StoryEditorOCM
4 kantunaRAT ZA MARINU

"Labora" piše Butkoviću i Longinu: Podrška načelniku Pelicariću je podrška zlouporabi položaja s ciljem pribavljanja osobne koristi!

Piše Zadarski.hr
21. rujna 2024. - 21:07

Tvrtka Labora iz Turnja, koja je izabrana za koncesionara buduće nautičke marine u Svetom Petru, uputila je pismo zadarskom županu, Skupštini Zadarske županije i nadležnom pročelniku u kojem od njih traži da povuku s dnevnog reda sjednice županijske skupštine najavljene za utorak prijedlog odluke o raskidu ugovora za izgradnju 16 milijuna eura vrijednog projekta u Općini Sveti Filip i Jakov. Njihov zahtijev upućen je i ministru Olegu Butkoviću, državnom tajniku Josipu Bilaveru te Nini Perko, ravnateljici Odjela za pomorstvo u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Prenosimo ga u cijelosti. 

image

Idejno rješenje nautičke marine u Svetom Petru sa 199 vezova i benzinskom postajom

Općina Sv. Filip I Jakov/Slobodna Dalmacija

Poštovani,

Obraćamo Vam se u svezi prijedloga ”ODLUKE o ukidanju Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luka nautičkog turizma s benzinskom crpkom Sv. Petar, Općina Sveti Filip i Jakov“ te želimo još jednom ukazati na cijelu proceduru, a u namjeri da se izbjegnu veliki materijalni troškovi i budući sporovi koji će proizaći ukoliko se dade podrška evidentnoj zlouporabi položaja i ovlasti od strane načelnika Općine Zorana Pelicarića i njegovih suradnika.

Svaka podrška načelnika Zorana Pelicarića u ovom slučaju je podrška kaznenom djelu zlouporabe položaja s ciljem pribavljanja osobne koristi, a što je jasno vidljivo kad ukratko popratimo kronologiju razvoja događaja, kao što slijedi:

Na inicijativu Općine Sveti Filip i Jakov raspisan je natječaj za odabir budućeg investitora-koncesionara koji bi svojom investicijom ostvario u prostoru ono što je zamislila Općina Sveti Filip i Jakov, a koji proces dodjele koncesije Zadarska županija kao nositelj koncesije provodi u djelo. Nakon raspisivanja natječaja za dodjelu koncesije odabran je najbolji ponuditelj koji je bio znatno povoljniji od drugog ponuditelja (bila su samo dva ponuditelja).  

- 12. lipnja 2023. godine je povjerenstvo Zapisnikom o pregledu i ocjeni ponuda utvrdilo da je društvo LABORA d.o.o. zadovoljilo sve uvjete natječaja te dostavilo propisno svu dokumentaciju i dalo uredno bankarsko jamstvo za valjanost ponude. Predmetni Zapisnik nisu potpisali samo Šime Mršić, zamjenik predsjednika i Jure Jelenić, predstavnik Općine Sv. Filip i Jakov. Obojica su predstavnici stručnog povjerenstva koje se sastojalo od šest članova i dolaze i okolice Sv. Filipa i Jakova i direktno zastupaju interese Općine po uputi načelnika Zorana Pelicarića 

- 27. lipnja 2023. godine Zadarska županija donosi „Odluku o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luka nautičkog turizma s benzinskom crpkom Sv. Petar, Općina Sveti Filip i Jakov“. U dijelu natječajne dokumentacije, a tako i u dijelu Odluke je stajao uvjet koji ponuditelj nije mogao ispuniti bez sudjelovanja Općine Sveti Filip i Jakov, a koji se odnosio na pristupni put koji se nalazi van obuhvata koncesije. U uvjetu je stajalo da je ponuditelj dužan financirati pola (1⁄2) neposrednog pristupnog puta za koji je Općina Sveti Filip i Jakov trebala pripremiti projektnu dokumentaciju, građevinsku dozvolu, troškovnike i prijedlog ugovora o sufinanciranju. Ništa od navedenoga Općina Sveti Filip i Jakov nije pripremila niti je dala na uvid kako ponuditelju tako niti Zadarskoj županiji. Jedini zahtjev koji je Općina Sveti Filip i Jakov tražila od ponuditelja je bio da plati 500.000 EUR-a kao polovični iznos ukupnog troška Općini Sveti Filip i Jakov bez ikakvog pravnog osnova i dokumenta iz kojih bi bilo vidljivo koliki je obuhvat prometnice koja se odnosi na neposredni pristupni put, koliko on košta, kad je potrebno uplatiti novac i na koji način će Općina Sveti Filip i Jakov potrošiti novac koje  je primila od ponuditelja te dokaz ima li Općina Sveti Filip i Jakov osiguranu drugu polovicu potrebnih sredstava (stvaran iznos nepoznat) koja su potrebna da bi se cjelokupna dionica puta završila u zadanom vremenskom roku.

Nakon što je predstavnik društva LABORA d.o.o. odbio platiti  iznos od 500.000 EUR-a koji nije imao nikakvu pravno utemeljenu osnovu, načelnik Općine Pelicarić je pisanim putem izričito i oštro od Zadarske županije zahtijevao da donese odluku o ukidanju Odluke o odabiru od 27. lipnja 2023. godine, iz kojeg zahtjeva je vidljivo da načelniku Pelicariću nije bitna izgradnja marine u Svetom Petru ukoliko on nije odabrao ponuditelja po njegovoj mjeri, a ne po uvjetima javnog natječaja. 

Iz ovog djelovanja je jasno vidljivo da se radi o zlouporabi položaja radi pribavljanja osobne koristi te da načelniku Pelicariću od primarnog interesa nije izgradnja marine, već mu je od primarnog interesa tko će biti investitor i to zanemarujući kriterij da je društvo ponuditelj LABORA d.o.o. dalo tri puta bolju ponudu Republici Hrvatskoj, Zadarskoj županiji i Općini Sveti Filip i Jakov, koja bi trebala rezultirati s više od 2.000.000 EUR-a  prihoda u odnosu na drugog ponuditelja. Vidljivo je da se radi o ozbiljnom kaznenom djelu koje nadležne institucije RH moraju obraditi te utvrditi sve nepravilnosti i odlučiti u kojem pravcu djelovati. Od nadležnih institucija RH ćemo zahtijevati provođenje detaljne istrage u ovom predmetu. Također ćemo o svemu obavijestiti hrvatsku javnost. 

Obzirom da je Zadarska županija pripremila prijedlog „ODLUKE o ukidanju Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – luka nautičkog turizma s benzinskom crpkom Sv. Petar, Općina Sveti Filip i Jakov“ a s obzirom da u obrazloženju iste ne nalazimo nikakvu pravnu osnovu za takvu odluku osim samog zahtjeva i želje načelnika Zorana Pelicarića koji koristi svoj položaj predstavnika Općine Sveti Filip i Jakov, te zahtijeva Općinskog vijeća koje je također izmanipulirano jednostranim prikazom činjenica od strane istog načelnika i njegovih pomagača, zahtijevamo da se predmetna Odluka povuče. 

Navedene želje nisu utemeljene niti su valjani zakonski osnovi za donošenje ovakve Odluke, a posebno ako uzmemo u obzir da se u potpunosti zanemarilo mišljenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je u suprotnosti predloženoj Odluci, a koje je mišljenje dano na zahtjev i upit Zadarske županije. 

Zbog svega navedenog Labora d.o.o. je zatražila upravni nadzor od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a sve kako bi spriječili dodatne troškove, sudske sporove, te u konačnici neispunjavanje planova gradnje predmetne marine za koje je sama Općina Sveti Filip i Jakov smatrala da je jako bitna kao infrastrukturni projekt za cjelokupni kraj Svetog Petra i Svetog Filipa i Jakova. Zar je moguće da sav taj interes i važnost marine nemaju nikakav značaj niti vrijednost ukoliko ponuditelj nije po mjeri načelnika općine Zorana Pelicarića i njegovih pomagača? 

Zahtijevamo od župana, predsjednika županijske skupštine i pročelnika Upravnog odjela za pomorsko dobro more i promet koji su i pripremali dnevni red, da skinu točku dnevnog reda br. 16 vezanu uz poništenje Odluke o davanju koncesije s Županijske skupštine zakazane za 24. rujna 2024. godine (utorak) te da se omogući provedba upravnog nadzor od strane nadležnog ministarstva i temeljito obrade sve činjenice tako da se, nakon razumske analize, dođe do najboljeg rješenja za predmetnu situaciju.

S poštovanjem,

Marko Santini

Na znanje:

    • Oleg Butković, ministar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

    • Josip Bilaver, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

    • Nina Perko, ravnateljica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

image

Pismo Labore Zadarskoj županiji

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Pismo Labore Zadarskoj županiji

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
image

Pismo Labore Zadarskoj županiji

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija
21. rujan 2024 23:00