StoryEditorOCM
4 kantunaPODRUČJE ZADRA

Osuđena majka koja je dvije godine sedmogodišnju kćer po noći ostavljala samu u kući u mraku zbog čega je djevojčica plakala i nije mogla zaspati!

Piše Božana Sviličić
8. rujna 2022. - 17:45

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđena je 38-godišnja majka sa zadarskog područja koja je dvije godine sedmogodišnju kćer po noći ostavljala samu u kući u mraku zbog čega je djevojčica plakala i nije mogla zaspati.

U kaznenom nalogu je proglašena krivom i osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od četiri mjeseca s rokom kušnje od dvije godine. U točno neutvrđeno vrijeme tijekom 2020. i 2021. godine ostavljala je kćer samu, te izbivala iz kuće do kasnih noćnih sati, zbog čega je dijete bilo u strahu, plakalo, te nije moglo spavati. Odlazila je noću i ostavljala samu kćer koja se boji mraka, iako je bila svjesna da time ugrožava pravilan odgoj i psihički razvoj djeteta,

Time je kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja i odgoja djeteta čime je počinila kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom djetetovih prava.

Zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava, kaznenu prijavu protiv 38-godišnjakinje, inače majke dvoje maloljetne djece, koja je zaposlena kao trgovkinja u vlastitom obrtu, državnom odvjetništvu podnijela je policija.

Majka je u Policijskoj postaji, međutim, sve opovrgnula rekavši kako nikada nije dijete ostavljala samo u kući i da je cijelo vrijeme uvijek s njom. Također je rekla kako smatra da nije napravila nikakve propuste u odgoju djeteta, te da njezina kćer knormalno funkcionira i normalnog je ponašanja.

Optužnica je, međutim, ipak podignuta 2021. godine nakon nalaza psihologa nadležnog Centra za socijalnu skrb gdje je provedena psihologijska obrada djeteta zbog sumnje na zanemarivanje od strane roditelja, između ostaloga zbog toga što je majka ostavlja samu u kući.

Nalaz psihologa utvrdio je ipak da je majka kćer ostavljala samu u kući, po mraku, zbog čega nije mogla zaspati jer se bojala mraka, pa je plakala. Kod djeteta,+ se pak prilikom iskazivanja o navedenom sočitovao strah. Iz rezultata psihologijskog testiranja kod nje su kao posljedica toga utvrđeni višestruki strahovi i zabrinutost u značajnoj mjeri, anksioznost, te osjećaj odbačenosti.

Iz izvješća Centra za socijalnu skrb bilo je vidljivo i da je Centar ranije poduzimao više radnji u obitelji da su rađeni terenski izvidi, a zbog sumnje zbog o neprimjerenoj skrbi majke o djeci.

Tužiteljstvo je tako procijenilo kako su te činjenice dovoljna osnova sumnje da je majka prema djetetu postupala na način kako se tereti optužnicom, odnosno da je ostavljala samu u kući, u noćnim satima, što je kod djeteta izazvalo strah te se zasigurno, obzirom na dob djeteta negativno odrazilo na njen pravilan odgoj i psihofizički razvoj.

Naveli su kako se u konkretnom slučaju radi o grubom zanemarivanju dužnosti podizanja i odgoja djeteta, čime su u njenom postupanju ostvarena sva bitna obilježja kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavka 1.

Obzirom na okolnosti počinjenja kaznenog djela, te osobne prilike majke predloženo je izricanje uvjetne osude kao razmjerne stupnju krivnje i svrsi kažnjavanja.

25. travanj 2024 09:10