StoryEditorOCM
4 kantunaVERBALNI OKRŠAJI U ZADARSKIM SUDNICAMA

Odvjetnik sucu rekao "smeće jedno!", a bivši načelnik Galovca svjedoku da je kao mali nosio "kotulu" umjesto hlača!

24. siječnja 2018. - 14:18
trgovacki_sud3-300610-1

Ukoliko odvjetnik sucu kaže "smeće jedno!" to će ga na sudu u Zadru koštati 1300 kuna. Toliko je, naime, Vijeće zadarskog Županijskog suda, "odrezalo" odvjetniku Tomislavu Nemariću koji je sucu Općinskog suda u Zadru Tomislavu Šimiću na izlasku iz sudnice, na raspravi 3. listopada 2017. godine, rekao da je "smeće".

Iako mu je sudac odredio 20 tisuća kuna kazne zbog izrazito vulgarne uvrede koja odudara od svake profesionalne i uljuđene komunikacije, vijeće je kaznu "spustilo" na 1300 kuna smatrajući da je zatražena kazna previsoka.
Zbog verbalnih okršaja, koji su u sudnici sve češća pojava, sudac prema Zakonu o kaznenom postupku izgrednika može opomenuti, kazniti novčano do pedeset tisuća kuna ili udaljiti s rasprave. U zadnjih nekoliko godina zbog neprimjerenog ponašanja na sudovima u Zadru izrečen je niz novčanih kazni svim strankama u postupku, no većina ih je ipak išla na račun – odvjetnika.

Dalibor Škorput kažnjen je tako s 2500 kuna jer je u više navoda kao odvjetnik stranke u postupku uporno i raznovrsno izvrijeđao uredovnog suca Općinskog suda u Zadru Vladimira Rončevića navodima: "Što je slijedeće očekivati od ovog suca u ovoj pravnoj stvari, da sjedne s tužiteljem, iskoristi svoje očito oskudno znanje".
Zadarski odvjetnik Božo Vrkić kažnjen je s tri tisuće kuna jer je opetovano vrijeđao suce Županijskog suda u Zadru Antu Milovca i Franku Zenić. Suca Milovca je tako, između ostalog, nazvao "osvetoljubivom osobom koja nije zaboravila i neće zaboraviti da je punomoćnik tuženika za vrijeme njegova predsjednikovanja Općinskim sudom u Zadru izvješćivao Ministarstvo pravosuđa RH, zbog čega sudac Ante Milovac već više od 15 godina ne komunicira s punomoćnikom stranke".
Sutkinju Zenić izvrijeđao je na dvije kartice teksta optuživši je, među ostalim, da je izokretala činjenice, izmišljala navode i "vješto iskoristila svoj položaj i napakostila odvjetnicima Ivanu Šalini i Boži Vrkiću". Odvjetnik Vrkić je kažnjen i s pet tisuća kuna jer je uz Milovca i Zenić vrijeđao i suca Općinskog suda u Zadru Tomislava Šimića. Prethodno je kažnjen s 800 kuna jer je odvjetniku Mili Milovcu tijekom rasprave rekao "ne seri više".

– Danas zakonske ovlasti suca uključuju samo mogućnost novčane kazne i stegovne mjere udaljenja iz sudnice, što je često nedovoljno da se spriječi stranke u postupku, prvenstveno odvjetnike optuženika, da zloupotrijebe svoju poziciju – navodi nam poznati pravni stručnjak, pozivajući se na presudu Europskog suda u Strasbourgu koji je još 2012. godine u slučaju odvjetnika Vladimira Rujaka protiv Hrvatske, presudio da "nepristojni i bestidni govori nemaju bitnu ulogu u izražavanju ideja". Odvjetnik je, naime, tvrdio da mu je povrijeđeno pravo iz članka 10. Europske konvencije o ljudskim pravima koje štiti slobodu izražavanja, no sud je utvrdio da je njegova jedina namjera bila vrijeđanje, što nije zaštićeno konvencijom.

 

Slavko Šare vrijeđao i suce i stranke i svjedoke i vještake
Osim odvjetnika česti su izgrednici u sudnici i sami optuženici, a u javnosti je po svojoj egzotičnosti ostao zapamćen verbalni ispad bivšeg načelnika Galovca Slavka Šare koji je prošle godine vrijeđao stranke i svjedoke u postupku. Za svjedoke Milu Burčula i Nikolu Šaru naveo je tako da se radi o "ponavljačima gradiva",te da im "otuda zajedničko poznanstvo da jedan drugog uškope". Za Nikolu Šaru je rekao da je "dok je bio dijete nosio kotulu umjesto hlača", a za Ljubu Šaru "pa otuda pojapurnom Ljubi Šare želja da se dočepa tuđega". Milu Burčula je opisao riječima "da nije ništa znao niti kao dijete, a bio je i tada sklon lagati", a za Franu Šaru da je "otputovao kada je imao 13 godina i ništa nije upamtio, a da toga nije bilo bio bi svjetski skitnica", te "ovaj Australac se ničeg ne sjeća već postupa po nagonu Ljube Šare".
Šarinih uvreda nije ostao pošteđen ni odvjetnik Augustin Sudinja kojem je u sudnici rekao "a i Tino Sudinja je zbog nečasti morao napustiti službu suca na Općinskom sudu u Zadru". Sve njih pak zaključno je optužio riječima: "Lagali su svi". Nakon što je naveo da se sjeća kako su Torine bile nazvane po Kuzmanu i zvale se "Kuzmaćove torine" dodao je na sudu:  "Ne'š kurca!!".
Za vještaka Tomislava Ćurka kojeg je nazvao "geometrom" istaknuo je da samo konstatira ono što je čuo da Ljubo Šare kaže da je nešto njegovo, a da je "to ono kada Vojislav Šešelj kaže da je Velika Srbija toliko velika koliko dopire njegova ruka i um, a tako je i linija Virovitica-Karlovac-Karlobag. Boga ti!".
- Ovaj sud je stava da Slavko Šare svojim navodima vrijeđao predlagatelje, njihova punomoćnika, svjedoke, a vulgarrnim izrazima i sam sud - navodi se u obrazloženju Županijskog suda u Zadru koji je Šari dosudio novčanu kaznu od tisuću kuna. 
 
Nije dao kroz parcelu, pa kažnjen zbog ometanja rada u sudnici
Sa šest tisuća kuna kazne kažnjen je i Vlado Gulan, a zanimljivo je da mu je novčana kazna određena zbog "ponašanja u sudnici", a sve se odigravalo na njegovoj parceli. Gulan, naime, nije sudu ni vještacima dopustio prijelaz preko svoje nekretine u Crnom zbog provođenja očevida.
"Uzimajući u obzir da je prvostupanjski sud odredio izvođenje dokaza provedbom očevida na licu mjesta uz sudjelovanje vještaka mjerničke i građevinske struke, u tom slučaju sporne nekretnine predstavljaju "sudnicu". Predloženik je ometao rad suda" zaključili su na Županijskom sudu u Zadru gdje je Gulanu zbog toga određena novčana kazna od šest tisuća kuna.
27. travanj 2024 14:52