StoryEditorOCM
4 kantunaMAFIJAŠKI KLANOVI

Novi detalji oko ubojstva na Zrću, snimke iz ćelije okrivljenog Tanaskovića bacaju novo svjetlo i mijenjaju optužnicu

Piše PSD
7. kolovoza 2023. - 08:01

Suđenje za ubojstvo Gorana Vlaovića iz Herceg Novog krajem kolovoza prošle godine na Zrću na Pagu, za koje je osumnjičen Duško Tanasković, privlači pažnju u cijeloj regiji.

Ozvučena je ćelija u kojoj je bio Kragujevčanin Tanasković i došlo se do novih informacija o njegovoj ulozi u ubojstvu Gorana Vlaovića. Snimke iz ćelije, prema najavama iz hrvatskog suda, bit će prikazane u rujnu, a u međuvremenu će se izmijeniti optužnica protiv Tanaskovića za Vlaovićevo ubojstvo, piše RTCG.

Hrvatski mediji nagađaju da je motiv Vlaovićeva ubojstva obračun kavačkog i škaljarskog klana. Tanaskoviću se sudi u Zadru, no Crna Gora je od Hrvatske zatražila njegovo izručenje jer ga tamošnje tužiteljstvo tereti za sudjelovanje u ubojstvu Milića Minje Šakovića u Budvi sredinom lipnja 2022. godine.

image

Privođenje Duška Tanaskovića 26. kolovoza prošle godine

Luka Gerlanc/Cropix

Prema hrvatskoj optužnici, Tanasković je krajem kolovoza 2022. u Pagu pucao u Vlaovića, no prema tvrdnjama crnogorskog tužiteljstva nekoliko mjeseci prije toga ovaj Kragujevčanin je sudjelovao u ubojstvu Milića Minje Šakovića u Budvi.

Crna Gora je prošle godine službeno zatražila od Hrvatske izručenje Tanaskovića zbog sudjelovanja u Šakovićevu ubojstvu. Osim toga, Crna Gora je raspisala međunarodnu tjeralicu za Lukom Pilčevićem iz Beograda, koji je također osumnjičen za sudjelovanje u spomenutoj likvidaciji. Je li Pilčević u međuvremenu lociran - za sada nema pouzdanih informacija.

sukob kavačkog i škaljarskog klana

Tužitelj Ivica Škara rekao je ranije na Županijskom sudu u Zadru da imaju nove dokaze protiv Tanaskovića koji su, kaže, brojni.

- Iz materijala kojim raspolažemo, tonskih zapisa i transkripata, razvidno je da je optuženi za likvidaciju Vlaovića trebao dobiti novčanu nagradu. Također je jasno da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagača - rekao je Škara.

Zbog novih dokaza Škara je zatražio da se optužnica kojom se Tanasković tereti za ubojstvo prekvalificira u teško ubojstvo iz koristoljublja, za koje je predviđena kazna preko 20 godina zatvora.

"Osim što je ranije rekao da nije kriv, Tanasković još nije otkrio motiv za ubojstvo Vlaovića, a iza kulisa se likvidacija povezivala sa sukobima dva najpoznatija narkoklana na Balkanu – kavačkog i škaljarskog, u kojem je u regiji i u inozemstvu je ubijeno više od deset osoba", piše Zadarski.hr, prenosi Blic.

image

Županijski državni odvjetnik Ivica Škara: Iz materijala kojim raspolažemo razvidno je da je u planiranje ubojstva bilo uključeno više sudionika i pomagača

Jure Mišković/Cropix

- Identitet sudionika nije utvrđen, ali je utvrđena činjenica da je optuženi trebao primiti novčani iznos. Zbog te činjenice moramo intervenirati u pitanju činjeničnog opisa optužnice - rekao je tužitelj.

Suđenje Dušku Tanaskoviću pratit će se s velikim zanimanjem u Hrvatskoj, ali i u regiji.

02. svibanj 2024 08:32