StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON BURNE RASPRAVE

Ništa od dvogodišnjeg moratorija na zakup javnih površina na području MO Poluotok! "Od grada ste napravili Benkovački sajam"

Piše Iva Ivanac
29. studenog 2023. - 17:10

Ništa od dvogodišnjeg moratorija na zakup javnih površina na području MO Poluotok. Gradski vijećnici nisu izglasali ovu odluku, a vodila se burna rasprava vezana uz ovlasti koje bi se, da je ova odluka prošla, dale gradonačleniku.  

Pročelnik gradske imovine, Tomislav Korona, napomenuo je da su na ideju moratorija došli zato jer je došlo do velike količine komercijalizacije javne površine koja je dovela do ugrožavanja komunalnih koridora, ali i javnog interesa koji bi bio nauršen dodatnim davanjima u zakup te interes građana prvenstveno stanovnika Poluotoku.

Roko Tadin (Akcija mladih) kazao je kako se prevelike ovlasti daju onima koji već sad selektivno primjenjuju takvu odluku. 

- Zloupotrebljava se zakup javnih površina i u tim okolnostima nisam siguran je li treba takve ovlasti dati gradonačelniku jer on može ucjenjivati zakupce. Pozivam vas da prođemo po gradu i pokažem vam kako ljudi zloupotrebljavaju javnu površinu, kazao je Tadin.

Bruno Milin (HDZ) istaknuo je kako će HDZ podržati prijedlog odluke jer to označava uvođenje reda na Poluotoku. 

- Prijedlog ove odluke nije došao liftom nego stepenicama jer su i poslovni subjekti bili uključeni u kreiranju odluke. Na Poluotoku ima dovoljan broj stolova i stolica i daljnje povećanje bi ugorzilo virzuru i prometovanje, kazao je Milin. 

- Kako će građani znati je li netko u prijestupu? Kad ste već kod stolova, hoće li stolovi maknuti s Narodnog trga u Zadru ili restorana Tinel jer je zagradio cijelu ulicu?, upitao je Rubeša.

Vijećnik Daniel Radeta (SDP) je kazao kako se nered u prostoru događa posljednjih 30 godina, a ova odluka neće doprinijeti neredu jer on već postoji. 

- Ne možete kupiti mišljenje javnosti da je moratorij dobar. On odgovara onima koji već imaju zakup, a što ako dođe netko tko želi otvoriti dobar restoran? Vi ste mu moratorijem vezali ruke. Moratorij je loš i kriv pravac. Ovlasti gradonačelnika da može ukinuti javnu površinu je loša, jer se gradonačelniku daju ovlasti kralja koji na dvoru radi što god hoće. Ova odluka se može koristiti i u borbe s neistomišljenicima i podložna je političkoj trgovini. Ako netko krši ugovor onda vi na temelju toga možete oduzeti terasu, kazao je Radeta predlažući da se javna površina naplaćuje unaprijed jer onda, tvrdi, ne bi bilo problema.

- Mi smo za red i markiranje površina jer će to i građani moći kontrolirati i prijavljivati. Moratorij ne podržavamo. Imamo problem s ponudom, svela se na pizzu i hamburgere, a moratorij nikoga ne privlači. Za razgovore jesmo i za uvođenje reda jesmo, za markiranje površina jesmo, ali ne i za moratorij, kazao je Radeta. 

Vijećnica Danijela Vukoša (SDP) kazala je da je prijedlog odluke refleks na devastaciju javnog prostora koji se događa više desetljeća. 

- Napravili ste nered i kaos je za vrijeme ljetnih mjeseci. Vlada nered u sezoni, a vodili ste se politikom nezamjeranja, a zamjerili ste se stanovnicima cijelog grada. problem se mogao riješiti i dosada, ali nije jer nije postojala politička volja, kazala je Vukoša govoreći da je moratorij diskriminatoran. 

Ante Kolega (HDZ) komentirao je gradonačelnikove ovlasti umanjena zakupa i uskraćivanje novog zakupa javnih površina, ali i osiguranja da zakupci ne budu kažnjavane osobe. 

Pročelnik Korona kazao kako je problem javne površine kompleksan te kako je zbog avionskih gostiju, koji su specfiični, došlo do bujanja ugostiteljske ponude na Poluotoku. 

- Da nije bilo COVID-a s ovom bi odlukom išli i prije, jer smo tada izlazili u susret ugostiteljima zbog ekonomske krize. Do ove odluke smo došli zbog pritužbe građana koji govore da im je dosta štekata. Govorite da treba dati priliku, kako je dati nekom novom ako im želite tri godine unaprijed naplatiti korištenje javne površine, kazao je Korona dodajući kako ovo nisu protuustavne.

- Ako odluka prođe, idemo na markaciju javnih površina i tako ćemo od svih građana tražiti da svatko tko je izašao i jedan milimetar prijave komunalnim redarima. Izbjeći problematične poduzetnike je nemoguće isto kao i pijane vozače u vožnji, zato sada želimo uvesti gradonačelničke ovlasti, a gradonačelnik nikome nikada nije brojao krvna zrnca. Moratorij se odnosi isključivo na Poluotok jer je cilj disperzirati ponudu u druge dijelove grada, zaključio je pročelnik Korona. 

U ime gradonačelnika govorio je pročelnik Ante Ćurković koji je kazao kako odavno nije slušao zanimljiviju raspravu. 

- Nismo čuli niti jedan argument zbog čega bi odluka bila loša. Prošli smo konzultacije s obrtničkom i gospodarskom komorom te ostalim poslovnim subjektima. Bilo bi korisno zapamtiti vašu odluku za buduće rasprave kada se bude govorilo o redu na Poluotoku. 

- Jeste li vi bili preko ljeta u gradu? Nije ova rasprava na razini Benkovačkog sajma, već ono što ste vi napravili od grada je Benkovački sajam! Okupirali ste Narodni trg sjedalicama i stolovima, kazao je Rubeša. 

Gradonačelnik Branko Dukić kazao je kako je uloženo puno truda u ovu odluku. 

- Uvođenja reda će biti, s policijom ili bez, jer nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke. Svjesni smo da je na Poluotoku previše štekata i reda u prostoru treba biti. Zbog toga smo predložili ovakve odluke, kazao je gradonačelnik. 

 

 

27. travanj 2024 14:00