StoryEditorOCM
4 kantunaDANIEL RADETA

‘Ovo je već šesti put da sam napadnut jer sam tražio uklanjanje ustaških obilježja po Zadru. Dosad na sve to nije nitko reagirao iz grada, a ni države‘

Piše B.S.
15. siječnja 2024. - 20:48

- Razgovarao sam s kolegicom na ulici kada su došli. Najprije me jedan verbalno napao, a onda drugi udario šakom i nazvao džukelom. Čim sam krenuo obavijestiti policiju, oni su otišli. Ne znam što bih više rekao, niti ima smisla govoriti kako sam se u tom trenutku osjećao... jer ovo je već šesti put, da su me napali. To je jednostavno šokantno da zapravo više ne smijem iz kuće izaći, a zbog čega?  – rekao je predsjednik zadarskog SDP-a i gradski vijećnik Daniel Radeta nakon što je danas oko 14 sati napadnut na ulici ispred radnog mjesta na zadarskom Poluotoku.

Ovo je već šesti put da je napadnut od kada je gradskoj upravi u studenom prošle godine uvjetovao brisanje murala ustaškog vojnika iz vremena NDH-a na Bulevaru. Također je tražio brisanje ustaških natpisa po novoizgrađenom Centru za mlade, te uklanjanje ploče ispred ulaza u zgradu Ureda državne uprave Republike Hrvatske u Zadru podignute prije 20 godina poginulom branitelju iz Imotskih poljica u Domovinskom ratu Rajku Lozi, koja sadrži konture u obliku granica NDH, grb s prvim bijelim poljem i natpis "Hrvatski viteže, ustaški sine" i "Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinuli tvoj životni san: Nezavisnu Državu Hrvatsku". 

Na to je regirala udruga navijača Tornado koja je prije četiri dana pozvala braniteljske udruge i odlučila sačuvati mural na Bulevaru održavajući prosvjed. Na okupljanje je stigao i HOS-ovac Marko Skejo i zapovjednik obrane Škabrnje, Marko Miljanić. 

- Policija je svoj posao odradila svaki put kako treba, no sramotno je da dosad na sve to nije reagirao nitko iz grada Zadra, a ni na razini države. Od kada sam tražio uklanjanje ustaških znakova po Zadru napadi nisu stali, a svi šute, što je nezamislivo - rekao je Radeta.

28. travanj 2024 22:34