 2024. Tada je razlika bila oko 7%, no danas je više nema. Vidljiv je jedino koeficijent 2.01.

Grad se prilikom kolektivnog pregovaranja,,branio‘‘ od primjene propisa upitom Sindikatima da gdje piše da su izjednačeni odgojitelji.

Stava smo da se radi o nomenklaturi dva sustava gdje je u školama učitelj, a u vrtićima odgojitelj,  što dokazuje da je u EU odgojno -obrazovni djelatnik učitelj eng.teacher djelatnik i u školi i u vrtiću. Naravno da postoje razlike u djelatnosti, no to Uredba o koeficijentima ne prepoznaje i prema mišljenju Sindikata mora se primijeniti propis.

Ističemo da se koeficijent koji je Zadar odlučio priznati zapravo koeficijent se ne primjenjuje za niti jedno radno mjesto u sustavu osnovnih škola, te je vidljiv jedino u sustavu srednjih škola za strukovnog učitelja.

Osim Zadra ima još osnivača koji si daju za pravo odrediti manji koeficijent za VŠS djelatnike te je to dogovoreno na razini gradova što dodatno štiti osnivače da ne dođe do odljeva radnika prema boljim plaćama.

Zaključno, taj koeficijent ne pripada VŠS odgojiteljima.

Ako itko može odgovoriti koji bi to bio koeficijent ako nije 2.01 to je zakonodavac, a ne osnivač ili Sindikati.

Do današnjeg dana, mnogi osnivači primijenili su propis i ne dovode u pitanje primjenu koeficijenta 2.01 za VŠS odgojitelje te čak ugovaramo i razliku višeg koeficijenta za VSS odgojitelje. Iako to propis ne traži, smatramo da je vrlo važno održati razliku u da je to ispravan korak i ulog u budućnost i očuvanje struke te katedre Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Sindikat se sprema u akcije ispravljanja koeficijenata u vrijeme donošenja novih proračuna diljem Hrvatska, koji se donose u narednih mjesec-dva i primjenu ispravnog propisanog koeficijenta 2.01 za odgojitelje.

Znamo da je skok koeficijenata u ožujku mnogim osnivačima bio veliki materijalni iskorak koji nisu planirali, no sada imaju prostora donijeti nove ispravne odluke i planirati sredstva za 2025. godinu.

Za više informacija o tematici koeficijenata u sustavu dječjih vrtića, i svega što se tiče problema u sustavu dječjih vrtića (nedostatak svih radnika, inkluzija djece s teškoćama, preveliki broj djece, mali prostori, itd) i s čime se svakodnevno  borimo kako bi sačuvali strukovne radnike u sustavu i očuvali kvalitetu, stojimo vam na raspolaganju

s poštovanjem, 

Iskra Vostrel Prpić

predsjednica SRPOOH

21. rujan 2024 08:25