StoryEditorOCM
4 kantunaOPET PROBLEMI

Hrvatskim autocestama ne polazi za rukom davanje odmorišta Marune u koncesiju, ponuditelji ovog puta nisu uspjeli dokazati svoju sposobnost

Piše Iva Ivanac
26. rujna 2023. - 22:26

Izgleda kako Hrvatske autoceste (HAC) ni iz četvrtog pokušaja neće uspjeti dati u koncesiju odmorište Marune koje se nalazi na autocesti A1.

Iako su na četvrtom natječaju HAC uspjele dobiti dvije ponude, problemi su se pojavili prilikom pregleda dokumentacije.

- Na nadmetanje za povjeravanje prava korištenja cestovnog zemljišta i obavljanje pratećih djelatnosti u ugostiteljsko-smještajnom objektu na lokaciji odmorišta Marune, autoceste A1 Zagreb – Split –Dubrovnik zaprimljene su dvije ponude. Tijekom obrade ponuda i pripadajuće dokumentacije utvrđeno je da niti jedna ponuda nije bila potpuna u dijelu dokazivanja sposobnosti ponuditelja, odgovorili su iz HAC-a

Iako iz HAC-a nisu naveli, za očekivati je da će se i četvrti natječaj poništiti jer ponuditelji nisu imali potpunu dokumentaciju. 

Dosadašnja tri natječaja nisu urodila plodom jer na niti jedan od ta tri nije pristigla nijedna ponuda. Stoga su u HAC-u prilikom četvrtog natječaja odlučili promijeniti uvjete i sniziti cijene koncesije. U protekla tri natječaja budući je investitor HAC-u trebao isplaćivati mjesečni zakup od 5.521,03 eura, a na četvrtom natječaju je snižena cijena za oko 1.500 eura manje, odnosno 4.027,26 eura.

Iz četvrtog natječaja je i izbačen uvjet prema kojem investitor mora ukloniti drugu fazu objekta koja se odnosi na dodatne smještajne kapacitete za koje, prema objašnjenju iz HAC-a, nema interesa niti potrebe te čija izgradnja nije opravdana potražnjom korisnika autoceste.

Ostali uvjeti se na četvrtom natječaju nisu mijenjali pa je tako koncesija trebala trajati 25 godina, a investitor je nakon sklapanja ugovora trebao dobiti rok od godinu i pol dana za dovršetak izgradnje I. faze objekta te početak obavljanja djelatnosti smještaja, trgovine i ugostiteljstva.

Ovo odmorište, popularnog naziva "Velebitska kraljica", bila je investicija hrvatskog kralja pršuta Mladena Nekića, koji je 2006. godine s tvrtkom "Mataš M.N.“ od HAC-a za 32.000 kuna mjesečno dobio pravo na koncesiju. Njegova se tvrtka vrlo brzo našla u problemima pa je Nekić ugovor s HAC-om prebacio na svoju drugu tvrtku "Jasen". No i ta se tvrtka ubrzo našla u sličnim problemima. 

 

01. lipanj 2024 08:31