StoryEditorOCM
4 kantunaNA BILOM BRIGU

Nesretni život psa Mede: godinu dana od našeg teksta ništa se nije promijenilo - životinja je i dalje na lancu, po svim vremenskim uvijetima...

Piše M.M.
11. svibnja 2023. - 16:50

U godinu dana se zaista puno toga može promijeniti, kako na bolje, tako naravno i na gore. No, kako god bilo, promjena je gotovo pa neizbježna.

Lani smo, u lipnju, pisali o jednom psu koji na svim mogućim vremenskim uvjetima svoj život već godinama provodi – na lancu.

I zamislite, u ovih se posljednjih godinu dana, u ovom zadarskom slučaju zlostavljanja životinje, nije promijenilo baš ništa!

Pas Medo, kako ga znaju u dijelu kvarta Bili Brig, veliki prekrasan šarplaninac, i dalje je na kratkom lancu, vezan uz svoju kućicu, na velikom terenu vlasnika koji ga ignorira cijeli njegov život.

Susjed, koji nas je upozorio na užasne uvjete u kojima živi ova nesretna životinja, kaže da nam se javio jer je čitao naš prvi tekst i vidio da smo na teren izašli zajedno s komunalnim redarima.

Smatrao je, kao i mnogi drugi, da će već tada stvar biti riješena.

image

Pas Medo već godinu dana provodi zavezan na lancu

J.mišković/cropix/Slobodna Dalmacija

- Šaljem Vam nekoliko fotografija psa o kojem ste već prošle godine pisali, ali se nažalost do dan danas ništa nije promijenilo. Taj nesretni pas, koji nikako nije za dalmatinsko podneblje radi visokih i dugotrajnih vrućina, još uvijek je non-stop na lancu. Ponekad, kao na slikama, bude ovako čitav dan zapetljan na suncu, vlasnik ga uopće ne šeta, eventualno jednom u mjesec dana kratko – napisao nam je susjed koji ga više tako jadnog ne može gledati. Poslao je i on sam službene mailove i komunalnom redarstvu Grada Zadra i veterinarskoj inspekciji, no, napominje, pas još uvijek nije oduzet vlasniku.

- Naočigled svih nas pati što se može vidjeti na njegovim očima, kao i cjelokupnom izgledu te agresivnom lajanju na prolaznike i povremenom tužnom zavijanju – zaključio je susjed koji se nada da će se ipak nešto promijeniti u slučaju psa Mede.

Nazvali smo komunalno redarstvo Grada Zadra kako bi provjerili gdje je zapelo u slučaju ovog psa.

- I mi smo dobili prijavu te sam odmah po njoj izašao na teren kako bi provjerio situaciju. Naime, već smo postupali u ovom slučaju, i to prošle godine nakon vašeg članka. Vlasnik je tad psa maknuo to ljeto jer mu je pronašao privremeni smještaj - rekao nam je komunalni redar Niko Perović s kojim smo taj prvi put i bili u inspekciji. 

- Vlasnik tvrdi da je on podstanar te da gazda ne dopušta držanje životinje u stanu. No, obećao mu je kroz narednih dvadesetak dana, kad bude uređivao dvorišni zid, napraviti novu nadstrešnicu za psa. Vidit ćemo što će biti od toga svega - govori nam Perović te dodaje kako je pas tek prije nekoliko tjedana ponovo vraćen na isto mjesto i da od tad dobivaju prijave građana na koje se uvijek odazovu. 

- Ipak, nije mnogo toga u našoj nadležnosti. Također, vjerovali ili ne, ali zakonski on smije držati psa na lancu ako zadovoljava određene uvijete. Uostalom, on meni može reći da ga šeta svaku večer, ja to ne mogu znati... - naglasio je Perović te dodao kako će i danas kroz popodnevne sate provjeriti stanje životinje i ponovo porazgovarati s vlasnikom. 

image

Predivan pas koji je zaboravljen od svih a najviše od strane vlasnika

J. Mišković/cropix/Slobodna Dalmacija

Zakon je jasan: Stalno držanje pasa na lancu zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja od 2017. godine!

Uvjeti držanja kućnih ljubimaca prema Zakonu o zaštiti životinja

Članak 51.
(4) Zabranjeno je držati pse stalno vezane ili ih držati u prostorima za odvojeno držanje pasa bez omogućavanja slobodnog kretanja izvan tog prostora.

(5) Uvjete i način držanja kućnih ljubimaca iz stavaka 1., 3. i 4. ovoga članka propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave.

Osim navedenog Zakona, držanje pasa regulirano je i gradskim odlukama o uvjetima i načinu držanja kućnih životinja.

Odluke gradova u RH dostupne su na internetu, a ako ih se netko ne drži, može se pozvati komunalno redarstvo. Komunalno redarstvo obavlja nadzor nad provedbom odredaba odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. Takve odluke propisane su za svaki grad posebno i mogu se pronaći na internetskim stranicama gradova.

Članak 14.

Pas se ne smije držati tako da je trajno vezan, a povremeno se može vezati samo u slučajevima kad je to nužno zbog sigurnosti psa i ako ne postoji mogućnost smještanja u ograđeni prostor za pse.

Ako se pas mora povremeno vezati, pas dužine do jednog metra ne smije se vezati na dužinu kraću od 3 m, a pas dužine veće od jednog metra ne smije se vezati na dužinu kraću od trostruke dužine psa mjereno od vrška repa do vrha njuške.

Psa se ne smije trajno smještati u ograđenom prostoru, a povremeno se može smještati u ograđeni prostor kojem je natkriveno najmanje 1/3 površine i površina kojeg minimalno iznosi:
- najmanje 6 m2 za psa mase do 20 kg,
- najmanje 8 m2 za psa mase iznad 20 kg.

16. travanj 2024 14:38