StoryEditorOCM
4 kantunaSMRT JERKA BOBANA

Hrvatski slučaj Georgea Floyda, očajna majka tvrdi: I mog sina policajac je ugušio koljenom. Likvidirali su mi jedinca, neću odustati od istine!

Piše Vladimir Urukalo
9. lipnja 2020. - 14:43

U Americi se danima nižu masovni prosvjedi potaknuti brutalnom policijskom intervencijom koja je rezultirala smrću Afroamerikanca Georgea Floyda (46) i to nakon što mu je policajac klečao na vratu gotovo devet minuta, dok je Floyd bio u lisicama i ležao na asfaltu licem prema dolje, piše Slobodna Dalmacija.

U Splitu se, pak, zbog slične situacije koja je rezultirala smrću njezina sina jedinca, tada 44-godišnjeg Jerka Bobana, već dvije godine Marija Ljubić, 67-godišnja umirovljenica iz Splita, bori kako bi pred institucijama dokazala da je i njezin sin, kako kaže, ubijen u policijskoj intervenciji.

Nakon njegove smrti istragu je provodio ŽDO Split, no zaključeno je da nema osnovane sumnje da je u pitanju ubojstvo, već da postoje osnove sumnje da je policajac Marin Čagalj iz nehaja prouzročio Bobanovu smrt, odnosno da se on ugušio zbog policajčeva postupanja. Zato je istragu preuzeo ODO Split.

Bježao s drogom

Izvidi koje je proveo ŽDO Split pokazali su da su tog 2. lipnja 2018. policajci Jako Odrljin i Fabijan Ružić postupali prema Bobanu zbog zlouporabe droge: kad je pao na pod dok je bježao, primijenili su "ključ na lakat" kako bi ga vezali lisičinama. No, kako se on opirao, u pomoć su im došli kolege Marin Čagalj i Ante Juričić.

Prvi je koljenima pritiskao donji dio Bobanovih leđa dok ga je drugi držao za noge, a kad je Boban počeo zapomagati da se guši, policajac Čagalj nije odmah prestao koljenom pritiskati njegova leđa smatrajući da to ne ugrožava Bobanov život. No, ovaj je ubrzo umro.

image
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Splitska policija tada je izvijestila da su tog jutra oko 4.40 sati policajci koji su dežurali na blokadnom punktu u Ulici Hrvatske mornarice uočili kako iz pravca Poljuda prema njima ide kombi.

Čim ih je ugledao, na semaforu 20 metara prije punkta, vozač kombija, a naknadno je utvrđeno da se radi o Mihovilu Biuku, 31-godišnjaku iz Splita, iznenada je skrenuo u Zrinsko-frankopansku ulicu i dodao gas. Policajci uskaču u civilno vozilo i kreću za njima.

Vozač kombija skreće u blizini Arheološkog muzeja, u ulicu Table, i dolazi u slijepu ulicu kod poslovnice Splitske banke i ulaz na pazarić te više nije imao kuda. Prije nego što se zaustavio, iz kombija naglo istrčava suvozač Boban i počinje trčati prema parkiću.

Usput odbacuje torbicu i dva smotuljka s heroinom, koje su policajci poslije pronašli. Za njim je krenuo jedan od policajaca i ubrzo ga sustigao. Boban u tom trenutku viče i prijeti policajcu držeći u ruci krvavu špricu, no ovaj ga svladava tako što mu hvata ruke i na njih stavlja lisičine. Zatim ga je, tvrdili su u policiji, polegao na pod kako ovaj ne bi mogao pružati otpor i bježati. Boban je, dok je ležao svezan na podu, počeo govoriti da ne može disati, da mu treba zraka.

– Ubrzo su policijski službenici uočili da muškarac teško diše, odmah su mu skinuli sredstva za vezivanje, polegnut je na bok radi pružanja pomoći i pozvana je Hitna pomoć. Policijski službenik mu je do dolaska liječnika pokušao pružiti prvu pomoć. Tijekom liječničke intervencije na mjestu događaja, muškarac je u 5.20 sati preminuo – naveli su tada službeno iz splitske policije.

Po nalogu zamjenika županijskog državnog odvjetnika tijelo je prevezeno na obdukciju koju je obavila prof. dr. sc. Marija Definis. Utvrdila je da je uzrok smrti miješano trovanje jer je Boban konzumirao kokain, a bio je i povremeni ovisnik o opijatima.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

– Za mene je sve krenulo kada mi je sinov poznanik kazao da odmah skinem s interneta sve što je objavljeno o njegovoj smrti, da je to jako bitno za ubuduće. Kad sam to napravila, meni je bilo jasno da je on ugušen. Sljedeći dan mi je rečeno da tražim drugu obdukciju.

I ta druga obdukcija je označila mjesta na leđima gdje je skočeno koljenima i gdje je držano pod pritiskom dok nije izdahnuo. Prvo što je policija napravila u pokušaju zataškavanja jest da su zamjeniku državnog odvjetnika rekli da je Jerku pozlilo, nisu govorili o primjeni sile – govori nam Bobanova majka.

Tijelo svog sina poslala je šest dana nakon smrti u Zagreb, u Zavod za sudsku medicinu, gdje su patolog dr. Pero Bubalo i toksikolog dr. sc. Marin Nestić zaključili da je uzrok smrti pritisak na prsni koš u kombinaciji s trovanjem kokainom.

Potrbuške

– Krvni podljevi mišića stražnje strane trupa su posljedica pritiska na stražnju stranu trupa s posljedičnim razvojem asfikcije (na što upućuje nalaz točkastih krvarenja na spojnicama oba oka i na površini srca), a što odgovara teškom narušenju zdravlja.

Prvenstveno upućuje na pritisak koljenima neke druge osobe, dok se osoba koja zadobiva ozljede nalazi u ležećem položaju potrbuške. Smrt kod sada pokojnog Bobana je nasilna, a nastupila je kao posljedica pritiska na prsni koš i intoksikacije drogom.

Nije moguće zaključiti koliko je vremena trajao pritisak srednjeg intenziteta, koji može dovesti i do smrti zdrave, prosječno jake muške osobe pod uvjetom da traje dovoljno dugo – stoji, među ostalim, u nalazu zagrebačke obdukcije.

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Na zahtjev ŽDO-a, splitska patologinja je i dalje ostala pri tvrdnji da je osnovni uzrok smrti trovanje drogama te da su "sva daljnja događanja posljedica ove intoksikacije pa bi time i neposredni uzrok smrti mogao biti pritisak na prsni koš mehanizmom ugušenja".

– Boban je bio fizički jak i za zaključiti je da se radilo o dužem pritisku koljenima na prsni koš, koji je nastavljen i nakon što je on govorio da se guši. Do ugušenja ne bi došlo da je policajac prestao pritiskati kad se Boban požalio – navodi se, među ostalim, u dopisu ŽDO-a Split kojim se ODO-u ustupa predmet, uz napomenu da je potrebno saslušati svjedoke (stanare okolnih zgrada) i majku žrtve izravno u ODO-u, a ne preko policije jer je osumnjičeni policajac.

– Poanta svega je da policija ne smije i ne može biti i sudac i egzekutor. Jedino rekonstrukcija može pokazati istinu o tome što se dogodilo jer će bez nje ovo biti trakavica, koja će trajati dok policajci ne odu u mirovinu. Jerko je tražio od vozača da ga vozi do starog Hajdukova placa i da će on iskočiti putem, no ovaj ga je odveo ravno u policijsku klopku.

Oni mogu moliti Boga da me lupi srce ili moždani udar jer ja neću odustati od istine! On je ubijen namjerno, prije šest godina su mu to rekli u Matošićevoj, da će mu doći glave. Likvidirali su mi jedinca, kakav god on bio, i što su očekivali da ću ja napraviti, šutjeti?! – ogorčeno tvrdi majka pokojnog.

16. travanj 2024 16:15