StoryEditorOCM
4 kantunaRADOVI NA POLUOTOKU

Kod stare Tehničke ‘izronio‘ renesansni bedem: "Povezivao je bastione Moro i Grimani, te činio dio jednog od najbolje branjenih gradova!"

Piše L.B.
24. listopada 2022. - 13:25

Prilikom izvođenja radova na obnovi zgrade stare Tehničke škole, gdje se prostor obnavlja za potrebe Sveučilišta u Zadru, naišlo se na ostatke starih zidina, te su na terenu arheolozi.

- Tijekom arheološkog nadzora otkriveni su ostatci renesansnog bedema s pripadajućim kontraforima. Navedene strukture otkrivene su i prilikom ranijih arheoloških radova, međutim, tek su trenutna istraživanja otkrila punu duljinu kontrafora, ali i nove masivne strukture koje se tek čiste kako bi im se otkrila namjena i okvirna datacija - kazala je Maja Grgurić Srzentić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, koja ujedno provodi arheološki nadzor na ovom gradilištu.

- Spojni bedem povezivao je bastione Moro i Grimani, te činio dio jednog od najbolje branjenih gradova toga razdoblja. Danas je djelomično porušen i izranjavan brojnim probojima za razne instalacije, tako da su tekuća arheološka istraživanja od neprocjenjive važnosti. Nakon završetka radova sve strukture će se ponovo zatrpati i čekati neka buduća istraživanja kako bi opet, barem nakratko, podsjetila na burnu prošlost i snagu grada Zadra - istaknula je Maja Grgurić Srzentić, koja arheološki nadzor vodi uz pomoć studenata arheologije i radnika tvrtke Konektor.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
01. srpanj 2024 09:36