StoryEditorOCM
4 kantunaSVETI FILIP I JAKOV

Općina ilegalno gradi terasu, turisti odlaze, ugostitelji bijesni: Načelnik dao bizarno objašnjenje - "Hrvat mora biti kornjača"

Piše Dnevnik.hr
30. lipnja 2023. - 14:43

Tek što nam se turistička sezona počela zahuktavati, iz samog srca Dalmacije stiže poziv upomoć od ugostitelja i iznajmljivača koji bi ovu sezonu mogli završiti u debelom minusu, javlja Dnevnik.hr.

Izgradnja apartmana, hotela, marina u prosjeku nam svake godine pojede oko tri i pol kilometara obale. Radovi se mahom odvijaju od listopada sve do svibnja. No umjesto zvuka cvrčaka, u brojnim dalmatinskim općinama na početku turističke sezone odjekuju zvukovi pneumatskih čekića, bagera i miksera.

Tragom videopoziva na teren je otišla istražiti reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. I tek što je zagrebala po površini problema - dobila je niz bizarnih odgovora općinskog načelnika, ali i saznala kako i sama općina krši zakon. Opravdanja za bespravnu gradnju koja je dobila doslovno spadaju u rubriku vjerovali ili ne.

"Ovo što se događa trenutačno je gore nego u kamenolomu i rudniku. To je takva buka 12 sati na dan da ne možeš vjerovati. To je muka. Ne možeš leći popodne. Samo razbija, nema mira", opisao je turist iz Slovenije Robert Andolšek.

"Mi smo preporučili gostima da uzmu čepiće za uši. Već su ih počeli naručivati, tako da je kod nas u Sv. Filipu i Jakovu počela velika prodaja čepića za uši", kazao je vlasnik ugostiteljskog objekta Siniša Prtenjača.

Ili tako, ili naglo prekidaju odmor. "Dosta je bilo, moramo se malo odmoriti prije povratka na posao sljedeći tjedan", nezadovoljan je Andolšek. Gube gosti, a gube i ugostitelji.

"Mi smo svjetski prvaci za uništenje. Tako mi, moji kolege turistički radnici, od ove sezone ne očekujemo ništa. Tako i iznajmljivači, agencije otkazuju. Ne znam što će biti s ovom turističkom sezonom", strahuje Prtenjača.

Blagoslov Općine

U srcu mjesta gradi se marina. Privatni poduzetnik uz građevinsku dozvolu, i uz blagoslov Općine, ima dozvolu raditi i ljeti. "Ovo je teška investicijska borba, a razumijem i ljude koji iz svoga kuta smatraju da to nije u redu", kazao je za Dnevnik Nove TV načelnik Općine Zoran Pelicarić.

Poručuje: strpljen - spašen. Ali, tvrdi, na 15 milijuna eura vrijedan projekt Filip i Jakov čekao je 40 godina. I radit će se, kaže, do lipnja iduće godine.

Na pitanje je li svjestan da gosti bježe iz mjesta zbog buke, odgovara: "Gledajte, nemam komentar, u pravu ste. Morate jedno znati, ako prozivate, a moram se braniti širinom, pa imate dosta stranaca koji napuste privatni apartman jer nisu zadovoljni", Pelicarićev je odgovor.

U Općini vrije već mjesecima na relaciji vlast - ugostitelji. Jer Općina je, naime, odlučila imati svoje ugostiteljske objekte kako bi zaradila. No gradili su gdje nisu smjeli - na kulturnom dobru, suprotno zakonu. Konzervatori su gradnju zabranili. Općina i sama krši zakon, a načelnik bespravnu gradnju slikovito objašnjava.

"Treba živjeti 200 godina"

"Kod nas, ako idete normalnim putem, ja smatram da čovjek, Hrvat mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme. Hrvat, za razliku od Nijemca i Austrijanca, treba živjeti 200 godina", smatra načelnik.

Konzervatori su naložili da se nelegalna gradnja mora ukloniti odmah. Ako se to ne učini, slijede novčane kazne. Zbog devastacije plaže Pozivu su se obratili mještani Karina Donjeg u zadarskom zaleđu.

Tvrde da je zbog europskog projekta, ceste i zida mjesta za kupanje sve manje. I kupači iz Rogoznice šalju videa - bager nad glavama kupača. Gradi se u vremenu kad se to ne smije, odnosno nakon 15. lipnja.

"Naši su komunalni redari od 15. na terenu, sva moguća gradilišta koja su bila aktivna zaustavljena su", rekla je načelnica Općine Rogoznica Anita Živković. Kaže da prijava ima, i to svake godine sve više. Ove godine posvuda po Jadranu i trostruko više jer strojevi su mirovali dok je padala kiša. A upalili su se u baš nezgodno vrijeme - kad nam je svaki euro od turista itekako potreban. Bilo u vlastitom džepu, bilo u državnoj blagajni.

Državni inspektorat kaže kako je općinska ilegalna gradnja u rukama konzervatora i da oni ovdje nisu ni trebali postupati. "Mi mještani smo ogorčeni. Ne znam, toliko sam uzrujan kad vidim ovakve stvari da ne mogu ništa kazati nego katastrofa", priznaje Dragan.

"Tu je politička odgovornost"

Za Dnevnik Nove TV govorio je i Bojan Linardić iz Ministarstva graditeljstva. Razgovarao je s reporterom Dnevnika Nove TV Domagojem Mikićem.

"Ne stoji teza da se dozvole čekaju 200 godina. Godišnje se izda petnaestak tisuća različitih akata kojima se odobrava građenje, tako da je to ipak u nekom razumnom roku", istaknuo je Linardić.

Ako se gradi protivno propisima, to je loša poruka građanima i javnosti, smatra Linardić. "Nadležnost graditeljstva je izdavanje akata. Nakon akata se prijavljuje gradilište i to postaje nadležnost inspektorata. Tko je trenutačno na potezu, ne mogu odgovoriti", rekao je Linardić.

Istaknuo je da prestanak gradnje nakon 15. lipnja ovisi o predstavničkom tijelu općine ili grada, koji u dogovoru s turističkom zajednicom za iduću godinu određuje vrijeme kada će se neki radovi obustaviti.

Na pitanje bi li on ljetovao na takvom mjestu, Linardić je rekao da bi se prvo raspitao unaprijed na koje mjesto ide ljetovati. Iznajmljivači trpe ogromne štete. Linardić kaže da je tu politička odgovornost. "Vjerujem da će građani to onda znati nagraditi ili kazniti prvom prilikom", zaključio je Linardić.

Nakon objave pokrenule se institucije: Inspektori došli u Sveti Filip i Jakov zbog sporne terase

Resorni ministri oglasili su se oko jučerašnje priče u rubrici Dnevnika Nove TV Poziv, gdje smo čuli da Općina Sveti Filip i Jakov gradi bez građevinske dozvole i to na kulturnom dobru. Poručuju da će na teren izaći inspekcije.

"Budući da općina nije tražila prethodno odobrenje, Konzervatorski odjel u Zadru Ministarstva kulture i medija obavilo je očevid i izdalo Rješenje o neprihvatljivoj montažnoj konstrukciji u zaštićenom perivoju koje je dostavljeno na daljnje postupanje nadležnim tijelima", stoji u dopisu Ministarstva kulture i medija.

Zašto ne poštuje zakon, načelnik Svetog Filipa i Jakova reporterki Sanji Jurišić pojasnio je prije nekoliko dana.

"Vi morate naći model, bez obzira na zakone i Hitler je imao zakone. On je rekao, mali čovjek, neka žena, od 30 ili 25 godina, da treba Židove ubijati. Točno. Židove treba ubijati. U onom trenutku kad bi vi došli, zakon kaže da se Židovi ubijaju. Sad je zakon da lokalna samouprava ne može raditi plaže. U čemu je razlika? Za 10, 15 godina o tome će se pričati", rekao je 20. lipnja Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sveti Filip i Jakov.

Ministar Butković danas poručuje: zakoni se trebaju poštivati te će na teren poslati i svoje inspektore.

"Pa nitko ne može graditi i nije dozvoljeno da netko gradi bez adekvatne dokumentacije, odnosno građevinskih dozvola i studija koje prethodne izdavanju građevinskih dozvola", kaže Oleg Butković.

Ali načelniku su ne čeka pa pojašnjava zašto nije pričekao građevinsku dozvolu. "Ja smatram da čovjek, Hrvat, mora biti kornjača. Što to znači? Njemu je malo 60 godina da riješi svoje probleme, Hrvat, za razliku od Nijemca i Austrijanca triba živiti 200 godina. Jer realno u tome dijelu može pojedinačno, ne govorimo javno, ostvariti svoje uspjehe", rekao je Pelicarić.

Tezu o kornjači demantira resorni ministar graditeljstva. "Proces ishođenja građevinske dozvole nije dug i ne može biti uopravdanje nekome da gradi bespravno. I nema tu opravdanja nikakvog za provođenje bespravne, divlje gradnje", kaže Branko Bačić, ministar graditeljstva.

Zadarski župan Božidar Longin o cijeloj aferi i dalje šuti. Sada su na potezu institucije.

"Prema informacijama koje su mi potvrđene iz Državnog inspektorata, danas ujutro ovdje su već stigli inspektori, riječ je o sanitarnoj i građevinskoj inspekciji", kazao je Domagoj Mikić.

Razgovarao je sa Sinišom Prtenjačom, koji je i dojavio za ovaj slučaj, te ga upitao kakva se poruka šalje ovakvim načinom rada. "Mislim da je to načelnik jučer lijepo rekao. Poruku šalje Plenkoviću i Ministarstvu, da su oni kao kornjače, spori, i da on može raditi kako hoće. Ljudima je to poruka da rade kako hoće, jer ako čekaju dozvole, čekat će 60 godina", kazao je Prtenjača.

Naglasio je kako od institucija, Ministarstva, minisitra Butkovića i premijera Plenkovića očekuje da zaustave ove radove. Na pitanje tko će mu nadoknaditi gubitke, odgovara: "Nitko." 

29. travanj 2024 01:37