StoryEditorOCM
4 kantunaHNS U PROBLEMU?

‘Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK Zadar ima za posljedicu nasilno guranje Zadrana u veći rang, na štetu NK Zagore‘

Piše Dalmatinski nogomet/zadarski.hr
1. lipnja 2023. - 14:51

Prvak 3. NL jug, Zagora, ostaje bez šanse za plasman u viši rang jer im HNS Nije izdao licencu. U kvalifikacije će tako Zadar ili Junak. Razočarani su u NK Zagora, svoje navijače su obavijestili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti s portala Dalmatinski nogomet.

- Na temelju provedenog postupka ocjene ispunjenja kriterija za 2. NL za natjecateljsku sezonu 2023./2024., te odluke Komisije za natjecanje o neispunjavanju istih od strane NK “ZAGORA” Unešić, NK ZAGORA izdaje priopćenje kojim želi navijače i javnost obavijestiti o nekim nepobitnim činjenicama. NK “ZAGORA” ima 132 registrirana nogometaša u omladinskom pogonu kluba (za ispunjenje kriterija potrebno 100), koji su raspoređeni u 5 uzrasnih kategorija u klubu (mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti, juniori, B momčad), te 30 registriranih seniora, što ukupno čini 162 registrirana igrača u COMET sustavu HNS-a.

Također NK “ZAGORA” posjeduje ugovor o suradnji s NK DOŠK DRNIŠ, kojemu po ugovoru iz sedmog mjeseca 2022.g., ustupa svoju kategoriju početnika, te je istu kategoriju početnika prijavila za novu natjecateljsku sezonu 2023./2024. pod svojim imenom NK “ZAGORA” Unešić.

Također, NK “ZAGORA” ima svoju B momčad koja nastupa u županijskoj ligi Šibensko kninske županije, te pomaže klubovima u svojoj okolici (NK MIHOVIL, NK DOŠK, NK RUDAR), a sve u cilju kako bi se navedena liga održala. NK “ZAGORA” na taj način vlastitim resursima pomaže nogomet u Šibensko – kninskoj županiji te je zajedno sa našim predsjednikom Mariom Paićem jedan od najbitnijih faktora pomoći Nogometnom Savezu Šibensko- kninske županije.

lz gore navedenih činjenica, razvidno se zaključuje da se NK “ZAGORA” Unešić godinama ponaša kao partner Hrvatskom Nogometnom Savezu kroz navedenu pomoć svome matičnom savezu.

Bitno je navesti, da NK “ZAGORA” zadovoljava sve kriterije za natjecanje u 2. NL HNS-a, po zakonu koji je donesen 2021.g. Međutim, tijela HNS-a, 02.08.2022. godine donose akt u kojem piše kako je kriterij za 2. NL i momčad početnika koji moraju nastupati pod imenom kluba tražitelja licence, i drže se zakona kojeg su donijeli tijekom natjecateljske godine, i zanemaruju statut HNS a, u kojem uredno piše da natjecateljska godina traje od 01.07. tekuće godine do 30.06. sljedeće godine i da akti doneseni tijekom natjecanja ne mogu biti validni za tekuću sezonu.

Istovremeno, tijela HNS-a, protivno aktima Hrvatskog nogometnog saveza, u proces licenciranja stavljaju HNK ZADAR, iako navedeni klub na to nema pravo zbog pravila TRI GODINE UEFE da klub mora imati tri godine u natjecanju pod HNS-om, da bi se stavio u proces licenciranja.

NK “ZAGORA” Unešić je u protekle dvije godine uložila sredstva u iznosu od preko 300.000,00 Eura, za podizanje infrastrukture na stadionu (nova zgrada uprave kluba, uređenje svlačionica), te u proteklih mjesec dana preko 100.000,00 Eur-a (uređenje stadiona), a sve kako bi stekla infrastrukturne uvjete za 2. NL, i ponosni smo što trenutno imamo infrastrukturu i za veći rang od 2.NL.

Bitno je napomenuti, da su navedena sredstva od članova i sponzora kluba, a ne novac iz općinske ili državne blagajne.

NK “ZAGORA” ima oko 600 članova s godišnjim pretplatama, te mnogo simpatizera, i raste kao klub iz godine u godinu s ciljem da bude lokomotiva koja će pokrenuti razvoj ovog lijepog, ali zapuštenog kraja.

NK “ZAGORA” ne može i neće dopustiti da o njezinoj sudbini kao član Komisije za natjecanje HNS-a odlučuje čovjek s pravomoćnim kaznenim presudama za gospodarski kriminal u Republici Hrvatskoj.

Nećemo dopustiti da isti gospodin našem djelatniku u telefonskom razgovoru kaže citiramo: ”Čekao sam 8 godina da se osvetim tebi i tvome klubu”, i da to prođe nekažnjeno. Nećemo dopustiti da lokalni šerifi bez ikakvih funkcija, ali bliski određenim strukturama u HNS-u, godinama određuju što će i kako će biti.

Odvjetnički tim NK “ZAGORE” svim pravnim sredstvima zaštitit će klub, te će poduzeti pravne korake prema HNS-u, i ljudima koji ne poštuju zakon, te će o svim koracima koje poduzima naš odvjetnički tim biti upoznat Ured Predsjednika Vlade RH, Ured Predsjednika RH, Ministarstvo Uprave RH, Ministarstvo Turizma i Sporta RH, Hrvatski Olimpijski Odbor, te Sportski Sud u Lausannei. Također, odvjetnički tim našeg kluba uložit će Žalbu na ovu odluku u propisanom roku Izvršnom Odboru HNS-a, i tijelima koja su donijela ovakvu odluku protiv nogometa.

Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK ZADAR, ima za posljedicu nasilno guranje istog kluba u veći rang, na štetu NK ZAGORE, koja je to zaslužila na zelenom terenu suverenim sportskim rezultatom i prvim mjestom, kao i rezultatima naše Uprave koja je klub dovela na ovaj sportski i infrastrukturni nivo.

Kao sportaši, nogometni djelatnici, poduzetnici, sponzori i navijači, ne možemo podnijeti ovu nesportsku krađu za zelenim stolom, te želimo da o nama kao klubu i o ovoj cjelokupnoj situaciji sudi nogometna i ostała hrvatska sportska javnost.

Zahvaljujemo se mnogim klubovima i sportskim djelatnicima na podršci, i čvrsto se nadamo da će nogomet pobijediti!" prenosi portal Dalmatinski nogomet.

Uprava NK ZAGORA UNEŠIĆ

​Unešić, 1.6.2023.

04. listopad 2023 02:02