StoryEditorOCM
4 kantunaAPEL NA MEDIJE

Nekić nakon Radetinih optužbi za zapošljavanje pedofila: "Trebat će mi nekoliko dana da se smirim. Ovo je ispod svakog ljudskog dostojanstva"

Piše Zadarski.hr
26. ožujka 2024. - 13:27

- Mislim da možete razumjeti koliko sam ljut i ogorčen ovakvom situacijom. Mislim da je ispod ljudskog dostojanstva dati takvu izjavu – izjavio je Joso Nekić, pročelnik gradskog odjela za odgoj i obrazovanje, nakon što je Daniel Radeta, njega i bivšeg ravnatelja Gimnazije Vladimira Nazora, Radu Šimičevića, izravno prozvao na sjednici Gradskog vijeća da je u jednoj zadarskoj osnovnoj školi zaposlio osobu iz HDZ-a za koju je znao da ima pedofilske skolnosti.

- Mislim da nema nijedne osobe na svijetu koja bi podupirala i zagovara pedofiliju, naprotiv, prvi sam u medijima izrazi žaljenje u ime grada u svezi nedavnih događanja. S jedne strane ovo je besprizorno privlačenje pozornosti, a s druge neki vijećnici daju podršku Radeti na ovakvom istupu, i to isti vijećnici koji ne mogu zadržati minimum dostojanstva te političke i društvene odgovornosti da o slučaju ne govore u javnosti jer zakon za sve nalaže da su istrage tajne. Ravnatelji škola su uostalom potpisali izjave o povjerljivosti da bi zaštitili žrtve, odnosno djecu – kazao je Nekić dodavši da će mu nakon ovoga trebati nekoliko dana da se smiri.

- Spreman sam Radetu izvesti na pozornici da ponavlja ove stvari pa da se vidi o kakvim se to ljudima zapravo radi. Ovo je ispod svakog ljudskog dostojanstva a kamoli gradskih vijećnika bilo kojeg grada ili javnog djelatnika.

Na novinarsko pitanje kako je to tema navodne pedofilije u zadarskoj školi postala javna tema, s obzirom na zakon koji štiti djecu, a Radeta nije prvi vijećnik koji o tome priča, Nekić je rekao da svi trebamo sačuvati racionalnost.

- Ne smijemo žrtvu dodatno izlagati i na tome ustrajavati. Treba zaštiti te krhke članove društva i po tome se vidi kakvi smo ljudi i društvo. Način na koji oni nastupaju je poražavajući, ali vidimo i u cijeloj državi da nije više bitan zakon, ustav i ljudski odnosi. Ovo nema smisla i treba zaustaviti, a vas medije vidim da na ovakve stvarima oštro progovorite i odgovorite – kazao je Joso Nekić.

27. travanj 2024 08:46