StoryEditorOCM
4 kantunaNA MJESTU TRAGEDIJE

Mještani: Cijelo je Kožino crna točka! Godinama apeliramo, policiji, Gradu i Hrvatskim cestama. Svi se oglušuju i onda se dogodi ova tragedija...

Piše Iva Ivanac
20. travnja 2021. - 19:00

- Cijelo Kožino je crna točka! - revoltirana je mlada mještanka Kožina gdje se u ponedjeljak navečer oko 22.25 sati dogodila teška prometna nesreća u kojoj su smrtno stradala dvojica mladića.

- Godinama apeliramo, zovemo nadležne, policiju, grad, Hrvatske ceste, ali svi se oglušuju. I onda se dogodi ovo... kaže naša sugovornica iz mjesta koje administrativno pripada Gradu Zadru.

Nesreću je izazvao 18-godišnjak iz Zadra koji se svojim Mercedesom sa sporedne ceste Put Primorja htio uključiti na glavnu državnu cestu D-306. No nije se zaustavio na znaku stop, već je produžio prema naprijed i udario u Fiata kojim je upravljao 21-godišnjak. U Fiatu, koji je vozio iz pravca Zadra u smjeru Nina, bio je i 20-godišnji putnik. Oboje su preminuli na mjestu nesreće.

Vozač Mercedesa se zabio u lijevi bočni dio Fiata, a Fiat je od udarca sletio s kolnika polomivši prometni znak, ogledalo te reklamni pano. Zaustavio ga je tek betonski zid od kojeg se odbio da bi se ponovno vratio na kolnik, ali okrenut na bok.

U srijedu ujutro na mjestu događaja još su se vidjeli tragovi nesreće. Pored ceste se nalaze dijelovi plastike od sudara, motorno ulje je pomiješano s mrljama krvi, a mještani donose svijeće za poginule...

- Čula sam strašni prasak i pogledala kroz prozor, ali u početku ništa nisam vidjela. Nakon pet-deset minuta čula sam hitnu i policiju i tek tada shvatila da se dogodila prometna nesreća. Jako tužno, govori nam stanovnica prizemne kuće, udaljene svega nekoliko metara od mjesta nesreće.

Mještani su bijesni. Nije ovo prvi put da se u njihovom mjestu dogodila prometna nesreća na ovakav način. Ne postoji, kažu, samo jedna crna točka u Kožinu. Crna točka je gotovo svako raskrižje koje povezuje mjesto s državnom cestom na kojoj se dogodila nesreća.

- Konstantno apeliramo, nema kod koga nismo, Grad, Hrvatske ceste, policija... Nije ovo prvi put da se dogodila nesreća, ali sada su dva mlada života izgubljena. Pa vidite li vi ovo raskrižje, ovi koji dolaze sa sporedne ceste nema šanse da išta vide. Tu im smeta živica i zid, s druge strane ogledalo ne valja jer se na njemu ništa ne vidi ako sunce tuče u njega, niti se u noći može raspoznati koliko je automobil udaljen. Ja znam kad sama izlazim autom na mjestu gdje se dogodila nesreća da spustim prozor i osluškujem ima li auta, a onda pun gas izletim jer ti jednostavno ne vidiš dolazi li itko i je li cesta prohodna, objašnjava nam mlada djevojka, a njenu priču podupiru i ostali mještani.

Govore kako znaju da je u ovom slučaju auto izletjelo sa sporedne ceste i nije znalo na znak stop, ali dodaju i kako je Kožino jedino mjesto gdje nema kamera za nadzor brzine.

- Bude policije, ali stoje ili na početku ili na kraju mjesta. Mjestom prolaze presretači, ali nisu tu dan-noć, najviše budu u sezoni. S obzirom da je ova cesta ravna i nema nikakvih većih zavoja tu voze kao da je reli-staza, a ne naseljeno mjesto uz cestu. Prije par godina je baš na istom mjestu za dlaku izbjegnuta nesreća jer je vozačica dolazila iz sporedne ulice, a drugo se auto kretalo iz smjera Nina prema Zadru. Kako je ona izletjela, vozač je naglo skrenuo i zabio se u autobusnu stanicu. Cijelu ju je skršio, sreća da nije bilo automobila iz suprotne strane jer bi tko zna što bilo, odmahuje rukom pa dodaje kako su njeni roditelji koji žive u blizini mislili da je u noći nesreće grom negdje pukao ili da je bio potres. Međutim, kad su otvorili škure, imali su što i vidjeti...

- Najjednostavnije je da stave kamere i onda nitko neće voziti brzo, nitko neće izlijetat i tek će tada svi paziti kako voze. A dok to ne stave, nemamo o čemu razgovarati, govori nam.

Nedaleko od mjesta nesreće zatičemo joj jednog mještanina ljutitog na nadležne koji se oglušuju o njihove apele.

- Ja od straha ne smijem dijete pustiti samo. Naježim se kad vidim kamione kako ovuda prolaze, briga njih za ograničenja. Pa da mu netko izleti na cestu, nema šanse da bi se on zaustavio – kaže.

Oni koji su prvi priskočili u pomoć, nisu htjeli razgovarati s novinarima. Još su uvijek pod šokom i ne mogu vjerovati da im se takva nesreća dogodila u dvorištu. Ali se slažu sa svojim mještanima da je bilo pitanje vremena kad će netko na ovoj cesti poginuti.

Mladi vozač koji je skrivio prometnu nesreću u utorak je oko jedan sat predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava za izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom upućena je županijskom državnom odvjetništvu. U krvi nije imao alkohola.

Hrvatske ceste: Postavili smo trepteći znak

- Brzina vozila kroz naselje definirana je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama i iznosi 50 km/h ako prometnim znakom nije drugačije definirano. Hrvatske ceste su kroz naselje Kožino postavljanjem dodatnog znaka ograničenje 50 km/h naglašenim trepćućim svjetlom dodatno naglasile ograničenje. Fizičke zapreke poput ležećih uspornika u pravilu se postavljaju na lokalnim i nerazvrstanim cestama. U opremu za smirivanje prometa također pripadaju i svjetlosna pomagala, a ona su postavljenja, napisali su iz Hrvatskih cesta dodajući kako postavljanje kamera za nadzor brzine nije u njihovoj nadležnosti. Dodatno su poslali i fotografiju kojom dokazuju da su postavili trepteći znak za ograničenje brzine – kazali su iz Hrvatskih cesta, na naš upit zašto ne odgovaraju na apele i molbe mještana Kožina da pojačaju sigurnost i signalizaciju na kobnoj cesti.

Grad Zadar: Postavit ćemo kameru u Kožinu

Zbog učestalih prometnih nesreća Grad Zadar je u suradnji s PU zadarskom pokrenuo inicijativu postavljanja kamera za nadzor brzine. Za sada su postavljene tri kamere, do kraja ove godine planira se postaviti još deset.

- Nažalost i ovakvi tužni događaji ukazuju na opravdanost inicijative koju je pokrenuo Grad Zadar u suradnji sa zadarskom policijom, postavljanje kamera za nadzor brzine. Iako državnom cestom i samim križanjem upravljaju Hrvatske ceste zatražit ćemo suglasnost od njih kako bi izradili elaborat. Lokacije za postavljanje kamera utvrđuju se nastavno na analizu MUP-a. Nakon prve tri postavljene kamere koncem prošle godine pokrenuli smo prije mjesec dana nabavku za novih deset, istaknuo je Robertino Dujela, pročelnik gradskog odjela za komunalne djelatnosti.

17. travanj 2024 17:30