StoryEditorOCM
4 kantunaDOBRA BODULSKA PRIČA

Osnovana TZ zadarskog arhipelaga: Nema više sajmova bez otočana! "Ovako ćemo lakše realizirati velike zajedničke projekte sredstvima iz fondova EU!"

Piše Predrag Opačić
4. siječnja 2021. - 21:23

U Preku je potpisan sporazum kojim će, nakon Turističke zajednice Ravnih kotara, svoju turističku organizaciju obiti i velika većina zadarskih otoka. „Bodulska aglomeracija” obuhvatit će deset turističkih zajednica iz sedam jedinica lokalne samouprave, a obostrano je zadovoljstvo činjenicom što će otočnoj TZ biti pridruženi i otoci iz administrativnih granica Grada Zadra.

-Ova je inicijativa stara oko dvije godine. Bilo je malo nelogično da se brojna otočna mjesta na turističkim sajmovima predstavljaju „svatko za sebe”. Daleko je jednostavnije i funkcionalnije na takve, ali i sve ostale turističke manifestacije, ići zajedno, kao arhipelag zadarskih otoka, kaže Jure Brižić, načelnik Preka i tamošnje TZ pojašnjavajući da se radi o nekoj vrsti podregionalne aglomeracije koja okuplja turistička mjesta s brojnim zajedničkim interesima.

Okrupnjavanje je zamišljeno kao projektno udruživanje i to s vrlo jasnom motivacijom:

-Na ovaj način će nam biti jako olakšan pristup i konkuriranje sredstvima Europske unije, a iznosi koje ćemo dobiti sigurno će biti veći od dosadašnjih jer će biti riječ o projektima nekoliko otočnih općina. Kudikamo je lakše uspjeti u apliciranju ako je riječ o području s većim brojem stanovnika, navodi dalje Brižić.

Prva zajednička otočna priča je oglašavanje i marketing kroz koju će otoci postati vidljiviji većem broju turista koji za neka od ovih mjesta sigurno nisu čuli, ali im „zadarski arhipelag” zvuči itekako poznato. Zato ne čudi što će izrada zajedničkih marketinških materijala biti prvi korak „ujedinjenog otočnog turizma”.

image
Jure Brizic, načelnik Općine Preko 
/Cropix

-Mislimo da je to pravi put, ovako se više neće moći dogoditi da na nekom turističkom sajmu bude zastupljena županijska TZ, ali bez otoka. U konačnici, kada na red dođe realizacija konkretnih projekata, bit će funkcionalnije i svim korisnije da se pojavimo kao jedinstvena aglomeracija, a ne da deset različitih Turističkih zajednica kandidira deset različitih projekata za koje dobije po 10 ili 20.000 kuna. Iznosi će sigurno biti veći, a na nama je da pripremimo zajedničke projekte. U našem slučaju to je projektno udruživanje deset TZ-a iz zadarskog arhipelaga u sklopu sedam jedinica lokalne samouprave pod nazivom Zadar Region island adventure, smatra Brižić.

Načelnik Preka posebno podvlači da ovo ne znači nikakve nove namete niti gomilanje administrativnog aparata niti bilo kakvo novo zapošljavanje – broj zaposlenika ostaje isti, a udruživanje oko projekata znači samo više posla, objašnjava načelnik Preka najavljujući da bi prvi veliki zajednički projekt trebala biti prezentacija otočnog nautičkog turizma:

-Nautički turizam je segment u kojemu su jaki i Ugljan i Dugi otok, a uskoro će marina proraditi i na Pašmanu, zaključuje Brižić.

image
Marko Kolega, načelnik Općine Kali
 

-Ovo je samo prvi korak ka zajedničkoj turističkoj priči cijelog zadarskog arhipelaga. Pojedinačno, mi smo premali za kvalitetnu promociju i obradu tržišta. Udruženima, rastu nam izgledi za uspješno apliciranje za EU sredstva, što dosadašnjim načinom nije bilo ni približno uspješno, kaže Marko Kolega, načelnik Kali, uvjeren da će otočne sličnosti, ali i različitosti, samo doprinijeti zajedničkom napretku:

-Preko je turističkije mjesto od Kali, ali u zajedničkim akcijama mogu se iskoristiti i kaljsko ribarstvo i na to vezana gastro priča. Uostalom, baš Preko i Kali imaju odlično iskustvo: zajedničkim projektom gradimo sustav vodovodizacije i odvodnje u obje općine, jer je racionalnije graditi jedan pročišćivač nego dva. Za taj smo projekt dobili 200 milijuna kuna i to možda najbolje ilustrira ono što se postiže udruživanjem turističkih zajednica, uvjeren je Kolega.

-Predmet ovog Sporazuma je razvoj i oblikovanje cijelog zadarskog arhipelaga u jedinstvenu, usklađenu i na tržištu afirmiranu destinaciju za kreiranje jedinstvenog turističkog proizvoda temeljenog na zajedničkoj tradiciji i geografskoj povezanosti, a sve s ciljem razvijanja zajedničkih projekata i programa, te provođenja zajedničkih promotivnih i marketinških aktivnosti te promoviranja cjelokupnog područja Zadarskog arhipelaga, izjavio nam je načelnik Pašmana Krešimir Ćosić dodajući kako se „stupanjem na snagu novog zakona dva posto sredstava od turističke pristojbe odvaja na poseban račun HTZ-a za projekte i programe udruženih, te su upravo ta sredstva temelj ovog sporazuma”.

image
Krešimir Ćosić, nacelnik Opcine Pasman.
 

Ćosić procjenjuje da se radi o „povijesnom trenutku za otoke Zadarskog arhipelaga, pa i za otok Pašman”.

-Po prvi puta će se djelovati udruženo i usmjereno k istim ciljevima. Sve ovo doprinijet će kvalitetnijem turističkom razvoju Pašmana i svih dionika Sporazuma. Naglasak je na zajedničkoj promociji, strateškim planovima, zajedničkoj karti kao i zajedničkim ulaganjima u razvoj nautičkog, aktivnog, gastro i kulturnog turizma i stvaranju unificiranih proizvoda u skladu s nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima. Raspodjela će se vršiti prema broju ostvarenih noćenja u prethodnoj godini, kazao je Ćosić.

Efikasnije oglašavanje, prodorniji marketing i olakšano apliciranje za EU sredstva i načelnici Kukljice i Sali, Marin Boško i Zoran Morović, vide kao prednost udruživanja jer je to brži i jednostavniji put, s puno više izgleda za uspjeh pri izgradnji mjesnih šetnica, biciklističkih staza, vidikovaca ili bilo kojeg drugog turističkog sadržaja. Očekivanja su velika.

Prije potpisivanja sporazuma dogovoreno je da će svake godine neka druga od udruženih turističkih zajednica biti koordinator. Ove godine red je na Salima.

-Nadamo se, za početak, zajedničkom marketinškom nastupu, a kasnije i projektima. Ovo su slični otoci, slična mjesta, slična turistička ponuda, pa je logično tržištu se predstavljati kao jedna jedinstvena cjelina, jer će nas tako više ljudi vidjeti i prepoznati. Koncept je takav da nije imalo smisla bilo koji otok izostaviti i zato je dobro što su obuhvaćeni i otoci u granicama Grada Zadra, kaže direktorica Turističke zajednice Sali Ivana Čarić.

Tko su potpisnici sporazuma i što su im ciljevi?

Ugovor su potpisale turističke zajednice Sali, Kali, Preka, Kukljice, Tkona, Pašmana, mjesta Ugljan, Božave, Silbe, Grada Zadra (za otočna mjesta Brgulje, Ist, Mali Iž, Molat, Olib, Premuda, Rava i Zapuntel). Sporazum je bio u pripremi od ožujka prošle godine, jednom je iz Ministarstva turizma vraćen na doradu jer se nekome u ministarstvu učinilo da je udruživanjem obuhvaćeno previše jedinica lokalne samouprave i pripadajućih turističkih zajednica. Na kraju, Ministarstvo turizma i sporta izdalo je 16. prosinca suglasnost o udruživanju, sporazum je dorađen, ali se broj uključenih nije smanjivao, potpisan je 29. prosinca i proslijeđen Ministarstvu turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici.

Ciljevi projekta su:

-ujednačen i održiv razvoj i promidžba turizma otoka arhipelaga Zadarske županije

-stvaranje unificiranog nautičkog proizvoda Zadarske županije

-provođenje efektnijih zajedničkih promotivnih i marketinških aktivnosti

-razvoj novih programa posebnih interesa

-razvoj ključnih i komplementarnih proizvoda

-razvoj nautičkog turizma i njemu komplementarnih proizvoda te aktivnog, gastro i kulturnog turizma

02. lipanj 2024 16:57