StoryEditorOCM
4 kantunaMOST „6X152”

Škarica za gradonačelnika: Zadru nedostaje 400 socijalnih stanova! Bunja za župana: Ovaj grad je prijestolnica političke korupcije!

Piše Iva Ivanac
9. travnja 2021. - 12:43

Dr. Rade Škarica za gradonačelnika i i dr.sc. Đani Bunja za župana, kandidati su MOST-a na idućim lokalnim izborima. Kandidat za zamjenika gradonačelnika je Mladen Malta, a Ivana Matić za zamjenika župana. Predstavljanje je održano u petak na brodu „Leut” kod gradskog mosta s naglaskom na „nacrt izbornog programa” pod nazivom „6x152“.

- Dimenzije zadarskog mosta su vam 6 metara širine i 152 dužine. Most spaja dvije obale i grad ujedinjuje u jednu cjelinu, ali radi se i o programu Mosta koji je podijeljen u 6 tematskih cjelina sa 152 idejna i programska rješenja, koja će predložiti, a nadamo se i provesti u sljedećem mandatnom razdoblju – kazao je rade Škarica i dodao kako dosadašnje upravljanje gradom polučuje niz kritika.  - Nezadovoljstvo je politikom prostornog planiranja, nedostatkom zelenih površina i prostora za djecu. Ne možemo biti zadovoljni samo POS-ovm gradnjom u ovom obliku, tu trebaju biti uključeni subvencionirani stanovi. Nismo sagradili socijalne stanove, grad nije otkupio stanove u vlastitom vlasništvu za najugroženije kategorije stanovništva, nedostaje oko 400 takvih stanova, kazao je Škarica, Zadranima poznat kao voditelj Odjela za neurokirurgiju u OB Zadar, ali kao bivši zamjenik gradonačelnika 2005. iz HSP-a. MOST će sigurno racionalnije i bolje raspolagati proračunskim novcem, istaknuo je Škarica, dodavši kako na izbore izlaze samostalno jer smatra kako mogu provesti kvalitetno i sasvim novo rukovođenje gradom.

- To je rukovođenje gradom koji bi trebao postati još ljepši i ugodniji za stanovanje za sve kategorije stanovništva, rekao je najavivši kako će, kada pobijede, provesti temeljitu analizu zapošljavanja u gradskim tvrtkama, jer je neodrživo da neke od njih imaju 14 direktora i zamjenike savjetnika.

Kandidat za župana, Đani Bunja, objasnio je i zašto je MOST-ovo predstavljanje održano na brodu.

- Ovaj brod simbolizira ukradenu sadašnjost Zadra. To nije bilo kakav brod, koji svjedoči o bogatoj pomorskoj prošlosti i vremenu kada je Zadar bio slavan. On je ovaj grad učinio prijestolnicom političke korupcije. To je brod zadarske pomorske policije na kojem je počinjenja izborna krađa na lokalnim izborima 1997. godine kada je s glasačkim listićima sa zadarskih otoka krenuo u 20 sati, a stigao sutradan u 16 sati. Zašto je toliko putovao, zato što je trebalo tiskati nove glasačke listiće i zapisnike o radu biračkih odbora, a kad ih se dopremilo, brodski su junaci krali i ukrali samo dva vijećnika. Izbornu je krađu svojom nazočnošću blagoslovio i kočoperni dužnosnik zadarskog državnog odvjetništva, šteta što je morao završiti u mirovini. Istragu je vodila skromna državna odvjetnica, a zbog ljubavi prema brodskim junacima nevina nije ostala ni nekadašnja perjanica zadarske oporbe, kazao je Bunja dodajući kako su ta događanja objavljena i u jednom uglednom međunarodnom znanstvenom časopisu kojeg će učiniti dostupnim javnosti.

Na medijskoj konferenciji predstavljen je i kandidat za načelnika Općine Kolan, Šime Gligora, a kandidate MOST-a u zadarskoj županiji podržao je i saborski zastupnik Ante Kujundžić. prema privatnom sektoru.

Malta predlaže mjere za poduzetnike

Aktualni gradski vijećnik Mladen Malta predstavio je glavne ideje programa MOST-a o poduzetništvu.

- Smanjenje poreza na potrošnju koji je sada tri posto, što bi ugostiteljima, s obzirom na krizu, jako dobro došlo. Oslobađanje jednog kvartala komunalne naknade za sve djelatnike, treće, smanjenje gradskog prireza na dohodak, četvrto, cjelogodišnja poslovanja trebaju imati prednost nad sezonskim kroz manje cijene najmova prostora i javnih površina, a tako bi se dao doprinos i oživljavanju gradske jezgre, istaknuo je Mlata naglašavajući kompletnu pomoć za zadarsko gospodarstvo iz fonda za oporavak Vlade RH koju treba ravnomjerno raspodijeliti prema županijama i gradovima, te ciljano usmjeriti novce

18. travanj 2024 07:08