StoryEditorOCM
4 kantunaBRDO KRIŽ

Ovoga tjedna obilježava se 31. obljetnica vojne akcije Jaguar - donijela je Zadranima dugoiščekivani mir

Piše Grad Zadar
19. svibnja 2023. - 18:22

Ovog tjedna navršava se 31 godina od vojne akcije „Jaguar“ kojom su hrvatski branitelji oslobodili brdo Križ, strateški vojni položaj s kojeg je JNA svakodnevno tijekom razdoblja najžešće agresije 1991. razarala i navodila topništvo da smrtonosno udara Zadar i okolicu.

Bio je to tada najveći uspjeh redom zadarskih domicilnih postrojbi u nizu borbenih aktivnosti koji je prethodio VRO „Maslenica“ kojom je oslobođen velik dio okupiranoga zadarskog zaleđa.

Već u prvim mjesecima Domovinskog rata postojala je silna želju za oslobađanjem brda Križ s kojeg su srpske snage nanosile velike gubitke u ljudstvu i materijalnu štetu gradu Zadru i okolnim naseljima, a Jadransku magistralu su držali pod danonoćnom paljbom.

image

Akcija Jaguar

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Vojnoj akciji Jaguar prethodile su manje akcije hrabrih hrvatskih branitelja s ciljem nanošenja gubitaka u ljudstvu i tehnici srpskim snagama kojima su vršili smjene na brdu Križ. Počela je 17. svibnja u 14 sati i završila 22. svibnja 1992. u kasnim večernjim satima predajom neprijateljskih vojnika koji su bili u potpunom okruženju. Akciju je osmislio i vodio zapovjednik 2. bojne 159. brigade HV-a Ivan Vitanović. Trebalo je u tajnosti usuglasiti sve aktivnosti koje prate dinamiku napadne akcije. Za zasjedu neprijateljskoj koloni bio je zadužen Ivan Vitanović i daljnje vođenje akcije do konačnog oslobađanja brda Križ.

U neposrednom bočnom osiguranju sa protuoklopnim sredstvima su sudjelovale dvije skupine, prva na Iglića brigu koju je vodio Vitomir Burčul, a druga na padinama Sasavca koju je vodio Tomislav Matešić. Dvije pješačke satnije su sudjelovale u neposrednim bojnim aktivnostima, treća pješačka satnija kojom je zapovijedao Vinko Šimunić Bubanj je držala srpske snage na brdu Križ pod pješačkom paljbom povremeno ulazivši u prostor neprijateljskog uporišta; druga pješačka satnija kojom je zapovijedao Željko Perić čvrsto je branila širi prostor brda sv. Martin i davala potporu snagama koje drže u obruču srpske snage na brdu Križ.

image

Akcija Jaguar

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Prva pješačka satnija kojom je zapovijedao Drago Dunatov, i četvrta satnija kojom je zapovijedao Neven Torbarina, provodile su aktivnu obranu radi bočnog osiguranja. Za neposrednu topničku potporu akcije bili su zaduženi zapovjednik minobacačke bitnice MB 120 mm Bruno Milin i zapovjednik minobacačkog voda MB 82 mm Branko Burčul.

Iznenađenje je postignuto, smjena se nije dogodila prvog dana niti su srpske snage mogle doći do svojih snaga koje su bile u okruženju na brdu Križ. Od drugog dana akcije angažirano je topništvo 112. brigade HV-a za djelovanje po ciljevima po dubini koje je zatražio zapovjednik 159. brigade HV-a Frane Šarić. Srpske snage su pokušale nekoliko protunapada, ali bezuspješno. Zadarska bojišnica se aktivirala, susjedne postrojbe obavljale su ograničena djelovanja u potpori akciji Jaguar. Javili su se i dragovoljaci, većina pripadnici Specijalne jedinice policije Poskoci koji su u zadnjim danima akcije pomogli obrani brda sv. Martin i blokadi brda Križ do predaje srpskih snaga.

image

Akcija Jaguar

Grad Zadar/Slobodna Dalmacija

Oslobađanje brda Križ do tada je bilo nezamislivo. Radi se o jedinstvenoj vojnoj akciji po načinu na koji je izvedena i njenom strateškom značenju za grad Zadar i okolna naselja.

19. travanj 2024 09:46