StoryEditorOCM
4 kantuna"HALO BING..."

Iz trgovine u Novalji odnijeli štapne usisivače, visokotlačne perače, mikrovalne pećnice...."Bili smo pijani i sve smo to napravili - spontano"

Piše B. S.
2. rujna 2024. - 17:27

Zbog grupne pljačke trgovačkog centra u Novalji na Općinskom sudu u Zadru, trojica optuženika nepravomoćno su osuđena na uvjetne zatvorske kazne. Incident se dogodio 29. rujna 2020. godine, kada su 28-godišnja ekonomistica iz Vira, 46-godišnji pekar iz Zagreba i 36-godišnji automehaničar iz Benkovca iskoristili odsutnost prodavača i otvoreni prolaz kroz kasu da bi ukrali raznovrsne predmete.

Popis ukradenih stvari bio je neobičan, uključujući tri štapna baterijska usisivača, tri visokotlačna perača, dvije mikrovalne pećnice, nekoliko boca alkoholnih pića, kao i higijenske proizvode poput Nivea krema i patrona za brijanje. Ukupna vrijednost ukradenih predmeta procijenjena je na 1.112,58 eura.

Sud je "trojcu" izrekao uvjetne kazne zatvora u trajanju od osam, deset i šest mjeseci, s rokom kušnje od četiri, tri i dvije godine. 

Prvookrivljenik je priznao da je sudjelovao u krađi, ali je odbacio tvrdnje o količini ukradenih predmeta.

- Bio sam u jako pijanom stanju i ne sjećam se svega. Uzeo sam samo jednu ili dvije stvari, možda mini wash i usisavač, ali to je bilo čisto iz zezancije, bez ikakvog motiva, spontano - izjavio je na sudu.

Druga okrivljenica, priznala je kazneno djelo i izrazila žaljenje zbog svog postupka.

- Žao mi je zbog onoga što sam učinila, i ne namjeravam više ponavljati takva djela. Želim normalno živjeti i raditi, ne želim biti u zatvoru - izjavila je Marić.

Sud je pregledao snimke nadzornih kamera koje su jasno prikazivale troje optuženika kako zajednički sudjeluju u pljački, koristeći kolica za prevoz ukradenih predmeta. Snimke su također pokazale njihovu međusobnu komunikaciju i način na koji su iznijeli ukradene predmete iz prostora trgovačkog centra. Sud je zaključio da su optuženici djelovali zajedno i po prethodnom dogovoru, unatoč tvrdnjama da je krađa bila spontana i neplanirana.

Oštećeni trgovački centar upućen je da imovinskopravni zahtjev ostvari u parnici, budući da je veći dio ukradene robe pronađen i vraćen.

18. rujan 2024 17:52