StoryEditorOCM
4 kantunaKOD BRANIMIRA

Možemo! u Zadru: hrvatska desnica surađuju sa strankama i organizacijama koje otvoreno dovode u pitanje granice Republike Hrvatske

Piše Hina
31. svibnja 2024. - 09:35

Kandidati stranke Možemo! za Europski parlament čestitali su u četvrtak Dan državnosti RH rekavši da će braniti vladavinu prava u EU i Hrvatsku od desnice koja surađuje s Orbanom i Fratelli d’Italia koji, kako su naveli, dovode u pitanje granice Republike Hrvatske.

Koordinatorica stranke Sandra Benčić u povodu Dana državnosti u Zadru je izjavila da je ovaj simbolički datum, kada je zasjeo prvi višestranački Sabor 1990. godine, ‘važan podsjetnik koliko su svaki izbori bitni, pa tako i oni Europski parlament‘.

Navela je kako su demokracija, smjenjivost svake vlasti na izborima, poštovanje temeljnih ljudskih prava i načelo da vlast na svakoj razini proizlazi iz naroda teško izborene civilizacijske vrijednosti, kako u Europi, tako i prije 30 godina u Hrvatskoj. 

Benčić je istaknula da su ideje jednakosti ljudi, naroda i država duboko ukorijenjene u svakom Europljaninu i građaninu Hrvatske te da su jednakost i jednakopravnost temelji od kojih ne odustaju. No, ustvrdila je, u Europi i Hrvatskoj ponovno imamo političke aktere koji se protive tim temeljnim postavkama.

"Oni koji promiču ideologije temeljene na strahu i mržnji, koji manje ili više otvoreno veličaju Putina i njegov režim, koji se povezuju na agendi nejednakosti žena, koji bi ispisivali djecu iz škola jer im se ne sviđaju temelji naše države upisani u Ustav", navela je.

Benčić kaže kako desnica napada temelje naše državnosti kada se s akterima poput Fratelli d‘Italia ili Orbanovim pulenima sastaje, surađuje i sprema s njima u zajedničku "obitelj" u Europskom parlamentu. 

"Surađuju sa strankama i organizacijama koje otvoreno dovode u pitanje granice Republike Hrvatske. Takva desnica nije suverenistička, ona je kao što je i uvijek bila, trgovačka i štetna", dodala je.

Druga na listi Možemo! za EP Jelena Miloš rekla je da će Možemo! biti brana radikalnoj desnici u Europi, kao što je to u Hrvatskoj. 

Podsjetila je da su Europski Zeleni, čijoj grupaciji Možemo! pripada, jasno rekli da neće podržati većinu u Europskom parlamentu koja bi uključivala radikalnu desnicu.

"Nažalost, Europska pučka stranka, čiji je i HDZ član, to nije rekla, već ostavljaju prostor za isti scenarij koji su napravili i u Hrvatskoj", ustvrdila je Miloš.

Naglasila je da se temeljne vrijednosti na kojima Europa počiva, spašavaju na izborima 9. lipnja te pozvala građane da izađu na izbore i ne dopuste mogućnost uvođenja autokratskih režima. 

21. lipanj 2024 07:14