StoryEditorOCM
4 kantunaU GRADSKE VRTIĆE UPISANO 243 NOVIH PREDŠKOLACA, A 'ISPOD CRTE' OSTALO IH JE 402!

Neupisana djeca će u privatne vrtiće, a gradski uvode poslijepodnevnu smjenu i produženi rad!

Piše L.B.
22. kolovoza 2018. - 00:00
djeca

U dječjem vrtiću „Sunce“ uvest će se, najvjerojatnije od listopada, poslijepodnevna smjena, čime se opovrgavaju navodi kako u Zadru samo jedan dječji vrtić, i to privatni, radi poslijepodne. Osim uvođenja poslijepodnevne smjene, u nekim objektima „Sunca“ uvest će se produženo radno vrijeme, dakle duže od 10-satnog kada su svi objekti svoja vrata zatvarali u 16,30 sati.

- To nisu iznenadne odluke, već im je prethodila anketa među roditeljima napravljena još na proljeće, gdje se pokazalo, već tada, da je više od 80 roditelja pokazalo interes za uvođenjem dvije dodatne vrtićke usluge: rad u poslijepodnevnoj smjeni, te kao drugo produženi rad u dnevnom programu, dakle da se radi i nakon 16,30 sati. Temeljem toga mi smo napravili program koji je u svibnju poslan u Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, gdje je prvo čitanje prošlo pozitivno. Očekujemo konačni odgovor od Ministarstva nakon čega možemo odmah napraviti navedene promjene – kaže ravnateljica gradskog vrtića „Sunce“ Ana Dunatov.

Resorni gradski pročelnik Joso Nekić kaže da ne sumnja u pozitivni odgovor Ministarstva, te bi da odobrenje projekta trebalo biti u listopadu.

- U rujnu ćemo anketu ponoviti, pa ćemo znati točne potrebe za produženi rad ili poslijepodnevnu vrtićku smjenu – napomenula je Dunatov.

U ovaj gradski vrtić, koji ima devet objekata, za pedagošku godinu 2018/2019. upisano je 101 dijete, dok je neupisanih ostalo 171. Dodatnih 38 djece ostalo je neupisano jer nisu ostvarili uvjete.

- Da, gužva je kao i svake godine. Međutim, brojka neupisane djece nije realna, jer mnogi iz privatnih vrtića žele djecu prebaciti u gradske vrtiće, bilo da se radi o „Suncu“ ili „Radosti“, pa imamo dvostrukih i trostrukih prijava. Prema tome, nisu sva neupisana djeca ostala bez osiguranog vrtića – kazala je Dunatov, potvrđujući da je točno da nisu upisana u željeni gradski vrtić, no preostaju im privatni kojih je 22 i sve ih subvencionira Grad, pa je cijena ista.

Ukupno, dječji vrtić „Sunce“ u svojih će devet objekata u predstojećoj pedagoškoj godini imati više od 700 djece.

U „Radost“, drugi gradski vrtić koji također ima devet objekata, upisalo se 142 djece, dok je neupisanih ostalo nevjerojatnih 231. Njima se pribrajaju i oni koji nisu ostvarili uvjete za upis ili su imali nepotpunu dokumentaciju, a takvih je 46.

- U Zadru neće biti neupisane djece u vrtiće. Ako se to slučajno i dogodi, radit će se o minornom broju – tvrdi pročelnik gradskog Odjel za odgoj i školstvo Joso Nekić.

Nekić je najavio otvaranje novog dječjeg vrtića u rujnu u Zadru, privatnog, koji će imati samo jasličnu skupinu. Te su skupine uvijek najveći problem kod upisa.

- Lani smo imali pet jasličnih skupina, ove godine samo dvije. Razlog je taj što je mali broj djece napustio vrtić i otišao u školu, te drugačiji raspored nismo mogli napraviti. To namjeravamo riješiti povećanjem broja odgojitelja, čime i broj djece u skupini može biti veći – navela je ravnateljica „Sunca Ana Dunatov.

Zapošljavanje novih odgojitelja od jeseni u gradskim vrtićima najavio je i pročelnik Joso Nekić.

22. lipanj 2024 23:13