StoryEditorOCM
4 kantunaNAJGORI U DALMACIJI

Hoće li Zadarska županija završiti na crvenoj listi? Tko je odgovoran za rast broja zaraženih? Hoće li mjere Stožera upropastiti sezonu?

Piše Iva Ivanac
5. srpnja 2021. - 16:35

Najveći broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Dalmaciji trenutno ima Zadarska županija. U zadnji devet dana potvrđena su 222 nova slučaja, a broj aktivnih slučajeva kreće se oko 190 osoba što je skoro deset puta više nego u susjednoj Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj ili Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Koliko je stanje u Zadarskoj županiji zabrinjavajuće govori i odluka županijskog stožera koji je u ponedjeljak zabranio održavanje svih koncerata i sličnih događanja na otvorenom prostoru, poglavito tamo gdje nije moguće kontrolirati prisutnost posjetitelja odnosno gostiju. Odluka stupa na snagu od utorka i traje sve do 18. srpnja.

Porast broja zaraženih osoba u Zadarskoj županiji najčešće se dovodi u vezu s neodgovornim ponašanjem mladih jer brojke posljednjih dana pokazuju kako među zaraženima ima dosta starijih maloljetnika koji su bili na privatnim druženjima kao što su zabave povodom vjenčanja, pričesti i krizmi. Zbog jednog takvog druženja za vikend u Salima su zabilježili brojku od 11 slučajeva u samo jednom danu.

S druge strane istovremeno raste strah među turističkim djelatnicima i ugostiteljima jer bi, ako se nastavi ovakav porast zaraženih u županiji, moglo doći do naglog prekida turističke sezone. Rast broja zaraženih mogao bi lako Zadarsku županiju kao regiju gurnuti na "crnu listu" naših tradicionalnih emitivnih tržišta, kao što su Austrija, Slovenija ili Njemačka.

Odgovornost za rast broja zaraženih službeno zasada nije preuzeo nitko. Kad se pita odgovorne oni je ravnopravno dijele na sve građane ne želeći nikoga konkretno prozivati kako bi se sačuvao privid da je stanje na terenu pod kontrolom i da razloga za paniku nema. Međutim brojke ih u tome demantiraju. 

U zadnjih devet dana u Zadru je zabilježeno 222 nova slučaja zaraze koronavirusom, ali u tablici koju je u ponedjeljak objavio Stožer civilne zaštite Zadarske županije stoji kako imamo 163 aktivnih slučajeva. Tu razliku od 59 pozitivnih osoba opravdavaju tako da među aktivne slučajeve ubrajaju osobe koje su pozitivne na koronu, ali im se izolacija računa od dana pojave prvih simptoma. Tako su ispali iz evidencije svi oni koji su primjerice bili pozitivni na testu prije dva dana, ali su prve simptome imali prije osam dana jer im je vrijeme izolacije od deset dana tako isteklo.

Upravo takve česte promjene kriterija po kojima se vodi evidencija o broju zaraženih stvaraju dojam da se manipulira brojevima u cilju prikazivanja stanja boljim nego što jeste.

- Nesrazmjer zbroja zaraženih posljednjih deset dana i prikaz aktivnih slučajeva u tablici se događa zbog toga što ljude "brišemo" iz oboljelih onog dana kada njima prestaje izolacija. Naime, netko se može ići testirati tek šesti ili sedmi dan od pojave simptoma, što znači da će za tri ili dva dana njegova izolacija prestati vrijediti te se neće više ubrajati u aktivne slučajeve, objašnjava nam Šime Vicković, načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije naglašavajući kako se deset dana izolacije računa od pojave prvih simptoma, a ne od dobivanja pozitivnog PCR testa.

Ali nisu to jedni problemi koje muče građane izbezumljene čestim "promjenama mišljenja" članova lokalnih stožera protiv čijih je čelnih ljudi zadarska policija podnijela prijave zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, točnije nenošenja maski u zatvorenom prostoru gdje se okupio veći broj ljudi, konkretno izborne noći u stožeru HDZ-a. 

Naime, obratila nam se vlasnica ugostiteljskog objekta koja je ogorčena ponašanjem "COVID redara". Govori kako su izuzetno bahati, kako vrše represiju, plaše i stvaraju nervozu kod gostiju. Navodi i kako ne ostavljaju primjerke zapisnika ako ga naprave, pa ne zna hoće li zbog toga izgubiti mjere potpore ili neće, ali i kako joj kao vlasnici govore da se cijepi i da onda oni više neće dolaziti kod nje u provjeru. Ukratko, ističe kako je njihovo ponašanje apsurdno te kako bi trebali biti puno ljubazniji s obzirom na to da ih plaća iz svog džepa.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Zadra, Ante Babić, kazao nam je kako mu je ovo prvi prigovor na ponašanje COVID redara.

- Dosada nije bilo primjedbi na ponašanje COVID redara, ali budite sigurni da ću ih svakako upozoriti da budu kulturni i pristojni. Nisam upoznat s tim slučajem vlasnice ugostiteljskog objekta, ali sve ću provjeriti. Zapisnik potpisuje i vlasnik ugostiteljskog objekta tako da može provjeriti što je napravljeno i utvrđeno. Zapisnik je zapravo špranca u kojoj su pitanja "jesu li prekršene mjere" pa ima odgovor "da" i "ne", ili pitanje "jesu li mjere otklonjene nakon upozorenja" pa isto stoji odgovor "da" ili "ne". To je vlasnicima sve poznato, ali se možemo dogovoriti da kopije zapisnika ostanu njima, kazao je Babić dodajući da priču ne može niti potvrditi niti negirati, ali i kako će se svakako potruditi da se i ako je bilo neprimjernih ponašanja, ubuduće ne događaju. 

08. srpanj 2024 14:54