StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL IZ TROGIRA

Pazite gdje parkirate u Zračnoj luci Zadar. "Platio sam parking, ali opet moram na sud. To nije pošteno, znak se ne vidi!"

Piše I. N.
27. rujna 2024. - 21:01

- Platio sam parkirnu kartu, a sada ću platiti i kaznu u iznosu veće od svoje mirovine. Mislim da sam neopravdano kažnjen i ja vas molim da mi pomognete – obratio nam se L.M. (68) iz Trogira koji u listopadu ima zakazano ročište na Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru zbog parkiranja na mjestu za osobe s invaliditetom u Zračnoj luci Zadar. Prijeti mu kazna u iznosi od 5000 kuna, odnosno 663 eura, što je dobrih 60 eura više od njegove mirovine koju dobiva kao dragovoljac Domovinskog rata.

- Točno je, ja sam automobil parkirao na mjestu za osobe s invaliditetom, ali toga nisam bio svjestan. Mislio sam da je riječ o normalnom parkingu. Ostavio sam auto, otišao na avion, i nakon četiri dana, kada sam se vratio, uredno platio oko 500 kuna parkinga. Tada sam shvatio da sam dobio policijsku prijavu jer sam se parkirao na mjesto rezervirano za invalide. Kazna je iznosila 700 kuna! 

Problem je, dodaje, bio u tome što se tabla koja označava mjesto za osobe s invaliditetom nije vidjela od krošnje obližnjeg drveta, što se vidi i na slici koju nam je poslao. Da ju je vidio, uvjerava nas, nikad se tu ne bi parkirao. 

- Obratio sam se policiji smatrajući da nije pošteno platiti kaznu za nešto što nisam namjerno napravio, a pritom sam platio trošak parkinga. Sastavio sam svoje očitovanje i poslao policiji elektronskom poštom, ali oni ga nisu dobili. Ispostavilo se da su mi dali krivu adresu, što su kasnije i priznali, pa sam poslao novo očitovanje. Ali nakon toga od njih nisam više dobio nikakav odgovor. Mislio sam da su moji argumenti prihvaćeni i da je prijava povučena. Ali, prevario sam se...

Naime, dvije godine od događaja gospodin L.M. je na kućnu adresu dobio sudski poziv za ročište u listopadu. Kazna plus kamate, bojim se da dvije moje mirovine neće biti dovoljne da pokrijem kaznu, kaže gospodin L.M. i naglašava.

- Strašno sam razočaran ovakvim postupanjem policije. Ne shvaćam zašto nisu mogli prihvatiti moje očitovanje iz kojeg je razvidno da nije bila nikakva namjerna nekoga za nešto oštetiti, niti napraviti nešto protuzakonito. Parking sam platio, ali oznaku stvarno nisam vidio. Ovako ću platiti i kartu za parkiranje i kaznu koja višestruko premašuje težinu prometnog prekršaja. Da ne spominjem trošak odlaska na sud u Zadru, gubitak vremena, ali i živaca. Ja sam ipak čovjek u nekim godinama... - ojađen je naš sugovornik.

image

"Evo slika znaka u stablu da imate dojam o čemu se radi" šalje nam naš sugovornik iz Trogira

Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Za komentar slučaja obratili smo se PU zadarskoj koja nam je dostavila obrazloženje svog postupanja. 

Policijski službenici su na Zračnoj luci Zadar dana 25. listopada 2022. godine ostavili L.M. izvješće o počinjenom prekršaju iz članka 82. st.1. t.13. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (parkiranje na mjestu rezerviranom za parkiranje osoba s  invaliditetom).

- Budući da kazna nije plaćena u zakonskom roku, vozaču je 10. studenog 2022. godine dostavljena Obavijest o počinjenom prekršaju, odnosno obveza dostave podataka o vozaču, a 27. ožujka 2023. i Obvezni prekršajni nalog poradi počinjenog prekršaja. Nadalje, pisani prigovor stranke na Obvezni prekršajni nalog kao i svu priloženu dokumentaciju, a koja uključuje i dokaz o plaćenom parkingu na Zračnoj luci Zadar, dostavljena je sukladno zakonskim propisima na nadležni Općinski sud u Zadru, gdje je u tijeku prekršajni postupak – odgovori su iz policije uz napomenu „kako se radi o neposredno utvrđenom prekršaju parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom.”

- Isto tako naglašavamo kako je u komunikaciji s građaninom, cijelo vrijeme stranka bila upućena na svoja prava i pravne lijekove koji su na raspolaganju sukladno važećim pozitivno pravnim propisima RH. Na kraju, policija tijekom cijele godine provodi kako represivne, tako i preventivne aktivnosti kako bi se pozornost obratila na parkiranja vozila na mjesta koja su obilježena za vozila osoba s invaliditetom, te upozoravala ostale građane, da ne parkiraju svoja vozila na takva mjesta, ako nemaju znak pristupačnosti, koji mora biti vidljiv, stavljen ili zalijepljen u donji lijevi kut prednjeg vjetrobranskog stakla vozila – navodi se u odgovoru iz zadarske policije koja svojim preventivnim akcijama te upozoravanjem na osnovne životne potrebe osoba s invaliditetom u cilju postizanja što bolje razine tolerancije kod građana, nastoji senzibilizirati vozače da znak pristupačnosti ne omogućava privilegiju zagarantiranog parkinga vozila, već minimalno pravo normalnog življenja osoba. 

- Hvala vam na trudu, ali boji se da mi njihov odgovor na sudu neće puno pomoći – poručuje naš sugovornik iz Trogira.

27. rujan 2024 21:30